Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Ούγκο Τσάβες 1954-2013 / Hugo Chávez (Manu Chao Clandestino)

Τσαριτσάνη: Τίμησαν τα θύματα της αντίστασης - έδιωξαν τη φασιστική «Χρυσή Αυγή»


Το πρωί της Κυριακής, ο λαός της Τσαριτσάνης όρθωσε το μπόι του απέναντι στην αποκρουστική ιδεολογία του φασισμού, τίμησε όπως αξίζει στο αίμα που χύθηκε, τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της Τσαριτσάνης το 1943 και όλων των ηρώων που πάλεψαν για τη λευτεριά, απάντησε αποφασιστικά στις προκλήσεις της «Χρυσής Αυγής», την απομόνωσε και την έδιωξε από την εκδήλωση τιμής και μνήμης.
Στις 12 Μάρτη 1943, Ιταλοί φασίστες και ντόπιοι συνεργάτες τους εκτέλεσαν 45 πατριώτες στην πλατεία του χωριού, το οποίο προηγουμένως κατέστρεψαν ολοσχερώς, ως τιμωρία για τη συμμετοχή των Τσαριτσανιωτών στο κίνημα της Αντίστασης.

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Ζώντας από μέσα τη δίκη Κασιδιάρη


Μια έντονη μαρτυρια από την προχθεσινή τραγική διαδικασία
Είναι ευρέως γνωστό πλέον ότι από εκεί που συζητάγαμε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την περίπτωση να γίνει η ΧΑ κυβέρνηση, φτάσαμε στο σημείο η κυβέρνηση να γίνει Χρυσή Αυγή στην προσπάθεια να επαναπατρίσει τα χαμένα παιδιά της «λαϊκής δεξιάς». Μετά από το φιάσκο της προχθεσινής δίκης Κασιδιάρη δε, οι αμφιβολίες τελείωσαν. Ένας άνθρωπος που είχε την ατυχία να ζήσει αυτή την 7χρονη ζοφερή ιστορία απ’ την αρχή της μας έστειλε το παρακάτω κείμενο. Παρακαλούμε με τη σειρά σας να το κοινοποιήσετε. 
Είσαι μεταπτυχιακός φοιτητής.
Βρίσκεσαι στο πανεπιστήμιο.
Ένα αυτοκίνητο σταματάει σε ένα σημείο που βρίσκεσαι μόνος.
Πέντε φουσκωτοί ξυρισμένοι με ρόπαλα σε τσακίζουν στο ξύλο και σε μαχαιρώνουν στο πόδι.
Σου κλέβουν την ταυτότητα για να ξέρουν τη διεύθυνσή σου.

Γιαγιά απέναντι στα ΜΑΤ: "Δεν μας φοβίζουν μάνα μου, οι σφαίρες και τα κανόνια"


"Δεν μας φοβίζουν μάνα μου, οι σφαίρες και τα κανόνια". Αυτό ήταν το τραγούδι μιας γιαγιάς που στάθηκε μπροστά στα ΜΑΤ που έφραζαν την είσοδο της Ιερισσού το πρωί της Πέμπτης.


"Ελάτε να σας πω εγώ, που είμαι γενιά του '40. Δεν έχετε μάνες;", φώναξε χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς.

Σημειώνεται ότι τέσσερις συλληφθέντες, ένα κοριτσάκι χτυπημένο και δεκάδες δακρυγόνα ήταν το αποτέλεσμα από την επέμβαση των ΜΑΤ στην Ιερισσό ενώ δεκάδες ήταν οι καταγγελίες των πολιτών και μαθητών για αλόγιστη χρήση βίας, ανακρίσεις και καταστολή μέσα στο χωριό.

Οι τέσσερις κάτοικοι της Ιερισσού οι οποίοι τελικά συνελήφθησαν μετά τις κατ' οίκον έρευνες που έκαναν οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, την ώρα που περίπου 250 κάτοικοι της Ιερισσού πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πολυγύρου φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αστυνομίας και των μεταλλείων.

Η Λιάνα Κανέλλη για τις ΜΚΟ