Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Στο 37% η ανεργία των γιατρών


Δραματική αύξηση παρουσιάζει η ανεργία στους γιατρούς, παρά τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού λαού για περισσότερες και πιο ποιοτικές παροχές Υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, οι άνεργοι γιατροί στην πρωτεύουσα φτάνουν τους 2.914, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 11,48% επί του συνόλου των γιατρών της χώρας (26.000). Εάν σε αυτούς προστεθεί και ο αριθμός των υποαπασχολούμενων με μηνιαία έσοδα λιγότερα των 500 ευρώ, τότε το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας στον ιατρικό κόσμο εκτοξεύεται στο 37,1%.

Διέξοδο σ' αυτή την κατάσταση δίνει η ιατρική μετανάστευση, κυρίως σε χώρες της ΕΕ, αλλά και σε κράτη της Ασίας. 6.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται σήμερα στη Γερμανία, από τους οποίους οι 1.808 μετανάστευσαν μόνο το 2012. Απ' αυτούς, οι 1.166 είναι ειδικευμένοι γιατροί και οι 762 ανειδίκευτοι. Το 2007, αντίστοιχα, οι ειδικευμένοι γιατροί που είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία ήταν 535 και οι ανειδίκευτοι 243.

Η ροή γιατρών προς τη Γερμανία αναμένεται αυξηθεί κι άλλο το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι είναι ανοικτές 6.000 θέσεις εργασίας για γιατρούς σήμερα, ενώ στην Ελλάδα οι συνθήκες εργασίας για τους νέους, τους ειδικευόμενους και τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς γίνονται όλο και πιο δυσμενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2.000 γιατροί, των οποίων η θέση στο ΕΣΥ έχει εγκριθεί από χρόνια, παραμένουν αδιόριστοι καθώς έχουν παγώσει με νόμο όλες οι προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.