Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Ξεπούλημα της Εγνατίας με ... «προίκα»

egnatia-zouglaΣχεδόν τριπλάσια διόδια θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι οδηγοί στην Εγνατία Οδό, αν υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρηθεί σε ιδιώτες και ο αυτοκινητόδρομος αυτός, η κατασκευή του οποίου στοίχισε στον ελληνικό λαό πάνω από 6,5 δισ. ευρώ!

Το υψηλότατο αυτό αντίτιμο διοδίων, όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εγνατία Οδό, θα «είναι ίδιο με αυτό που ισχύει στις υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων (Μαλιακός-Κλειδί, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65 κτλ.)».

Η κυβέρνηση μάλιστα για να κάνει ακόμη πιο ...ελκυστική την επένδυση, αποφάσισε να δώσει ως «προίκα» στους ιδιώτες και τρεις πολύ σημαντικούς κάθετους οδικούς άξονες αυτοκινητοδρόμων (συνδετήριοι με γειτονικές χώρες των Βαλκανίων) στη Μακεδονία. Πρόκειται συγκεκριμένα για τους αυτοκινητόδρομους: Σιάτιστα-Καστοριά-Ιεροπηγή- Κρυσταλλοπηγή (σύνορα με Αλβανία). Δερβένι-Σέρρες-Προμαχώνας (σύνορα με Βουλγαρία). Χαλάστρα-Εύζωνοι (σύνορα με ΠΓΔΜ).

Με βάση αυτό τον απαράδεκτο σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση και των καθέτων αυτών αξόνων μέχρι το 2015, όλοι οι σημαντικοί οδικοί άξονες στην περιοχή της Μακεδονίας θα είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένοι. Και, φυσικά, θα τοποθετηθούν και εκεί σταθμοί είσπραξης διοδίων, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν!

Ο λαός πρέπει να απαντήσει μαζικά και οργανωμένα και σ' αυτό το μεγάλο ξεπούλημα, που θα δώσει άλλο ένα χτύπημα στο πενιχρό του εισόδημα. Να απαιτήσει να καταργηθούν όλα τα διόδια και να γίνουν όλα τα έργα υποδομής λαϊκή περιουσία, ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα και με ασφάλεια στους οδικούς άξονες, χωρίς να πληρώνει χαράτσια. Είναι απόλυτο δικαίωμά του, γιατί τα έχει χρυσοπληρώσει με τον ιδρώτα του...

Ο πάτος του θράσους δεν έχει πάτο. Του Νίκου Μπογιόπουλου

«Είναι απολύτως αναγκαία μια εθνική καμπάνια παρουσίασης των επιτευγμάτων (!!!) μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (!!!)...».

*

Αυτό που διαβάσατε παραπάνω είναι ατάκα του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Την εκσφενδόνισε χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ...

*

Για να διευκολύνουμε το τιτάνιο έργο του Βενιζέλου,

για να συμβάλουμε κατά το μέτρο που μας αναλογεί στην «εθνική καμπάνια» προπαγάνδισης των «επιτευγμάτων» των μνημονίων,

για να διατρανώσουμε (ολοκληρωμένα) «το καλό που μας ήβρε», να το «επικοινωνήσουμε» ανά τις ρούγες της ημετέρας πατρίδας, άμα τε και ανά τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της υδρογείου,

παρακαλούμε τους αρχιτέκτονες της «εθνικής καμπάνιας»,

ανάμεσα στα τόσα «επιτεύγματα»,

να μη λησμονήσουν και τα εξής:

*

 • Ανεργία 25% με το ποσοστό στη νεολαία να φτάνει το 50%,
 • δημιουργία «πόλεων αστέγων»,
 • συντριβή όλων των «ρεκόρ» αυτοκτονιών,
 • το 70% των Ελλήνων (σύμφωνα με τη Γιούροστατ) κάτω από το όριο της φτώχειας,
 • πάνω από 400.000 άνθρωποι επιβιώνουν καθημερινά μέσω συσσιτίων,
 • πάνω από ένα εκατομμύριο εντολές διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος,
 • παιδιά που λιποθυμούν λόγω ασιτίας στα σχολεία,
 • διάλυση κάθε έννοιας «κοινωνικού κράτους» από παιδικούς σταθμούς, Ασφαλιστικό και νοσοκομεία μέχρι φάρμακα και γηροκομεία,
 • άλωση του 50% του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων,
 • χαράτσια και φορολεηλασία, πείνα και εξαθλίωση, φτώχεια, μιζέρια και χρεοκοπία.

*

Αυτά είναι τα «επιτεύγματά τους»! Ευθέως ανάλογα

του θράσους,

της ξετσιπωσιάς και

της ταξικής τους αναλγησίας.

*

Και τώρα, τα... «επιτεύγματά τους»,

πασπαλισμένα με άψυχους αριθμούς ώστε να μασκαρέψουν όλα τα μέχρι τώρα γνωστά σπρεντ της απανθρωπιάς,

θέλουν να μας τα διαφημίσουν.

Θέλουν να μας τα κάνουν και καμπάνια. Σωστά. Πολύ σωστά. Μάλιστα τους προτείνουμε:

Χορηγό της καμπάνιάς τους να βάλουν τη «Ζήμενς»...

Ριζοσπάστης

Απάντηση Βουρλιώτη στην "Αυγή"

Την άμεση απάντηση  των συγκροτημάτων Goin’ Through και  NEBMA   προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η εφημερίδα «υποδέχτηκε» την είδηση με ειρωνικά σχόλια επικρίνοντας τα δυο γκρουπ για τη συμμετοχή τους στο 38ο φεστιβάλ της ΚΝΕ κατηγορώντας τους για   «μιμητές της αμερικάνικης αντίστοιχης σκηνής».

Διαβάστε την απάντηση των συγκροτημάτων:
«Σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα "Αυγή", με αφορμή την επικείμενη εμφάνιση των συγκροτημάτων GOIN THROUGH & NEBMA στο 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της ποιότητας της ελληνικής μουσικής, τιμητής της ιστορίας του Φεστιβάλ (!!!) και ασκεί έντονη κριτική για την επιλογή των εν λόγω συγκροτημάτων με βασικό επιχείρημα το ότι "Τα δύο συγκροτήματα είναι μιμητές της αμερικάνικης σκηνής, υπέρμαχοι ενός συστήματος στο οποίο ο "άντρας" θέλει "αμάξια και λεφτά" για να κατακτήσει την καλλίγραμμη νεαρή, την οποία φυσικά αλλάζει σαν τα πουκάμισα και πουλάει νταηλίκι...".

Καταρχήν και μόνο το περιεχόμενο αυτής της φράσης αποκαλύπτει την άγνοια που διακατέχει τον εμπνευστή της, ο οποίος μοιάζει να ξέθαψε αυτήν την άποψη (για μια μουσική που σε παγκόσμια κλίμακα κυριαρχεί εδώ και τρεις δεκαετίες), από κείμενο της ΕΟΝ για τα αντιχριστιανικά ήθη. Καλό και δημοσιογραφικά δεοντολογικό θα ήταν να κατανοήσουν ότι η Hip hop μουσική και κουλτούρα δεν περιλαμβάνει μόνο το "γκαγκστεριλίκι" και το μισογυνισμό, αλλά και την κοινωνική καταγραφική - κριτική και το βίωμα ως στιχουργική αφετηρία. Και στο κάτω κάτω, η "Ευρωπαϊκή Αριστερά" δεν είναι αυτή που υπερασπίζεται με κάθε τρόπο και επιχειρήματα την παραμονή της χώρας μας σε ένα τέτοιο "Αμερικάνικο" (καπιταλιστικό προφανώς) σύστημα στα πλαίσια της ΕΕ;

Και για τους πάρα πολλούς που θα βιαστούν και θα πουν ότι τα δύο συγκροτήματά μας δεν έχουν σχέση με το κοινωνικοπολιτικό πρόσωπο της τέχνης να τους παρακαλέσουμε να ακούσουν προσεκτικά το σύνολο της δισκογραφίας που μετρά πάνω από 15 albums (συνολικά και για τα δύο συγκροτήματα) και τραγούδια των οποίων ο στίχος προφανώς για όλους αυτούς είναι κόκκινο πανί. Ενδεικτικά και μόνο:
http://www.youtube.com/watch?v=hUD9o0zD9Ek
http://www.youtube.com/watch?v=DKfJLI-fr2o&playnext=1&list=PL253E423ED30DFFF4&feature=results video
http://www.youtube.com/watch?v=ZRG5kyRUBmU
http://www.youtube.com/watch?v=CPK1esWhp E

Επιπλέον, πολλοί από μας δεν έχουμε κρύψει ποτέ τα πολιτικά μας πιστεύω και αντίθετα από τη γενική αντίληψη, έχουμε πληρώσει τίμημα για τις δημόσιες αυτές τοποθετήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό - εργασιακό βίο, που για πολλούς από εμάς, παρά τη "χλιδή" του χώρου του θεάματος, συνεχίζει να αποτελεί καθημερινότητα.

Τέλος, αυτοί που χαλιούνται με τη συμμετοχή μας στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας, είναι οι ίδιοι που χαλιούνται όταν μαθαίνουν (γιατί για να μας δουν πρέπει να έρθουν μαζί μας, και αυτό είναι δύσκολο) ότι συμμετέχουμε σε μαζικούς αγώνες στο πλευρό του ταξικού κινήματος.

Δεν απολογούμαστε για καμία επαγγελματική επιλογή και ούτε έχουμε κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό μας.

Δεχόμαστε πάντοτε την κριτική και η αντιπαράθεση είναι στη φύση της μουσικής μας.

Αλίμονο όμως σε αυτούς που σπεκουλάρουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Να χαίρεστε όλους όσους συμμετέχουν στα "φεστιβάλ μαστούρας" και τους χρυσοπληρώνετε, εμείς επιλέγουμε τη συμμετοχή μας εδώ, στην κρίσιμη ώρα για την κοινωνία μας και

ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ. Και επειδή εσείς το θυμηθήκατε πρώτοι, να σας το αφιερώσουμε και από κοντά στις 15 του μήνα...

"Μαζί μου ασχολείσαι..." "... τα ξέρεις τα υπόλοιπα"...
GOIN' THROUGH
NEBMA».

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Ο Σπύρος Χαλβατζής στη βουλή για το σκάνδαλο της Siemens (Video)

Κουράκης: Ο μητροπολίτης Κονίτσης ξεπέρασε όλα τα όρια με το μισαλλόδοξο κήρυγμα του. Να παρέμβει τώρα ο υπουργός

Ο συντονιστής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και βουλευτής, Τάσος Κουράκης έκανε την εξής δήλωση σχετικά με τα όσα είπε σε εκδήλωση στον Γράμμο για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ο μητροπολίτης Κονίτσης, Ανδρέας:

Το μισαλλόδοξο κήρυγμα του μητροπολίτη Κονίτσης στις γιορτές μίσους στη Βούρμπιανη και η επίθεση ονομαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ, δείχνει ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας. Η ανάμειξη στην ενεργό πολιτική των ιερέων χειραγωγώντας τους πιστούς, δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ο Κονίτσης όμως ξεπέρασε όλα τα όρια. Ο διχαστικός λόγος του επιτάσσει στον Υπουργό Παιδείας, για όσον καιρό ακόμη θα είναι και Θρησκευμάτων να παρέμβει στον παπά που επιζητά να είναι και ζευγάς.

Θέλουν το λαό υποταγμένο...

 

ΞΕΡΕΤΕ ΜΗΠΩΣ - μεταξύ άλλων - γιατί πρέπει να ξεπουλήσουμε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία;

Αν όχι, μας το εξήγησε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος. Γιατί - λέει - υπάρχει ένα «αρνητικό στερεότυπο» ότι η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους της. Κι αυτό πρέπει να ανατραπεί...

Εν ολίγοις, πρέπει να... φτιάξουμε τη φήμη μας στο εξωτερικό, σύμφωνα με το δεύτερο κυβερνών κόμμα, διότι αλλιώς δε θα μας εκτιμούν.

Δηλαδή, αν μας κόβουν τους μισθούς χωρίς να μιλάμε, αν μας περιορίζουν την Ασφάλιση, την Υγεία και την Παιδεία χωρίς να διαμαρτυρόμαστε και χαμογελάμε κιόλας θα έχουν... καλή εικόνα για μας στην Ευρώπη και στον πλανήτη;

Γιατί εμείς πάλι πιστεύουμε ότι ένας λαός που συμπεριφέρεται όπως θα επιθυμούσαν το κεφάλαιο και οι κυβερνώντες μόνο μία φήμη μπορεί να έχει: Αυτή του υποταγμένου. Και δεν το βρίσκουμε καθόλου κολακευτικό αυτό.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ που δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας: Γιατί μιλάνε κάποιοι - απόρησε - για ξεπούλημα της ΑΤΕ στην Πειραιώς;

Η Τράπεζα Πειραιώς - υποστήριξε - μετά τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης έχει ως μεγαλύτερο μέτοχο το Δημόσιο, άρα είναι... «μόνο κατ' όνομα ιδιωτική τράπεζα»!!!

Αν συνεχίσουν έτσι σε λίγο θα μας πούνε ότι το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών στοχεύει στην... οικοδόμηση του σοσιαλισμού!

Θα έρθουν τα πάντα στα χέρια του λαού χωρίς να το πάρει χαμπάρι... ο λαός.

Επειδή όμως είναι μάλλον δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Γιάννη Στουρνάρα ως... επαναστάτη, καλύτερα ας τα αφήσουν τα αστεία με τόσο σοβαρές υποθέσεις.

Κρήτη :: Σφοδρή επίθεση του ΚΚΕ για τα λιμάνια που βγαίνουν στο "σφυρί"


Με αφορμή την απόφαση της «Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων» για 23 λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών και τρία της Κρήτης: Σούδα, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου

Όπως σημειώνεται από το ΚΚΕ:
"Με χθεσινή απόφαση της «Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων» βγαίνουν στο σφυρί 23 λιμάνια της χώρας. Μεταξύ αυτών που ξεπουλιούνται είναι και τα τρία της Κρήτης: Σούδα, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου (του Ηρακλείου ήδη έχει μετατραπεί σε Α.Ε.).

Είναι ένα ακόμα μέτρο που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προκειμένου να ικανοποιήσει άμεσα τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για τη μεταφορά στον ιδιωτικό τομέα κερδοφόρων υποδομών της χώρας και της περιοχής μας.

Υποδομές που ο λαός μας έχει χρυσοπληρώσει με τον ιδρώτα του, στο όνομα του περιορισμού τάχα των κρατικών δαπανών, ιδιωτικοποιούνται και χαρίζονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο κρητικός λαός εκτός των άλλων θα πληρώνει πανάκριβα στον ιδιώτη τη χρήση αυτών των λιμανιών με αύξηση εισιτηρίων στην ακτοπλοΐα. Επιπλέον θα γίνει απαγορευτικό το ταξίδι για τους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ελλάδας στην Κρήτη. Το κόστος μεταφοράς των προϊόντων θα πολλαπλασιαστεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την ντόπια παραγωγή (πρώιμα κηπευτικά, κ.ά) αλλά και για τα προϊόντα που μεταφέρονται προς την Κρήτη. Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και η ΕΕ είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο προκειμένου να στηρίξουν το μεγάλο κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση όσο γίνεται πιο αλώβητο και να συνεχίσει την κερδοφορία του με το λαό τσακισμένο.

Αυτή η εξέλιξη είναι ένα ακόμη χειροπιαστό παράδειγμα – απάντηση σ’ όλους αυτούς που λιβανίζουν απ’ το πρωί ως το βράδυ την ΕΕ και την παραμονή της χώρας σ’ αυτήν. Επιβεβαιώνει ότι για το λαό ένας δρόμος υπάρχει! Ο δρόμος της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της μονομερούς διαγραφής του χρέους με τον ίδιο το λαό στην εξουσία, όπου τα λιμάνια και οι υποδομές, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συγκοινωνίες θα είναι λαϊκή περιουσία.

Το ΚΚΕ καλεί τον κρητικό λαό μαζικά και οργανωμένα να εμποδίσει και να ακυρώσει το νέο σε βάρος του έγκλημα.

Καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις και «αντιθέσεις» των τοπικών εκπροσώπων των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αλλά και όλων των υπολοίπων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, καθώς και των εκλεκτών τους στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση Κρήτης".

Πηγη

«Θα τα πούμε στους δρόμους», διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση


Ανάμεσα στους διαδηλωτές στη ΔΕΘ ο κ. Αλ. Τσίπρας

«Ραντεβού» στους δρόμους, τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών και άλλων ομάδων, δίνει η Κουμουνδούρου, εν αναμονή της νέας πολιτικής περιόδου, έπειτα από τη σύντομη θερινή ανάπαυλα.
Η επιδίωξη είναι διπλή: από τη μία πλευρά να ξεχαστούν οι εντυπώσεις που κυριάρχησαν το προηγούμενο διάστημα περί πολυφωνίας, με τις αντιφατικές δηλώσεις και παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ· από την άλλη, να καταβληθεί προσπάθεια κεφαλαιοποίησης των αναμενόμενων κοινωνικών αντιδράσεων, εν αναμονή της επιβεβαίωσης των νέων σκληρών μέτρων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα οποία έχουν τεθεί για μία ακόμη φορά ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας από την τρόικα.
Σε διπλό ρόλο ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ

Το πρώτο από αυτά τα ραντεβού έχει ήδη οριστεί για τη Θεσσαλονίκη, όπου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας θα εμφανιστεί σε δύο χρονικές στιγμές και με διαφορετικές «αποστολές».
Κατ' αρχάς, σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνουν από την Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου, κατά την ημέρα της παρουσίας του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στη ΔΕΘ. Εκεί ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην διαδήλωση που «παραδοσιακά» συνδυάζεται με την διοργάνωση της έκθεσης και την παρουσία του εκάστοτε Πρωθυπουργού.
Εν συνεχεία, μία εβδομάδα αργότερα, ο κ. Τσίπρας, με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μιλήσει στη ΔΕΘ, θα απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς και θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, για πρώτη φορά με ως θεσμικός και πολιτειακός παράγων.

«Ο Σαμαράς θα φύγει τρέχοντας»

Εν όψει όλων αυτών, κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζουν το έδαφος για ένα θερμό πολιτικά φθινόπωρο και χειμώνα, με πολλές από τις δηλώσεις να προσλαμβάνουν ακόμη και χαρακτήρα πολιτικών απειλών.
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα δήλωσε την Δευτέρα ο κ. Δ. Στρατούλης από τη συχνότητα του ρ/σ «Στο Κόκκινο».
Αφότου σημείωσε πως η συνέχιση της εφαρμογής των καταστροφικών μνημονίων «θα επιταχύνει τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις», το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «αφετηρία του νέου κύκλου των λαϊκών αντιστάσεων θα αποτελέσει η κινητοποίηση συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 8/9».

Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Στρατούλης, «ο πρωθυπουργός θα πάει και θα φύγει τρέχοντας εκείνη την ημέρα στη Θεσσαλονίκη, γιατί δεν θα έχει τίποτε άλλο να εξαγγείλει εκτός από τη συνέχιση εφαρμογής των Μνημονίων. Δεν θα αποφύγει όμως να πάρει μία πρώτη μαζική και αγωνιστική απάντηση από το εργατικό και λαϊκό κίνημα ως πρόγευση του πολύ "θερμού" κοινωνικά και πολιτικά φθινοπώρου και του παλλαϊκού ξεσηκωμού, που θα προκαλέσουν οι ανθρωποκτόνες πολιτικές της κυβέρνησής του».

«Ψεύτικη εικόνα» η πολυφωνία, λέει η Κουμουνδούρου

Με αφορμή αυτά και σχολιάζοντας δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών περί των πολλών, αντικρουόμενων θέσεων και απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ κατά το προηγούμενο διάστημα, η Κουμουνδούρου συνεχίζει την προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα και πάντως κάνει λόγο για προσπάθεια καλλιέργειας μία ψεύτικης εικόνας.

Μιλώντας σχετικά από τη συχνότητα του Alpha, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Σκουρλέτης, απέδωσε τα σχετικά ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών σε φόβο μπροστά στη «συνάντηση του κόσμου, της κοινωνίας, με τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς που μεγαλώνει» και τόνισε: «Αρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, επιτρέψτε μου, αλλά δεν είναι τέτοιες που να τραυματίζουν, αν θέλετε, τον ενιαίο προγραμματικό μας λόγο».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

40 Ιταλοί ανθρακωρύχοι βρίσκονται κλεισμένοι στα έγκατα της γης, διεκδικώντας να μην χάσουν τη δουλειά τους

Σαράντα Ιταλοί ανθρακωρύχοι βρίσκονται κλεισμένοι στα έγκατα της γης, στο ορυχείο Σούλτσις Ιγκλεζιέντε της Σαρδηνίας, διεκδικώντας να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με την είδηση που δημοσιεύτηκε στο enikos.gr:

«Περίπου σαράντα Ιταλοί ανθρακωρύχοι κλείστηκαν οικειοθελώς τις τελευταίες ώρες κάπου 400 μέτρα κάτω από τη γη -στο ορυχείο της περιοχής Σούλτσις Ιγκλεζιέντε της Σαρδηνίας, το οποίο απειλείται με οριστική διακοπή της παραγωγής του.

Οι ανθρακωρύχοι έκαναν γνωστό ότι έχουν πάρει μαζί τους τετρακόσια κιλά εκρηκτικών και ότι θα βγουν από το ορυχείο μόνον αν βρεθεί οριστική λύση που θα τους εγγυάται ότι θα κρατήσουν την δουλειά τους.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το έλλειμμα του ορυχείου Carbosulcis ως τώρα κάλυπτε η περιφέρεια της Σαρδηνίας, αλλά από τα τέλη του 2012 δεν προβλέπεται κανένα είδος επιχορήγησης.

Από την οικονομική αυτή δραστηριότητα ζουν πάνω από τετρακόσιες οικογένειες, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Οι εργάτες ζητούν να υπογραφεί συμφωνία για την παραγωγή «καθαρής ενέργειας» σε συνεργασία με κοντινό κέντρο ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας Enel. Για την έγκριση του σχεδίου όμως -κόστους διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ- είναι αναγκαία η συγχρηματοδότηση κατά ένα σημαντικό ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσό όμως που η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να προορίζει για μια άλλη περιοχή: την βορειοανατολική περιφέρεια του Βένετο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι, η κυβέρνηση Μόντι μαζί με την περιφέρεια της Σαρδηνίας επιδιώκει να υπάρξει συνάντηση για την επίλυση του προβλήματος την Παρασκευή, 31η Αυγούστου».

Σχόλιο του ΚΚΕ για τα νέα μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ. Εργατική λαϊκή αφύπνιση, τώρα!

Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει φοβισμένα και αμήχανα τη νέα σφαγή μισθών, συντάξεων και ό,τι έχει μείνει από κοινωνικές δαπάνες που φέρνουν κυβέρνηση - ΕΕ, ούτε την έλευση κάποιου άλλου αντιμνημονιακού σωτήρα που θα τον σώσει από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης μέσα στον καπιταλισμό και από τη στρατηγική της ΕΕ μέσα στην ΕΕ!

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι εργατική λαϊκή αφύπνιση, συμμαχία και αντεπίθεση για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων.

Χέρι- χέρι Χρυσή Αυγή και Εκκλησία σε ακραία κηρύγματα μίσους εναντίον κομμουνιστών

Κάποιος που θα χρησιμοποιούσε το ευαγγέλιο σαν κωλόχαρτο αναμφισβήτητα θα σεβόταν πιο πολύ το λόγο του Θεού από τον εν λόγω τράγο. Οι χριστιανοί να χαίρονται τη “θρησκεία της αγάπης” τους που πλέον έχει μετατραπεί σε ιδεολογικό προθάλαμο της Χρυσής Αυγής.


Είπε μεταξύ άλλων ο πράος αυτός “άνθρωπος”:
«Καπηλεύτηκαν τη θυσία σας και τον αγώνα σας για λίγες ψήφους. Όταν ήρθε η λαίλαπα της μεταπολίτευσης όλοι λησμόνησαν τους νεκρούς. Αλλά να ξέρετε νεκροί ήρωες ότι πάντα λίγοι, λίγοι τρελοί έσωσαν αυτή τη χώρα. Ο Παπαφλέσσας, ακραίος λέγονταν, όπως κι εμείς σήμερα. Κάνουμε τελετές μίσους. Ναι κάνουμε τελετές μίσους, γιατί μισούμε οτιδήποτε ανθελληνικό, μισούμε οτιδήποτε θα σταθεί εμπόδιο στην ελευθερία της πατρίδας μας.
Μισούμε όλους αυτούς τους προδότες κι αυτούς θέλουμε να εξοντώσουμε. Μιλούμε όλους τους ανθέλληνες, όλα αυτά τα ερυθρά σκουπίδια, που είτε είναι στα μέσα ενημέρωσης, είτε είναι στη βουλή, είτε είναι στην Κυβέρνηση, που μας λένε εθνικιστές. Ναι είμαστε εθνικιστές, αυτά τα νέα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες σηκώνουν στις πλάτες τους την Ελλάδα. Η νίκη δεν αργεί…».

Έριξαν εμπρηστικό μηχανισμό για κάψουν ζωντανούς μετανάστες στους Αγίους Αναργύρους

Όπως καταγγέλλει η κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» ομάδα τριών νεοναζί επιχείρησε να κάψει ζωντανούς Πακιστανούς μετανάστες μέσα στο σπίτι τους την ώρα που κοιμόντουσαν χρησιμοποιώντας εμπρηστικό εκρηκτικό μηχανισμό.

Το περιστατικό έγινε έγινε στις 2 το ξημέρωμα του Σαββάτου 25/8 στην οδό Ι. Μέρλα στους Αγίους Αναργύρους. Το μπουκάλι με βενζίνη είχε στην άκρη εκρηκτική ύλη και εξερράγη πάνω στο στρώμα όπου κοιμόταν ο Ναβίτ Ναβάζ που μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα στην πλάτη και στο χέρι και νοσηλεύεται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Οι δυο μετανάστες μένουν στο συγκεκριμένο σπίτι τα τελευταία 10 χρόνια χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ κανένα πρόβλημα και στο πλευρό τους βρέθηκαν πολλοί γείτονες που ειδοποίησαν και την αστυνομία.

Αμέσως μετά την επίθεση εθεάθησαν 3 σωματώδης άνδρες να παρακολουθούν το σπίτι οι οποίοι «εξαφανίστηκαν» δυο λεπτά πριν φτάσει η αστυνομία.

Πέρυσι τέτοιο καιρό περίπου είχε ξαναγίνει επίθεση με μολότωφ στο τζαμί που βρίσκεται κάποια στενά πιο πάνω από το σπίτι. Τότε η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με τους Πακιστανούς της περιοχής είχε οργανώσει μαζική διαδήλωση καταγγέλλοντας την επίθεση.

πηγή

ΚΚΕ: Άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα

ΚΚΕ: Άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματαΜε αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ το Κομουνιστικό Κόμμα, εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους νέους να αγωνιστούν για ζωή και σπουδές με δικαιώματα.

«Σήμερα, που η ζωή της λαϊκής οικογένειας χτυπιέται αλύπητα προκειμένου να διασφαλιστούν τακαπιταλιστικά κέρδη, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ φέρνει στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα, να δυναμώσει η απαίτηση για άμεσα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση για όλους τους νέους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Ταυτόχρονα, απαιτείται πάλη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ που οδηγεί σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση πλευρών λειτουργιών των ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με το πετσόκομμα που έχει ήδη υποστεί η χρηματοδότηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης, για τους νέους που δεν κατάφεραν να περάσουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αλλά και για τους νέους που εγκαταλείπουν το σχολείο.

«Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκεται στη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων», προσθέτοντας ότι «με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας, με κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, μπορούν τα παιδιά που εισάγονται σε ΑΕΙ-ΤΕΙ να σπουδάζουν σε μια πραγματικά ενιαία και ανώτατη εκπαίδευση και το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα».

«Μια τέτοια κοινωνία μπορεί να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο, τις σπουδές ή να μεταναστεύσει για να εργαστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Άρης Βελουχιώτης.

Σαν σήμερα, γεννήθηκε ο Άρης Βελουχιώτης. “Πριν κάμποσο καιρό, πάνου στη Λιάκουρα, στο αετοχώρι το Δαδί, ρώτησα ένα παιδί ως οχτώ χρονώ:- Τον ξέρεις τον Άρη;- Ναι, μου λέει. Τον ξέρω.
- Τον είδες ποτέ σου;- Όχι. Μα τόνε ξέρω.- Πώς είναι;- Τρεις βολές πιο αψηλός απ’ τον πατέρα μου. Κι έχει ένα μεγάλο-μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθάει πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία. Μιαν άλλη φορά, στα Τρίκαλα, ρώτησα ένα «αετόπουλο» που πέρναγε τις γραμμές του οχτρού μεταφέροντας μαντάτα στους αντάρτες μέσα στο κούφωμα ενός καλαμιού.- Γιωργή, τον ξέρεις τον Άρη;- Τόνε ξέρω.- Τον είδες ποτέ σου;- Τον είδα με τα μάτια μου.- Πώς είναι;- Έχει μακριά γένεια κι ένα αληθινό άστρο στο μαύρο σκούφο του. Κι άμα μιλάει -κι ας χιονίζει ακόμα- γίνεται μονομιάς πολλή ζέστα. Κι όταν ακούνε το όνομά του οι Γερμανοί κρύβουνται σα λαγοί μέσα στα δάσα.Ένα μεγάλο κόκκινο άλογο, ένας αητός με μια σημαία, ένα άστρο αληθινό, πολλή ζέστα -αυτός είναι ο Άρης των παιδιών και των μεγάλων.Και γω που δυο φορές όλο-όλο τον αντάμωσα, έτσι σαν τα παιδιά και γω, έτσι τον βλέπω και τον τραγουδάω τον ΑΡΗ.Γιάννης Ρίτσος 

“Πριν κάμποσο καιρό, πάνου στη Λιάκουρα, στο αετοχώρι το Δαδί, ρώτησα ένα παιδί ως οχτώ χρονώ:
- Τον ξέρεις τον Άρη;
- Ναι, μου λέει. Τον ξέρω.

- Τον είδες ποτέ σου;
- Όχι. Μα τόνε ξέρω.
- Πώς είναι;
- Τρεις βολές πιο αψηλός απ’ τον πατέρα μου. Κι έχει ένα μεγάλο-μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθάει πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία. 
Μιαν άλλη φορά, στα Τρίκαλα, ρώτησα ένα «αετόπουλο» που πέρναγε τις γραμμές του οχτρού μεταφέροντας μαντάτα στους αντάρτες μέσα στο κούφωμα ενός καλαμιού.
- Γιωργή, τον ξέρεις τον Άρη;
- Τόνε ξέρω.
- Τον είδες ποτέ σου;
- Τον είδα με τα μάτια μου.
- Πώς είναι;
- Έχει μακριά γένεια κι ένα αληθινό άστρο στο μαύρο σκούφο του. Κι άμα μιλάει -κι ας χιονίζει ακόμα- γίνεται μονομιάς πολλή ζέστα. Κι όταν ακούνε το όνομά του οι Γερμανοί κρύβουνται σα λαγοί μέσα στα δάσα.
Ένα μεγάλο κόκκινο άλογο, ένας αητός με μια σημαία, ένα άστρο αληθινό, πολλή ζέστα -αυτός είναι ο Άρης των παιδιών και των μεγάλων.
Και γω που δυο φορές όλο-όλο τον αντάμωσα, έτσι σαν τα παιδιά και γω, έτσι τον βλέπω και τον τραγουδάω τον ΑΡΗ.

Γιάννης Ρίτσος 

Σωτηρία Μπέλλου - Αγωνίστρια του λαϊκού τραγουδιού….

Δύο μονάχα λέξεις είναι αυτές που μπορούν να γραφούν για την ελληνίδα τραγουδίστρια και αγωνίστρια του ΕΛΑΣ  Σωτηρία Μπέλλου: Αγωνίστρια του λαϊκού τραγουδιού. Ο χαρακτηρισμός μας αυτός δεν αποτελεί υπερβολή ούτε προϊόν συναισθηματικής φόρτισης.

Η Σωτηρία Μπέλλου γεννήθηκε από εύπορη οικογένεια της Χαλκίδας το 1921. Η οικογένεια της, αρβανίτες στην καταγωγή, επιθύμησαν να της δώσουν από μικρή μια καθώς πρέπει ανατροφή όπως άρμοζε στα κορίτσια της εποχής. Η Σωτηρία από μικρή είχε «ξερό κεφάλι» και δεν αποδέχονταν τον ρόλο που προορίζονταν για εκείνη χωρίς εκείνη. Από μικρή εξελίσσεται σε ένα επαναστατικό αντισυμβατικό παιδί. Διαβάζει όλες τις εφημερίδες που φέρνει ο πατέρας της σπίτι, ψέλνει στην εκκλησία του θείου της στο Σχηματάρι και παίζει με τα αγόρια στις αλάνες. Παιδί ακόμα θα ζητήσει από τον πατέρα της να την πάει σινεμά να δει την «Προσφυγοπούλα» με την Βέμπο, στην οποία η Σωτηρία ήθελε από μικρή να μοιάσει.

Δυστυχώς ο αντισυμβατισμός της Σωτηρίας θα την φέρει σε ρήξη με την οικογένειά της στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας. Η Σωτηρία θα γνωριστεί με έναν πολύ μεγαλύτερο άνδρα στο μαγαζί του πατέρα της, τον Βαγγέλη Τριμούρα. Παρά τις οικογενειακές ενστάσεις, η άπειρη ακόμα Σωτηρία, θα τον παντρευτεί στα 17 της. Ο γάμος της δεν θα γνωρίσει ευτυχία. Ο άνδρας της μέθυσος και άπιστος την χτυπά συχνά, όμως η Σωτηρία δεν δέχεται τέτοια μεταχείριση και σε έναν τους καβγά του καίει το πρόσωπο με βιτριόλι. Για την πράξη της αυτή θα καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλακής στις φυλακές Αβέρωφ. Η αποφυλάκισή της την φέρνει αντιμέτωπη με το γεγονός του στιγματισμού της και έτσι η Σωτηρία φεύγει για την Αθήνα σε ένα τραίνο γεμάτο φαντάρους το 1940…

Στην Αθήνα της κατοχής, η Σωτηρία Μπέλλου, οργανώνεται στο ΕΑΜ. Πηγαίνει μηνύματα σε γιάφκες, συμμετέχει σε συσσίτια αλλά και σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η επαναστατικότητα του χαρακτήρα της γνωρίζει διέξοδο στην επαναστατικότητα των ιδεών του αντάρτικου. Το 1943, η Σωτηρία θα συλληφθεί από τους Γερμανούς στην Καισαριανή, καθ’ υπόδειξη ενός ντόπιου καταδότη. Την μεταφέρουν στην Μέρλιν και την βασανίζουν για τρεις μέρες. Ακολουθεί η φυλάκισή της μέχρι το 1944 όπου με την απελευθέρωση την αφήνουν ελεύθερη. Γνωρίζεται με τον Χαρίλαο Φλωράκη και στα Δεκεμβριανά λαμβάνει μέρος στις αιματηρές μάχες του ΕΛΑΣ στην Καισαριανή. Με την έναρξη του εμφυλίου, η Σωτηρία Μπέλλου συλλαμβάνεται ξανά από τους χωροφύλακες και γνωρίζει έναν νέο κύκλο ξυλοδαρμών και βίας λόγω των φρονημάτων της. Την κρατάνε με άλλους κομμουνιστές και αριστερούς στο υπόγειο της οδού Βουκουρεστίου, στο καμπαρέ «Κιτ-Κατ». Αργότερα αφήνεται ξανά ελεύθερη και πιάνει δουλειά στο μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού» με τον Τσιτσάνη. Στο μαγαζί θα γνωρίσει και νέες περιπέτειες το 1946. Μια βραδιά μια παρέα από χίτες μπαίνουν στο μαγαζί και της ζητάνε να πει το «Του αετού ο γιός». Η Μπέλλου που δεν ανέχεται να σκύβει κεφάλι για κανέναν του απαντά «Α πάενε ρε» και τότε οι χίτες της ορμάνε και την ξυλοφορτώνουν. «Έξι άτομα με βαράγανε στο πάλκο αλλά αυτό που με πόνεσε πιο πολύ ήταν που δεν σηκώθηκε ένας άντρας να με υπερασπιστεί» λέει η ίδια για το περιστατικό.

Δύο χρόνια μετά, η Μπέλλου θα φύγει από το μαγαζί για να δουλέψει μαζί με τον Βαμβακάρη. Τότε είναι που ξεκινά η εποχή φτώχειας και για την τραγουδίστρια. Για να επιβιώσει πλένει σκάλες, ξεφορτώνει λεωφορεία και πουλά τσιγάρα με ένα καρότσι στην Ομόνοια. Τις νύχτες κοιμάται σε βαγόνια και παγκάκια. Με τα λίγα της λεφτά αγοράζει παπούτσια και κουβέρτες. Τελικά θα καταφέρει να νοικιάσει μια μικρή κάμαρα στην οδό Αβάτων στο Περιστέρι και να αγοράσει μια κιθάρα, όνειρο που το είχε από μικρή.

Η Σωτηρία Μπέλλου σε όλη της την ζωή αγωνίστηκε. Πάλεψε ενάντια στα όσα της προόριζαν για την ζωή της, ενάντια σε κατακτητές και φασίστες, ενάντια στην φτώχεια και κατάφερε να επιβιώσει. Με την μεταπολίτευση συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς δημιουργούς, όπως ο Μούτσης, ο Σαββόπουλος και ο Άσημος. Όντας πάντα εκτός του γνωστού τζετ-σετ, με ανθρώπινα πάθη όπως ο τζόγος, η Μπέλλου έφυγε το 1997. Λίγοι γνωστοί την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία, ανάμεσά τους και ο παλιός της φίλος Φλωράκης που της κράτησε το χέρι ενάντια στον καρκίνο.

πηγή: kokkinosfakelos

Αυτό ακριβώς… Η Ελλάδα ανήκει στις τράπεζες!

Εκπληκτική ανακάλυψη: Βρέθηκαν 400.000 κομμάτια παπύρων γραμμένα από τους αρχαίους Έλληνες

Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων Βρέθηκαν 400.000 κομμάτια παπύρων γραμμένα από τους προγόνους μαςΒρέθηκαν 400.000 κομμάτια παπύρων γραμμένα από τους προγόνους μας και που με μια καινούργια μέθοδο μπορούν να διαβαστούν . H έγκυρη βρετανική εφημερίδα Independent σε ένα άρθρο της έγραψε... "Eureka! Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων" .

Χιλιάδες χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασσικής φιλολογίας τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά με μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά των αρχαίων ελλήνων .

Μεταξύ των άλλων θησαυρών που έχουν ήδη ανακαλυφθεί από μια ομάδα επιστημόνων του Παν/μίου της Οξφόρδης υπάρχουν και άγνωστα έως τώρα έργα κλασσικών γιγάντων όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Ησίοδος.

Αόρατη με το κοινό φώς, η ξεβαμμένη μελάνη γίνεται καθαρά ορατή κάτω από υπέρυθρο φώς, με τεχνικές ανάλογες με την επισκόπηση από δορυφόρους.

Τα κείμενα της Οξφόρδης αποτελούν μέρος ενός μεγάλου αριθμού παπύρων που βρέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα σε έναν αρχαίο σκουπιδότοπο της ελληνο-αιγυπτιακής πόλης του Οξυρύγχου.

Απομένουν χιλιάδες κείμενα να διαβαστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, περιλαμβανομένων έργων του Οβιδίου και του Αισχύλου.

Υπάρχουν περίπου 400,000 κομμάτια παπύρων φυλαγμένα σε 800 κιβώτια στην Βιβλιοθήκη Sackler της Οξφόρδης και αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο κλασσικών ελλήνων χειρογράφων του κόσμου.

Οι ακαδημαϊκοί χαιρέτησαν με ενθουσιασμό την νέα ανακάλυψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κατά 20% των σωζόμενων ελληνικών έργων.

Μέσα στα έως τώρα άγνωστα κείμενα που κατόρθωσαν να διαβάσουν με την τεχνική αυτή, περιλαμβάνονται τμήματα της χαμένης από καιρό τραγωδίας «Επίγονοι» του Σοφοκλή, μέρος μιας χαμένης νουβέλας του έλληνα συγγραφέα Λουκιανού του 2ου αιώνα, άγνωστο κείμενο του Ευριπίδη, μυθολογική ποίηση του ποιητή Παρθένιου του 1ου αι. π.Χ, έργο του Ησίοδου του 7ου αι., και ένα επικό ποίημα του Αρχίλοχου, ενός διαδόχου του 7ου αι. του Ομήρου, που περιγράφει γεγονότα που οδήγησαν στον Τρωικό πόλεμο.

«Είναι τα πιο φανταστικά νέα.

Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ. Το πρώτο είναι πόσο φοβερά επηρέαζαν τις επιστήμες και τις τέχνες οι Έλληνες. Το δεύτερο είναι πόσο λίγα από τα γραπτά τους σώζονται » λένε οι άγγλοι επιστήμονες.

πηγή

Θαυμάστε το tweet του... νικητή Αδώνιδος Γεωργιάδη

Ένας βουλευτής που αισθάνεται νικητής ενός εμφυλίου μήπως είναι ικανός και για έναν επόμενο εμφύλιο; Τι σημαίνει αυτό το αντιαριστερό μίσος;

πηγή

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

Μανωλάδα: Δυο Ελληναράδες έσερναν επί μια ώρα με το αυτοκίνητό τους 30χρονο Αιγύπτιο

Ρατσιστική βία στη Μανωλάδα

Επί μια ώρα κατηγορούνται δύο Έλληνες ότι έσερναν με το αυτοκίνητό τους έναν 30χρονο Αιγύπτιο εργάτη στη Νέα Μανωλάδα Αχαΐας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο δράστες εγκλώβισαν κάτω από άγνωστες συνθήκες τον Αιγύπτιο μεταξύ του τζαμιού και του πλαισίου της πόρτας του αυτοκινήτου και τον έσυραν για ένα χιλιόμετρο.

Ο 30χρονος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και απο εκεί στο νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Αυτή είναι η καλύτερη φωτογραφία της χρονιάς κατά το National Geographic

Σε ένα απομονωμένο χωριό του Αφγανιστάν, μια γυναίκα και ένα παιδί βρίσκονται μέσα σε ένα παραδοσιακό σπίτι, ασχολούμενοι με οικιακές εργασίες. Αυτή είναι η κορυφαία φωτογραφία της χρονιάς κατά το διάσημο National Geographic. Ανήκει στον Cedric Houin και ο τίτλος της είναι «Πεταλούδα».

Σύμφωνα με την Alexandra Avakian, φωτογράφο του περιοδικού, «το περιεχόμενο της φωτογραφίας είναι εντυπωσιακό γιατί ο φωτογράφος μπόρεσε να καταγράψει τόσο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής όσο και ορισμένες από τις μοντέρνες πτυχές του (σσ. τη χρήση σχετικά σύγχρονων μηχανημάτων). Ο θεατής λαμβάνει μια οπτική ικανοποίηση από κάτι που αντιβαίνει στα στερεότυπα». Ο φετινός ανταγωνισμός ήταν μεγάλος καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 12.000.

theinsider.gr

KKE: Η «Χρυσή Αυγή» χιτλερικό τάγμα εφόδου – υποκρίνεται τον προστάτη του λαού ενώ είναι δολοφονικό όπλο του συστήματος κατά του λαού

Τα χθεσινά γεγονότα στην Κόρινθο και άλλα που προηγήθηκαν σε διάφορες πόλεις, όπου οι τραμπούκοι της «Χρυσής Αυγής» με στρατιωτική εξάρτυση επιδόθηκαν σε άγριες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς μεταναστών, δίχως κανείς να συλληφθεί, επιβεβαιώνουν ότι η «Χρυσή Αυγή» αποτελεί τον πιο λυσσασμένο μηχανισμό του συστήματος, ο οποίος προετοιμάζεται συστηματικά, έχοντας τελικό στόχο το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος.

Με προμετωπίδα το κυνήγι των μεταναστών η ηγεσία της «Χρυσής Αυγής» κρύβει επιμελώς τους πραγματικούς στόχους της και εμφανίζεται ως φιλολαϊκή οργάνωση, που μάλιστα αναλαμβάνει αυτόκλητα τη δήθεν υπεράσπιση των φτωχών και αδυνάτων. Αξιοποιεί με αυτόν τον τρόπο τη δίκαια αγανάκτηση πολλών εργαζομένων και εξαθλιωμένων, θυμάτων της αστικής πολιτικής και του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, για να τους εγκλωβίσει στην πιο αντιδραστική κατεύθυνση υπηρέτησης του καπιταλιστικού συστήματος. Η κυβερνητική πολιτική ενισχύει τέτοιες δραστηριότητες σαν της «Χρυσής Αυγής».

Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που οι αιτίες του βρίσκονται στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, στους άδικους πολέμους των ιμπεριαλιστών συμμάχων της «Χρυσής Αυγής», στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στους μετανάστες. Τα δουλεμπορικά κυκλώματα, καθώς και οι μαφίες διαφόρων εθνικοτήτων δρουν ανενόχλητα σε συνεργασία με τον ελληνικό υπόκοσμο, υπό τα όμματα της αστυνομίας και σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζονται με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που είναι θύματα.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τους αλαλαγμούς τραμπούκων, τους ξυλοδαρμούς και τις διώξεις πεινασμένων ανθρώπων, τους οποίους εξάλλου πολλοί εργοδότες και άλλοι χρειάζονται για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Η φτώχεια, η εκμετάλλευση και η ανεργία είναι οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στους Έλληνες και στους αλλοδαπούς εργάτες και στον κοινό εχθρό τους, την κεφαλαιοκρατία. Γι’ αυτό και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός ενάντια στην ΕΕ, στο ντόπιο κεφάλαιο και στις καπιταλιστικές κυβερνήσεις γενικότερα.

Η πολιτική της «Χρυσής Αυγής» στηρίζει τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες, γι’ αυτό και παρά τις φιλολαϊκές κορώνες της κόπτεται υπέρ της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Μόνο καλά λόγια θα βρει καθένας στα κείμενά της, γι’ αυτούς που φοροαπαλλάσσονται, απολαμβάνουν προνόμια, συγκροτούν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, διαμορφώνουν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους, αυξάνοντας διαρκώς τα κέρδη τους. Υπερασπίζεται όλες τις βασικές πολιτικές επιλογές της αστικής τάξης.

Η δράση της «Χρυσής Αυγής» διαπλέκεται με μηχανισμούς στα σώματα Ασφαλείας και στο στρατό, εκφράζεται και με προβοκάτσιες κουκουλοφόρων, όπως στην επίθεση κατά της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, όπου κουκουλοφόροι, αστυνομικοί και «γνωστοί άγνωστοι», στους οποίους βρίσκονταν και στοιχεία του υποκόσμου, έδρασαν δολοφονικά με ρόπαλα, βόμβες μολότωφ, πέτρες, ακόμα και με χημικά εναντίον των συγκεντρωμένων.

Ο λαός πρέπει να τους απομονώσει. Να μην ξεγελαστεί από θεατρινισμούς τύπου διανομής τροφίμων και ψευτοαγαθοεργίες. Είναι το κόλπο για να συγκινηθούν τα πολιτικά πιο ανώριμα τμήματα του λαού και της νεολαίας.

Όσο η καπιταλιστική οικονομική κρίση οξύνεται και η χρεοκοπία του λαού διαγράφεται ακατάσχετη, τόσο πιο μπροστά τους θα βρίσκουν οι εργαζόμενοι το οπλισμένο χέρι της «Χρυσής Αυγής». Τη δράση δολοφονικών οργανώσεων, μαζί και της κρατικής καταστολής, μπορεί και πρέπει να την αντιμετωπίσει και να τη βάλει στο περιθώριο μόνο ο οργανωμένος λαός που παλεύει για τη δική του εξουσία.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ Για σημερινό δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ»

Σε σχόλιο στην εφημερίδα «Αυγή» με αφορμή τη συμμετοχή γνωστού χιπ-χοπ συγκροτήματος, στις πλούσιες και πολύμορφες εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”, στις 13-15 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση, αναφέρει: «Αν πρόκειται για προσπάθεια του ΚΚΕ να πιάσει τον παλμό της νεολαίας, είναι αποτυχημένη…». Αναφέρει επίσης και στίχους τραγουδιών του, όπως το «μαζί μου ασχολείσαι…».

Αφού ασχολήθηκαν μαζί μας, τους θυμίζουμε τα βασικά: το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», είναι από τα μεγαλύτερα νεανικά πολιτικά-πολιτιστικά γεγονότα στη χώρα μας, θεσμός που απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα. Πραγματοποιείται από την αρχή ως το τέλος με την αυτοθυσία, το μεράκι και την προσπάθεια χιλιάδων μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς και φιλοξενούνται δεκάδες εκδηλώσεις, συναυλίες, συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες, ερασιτεχνικά συγκροτήματα πλάι σε γνωστούς καλλιτέχνες κ.α. Είναι λογικό στις εκδηλώσεις του να χτυπάει ο παλμός της νεολαίας.

Οι κύριοι της «Αυγής» και του ΣΥΡΙΖΑ που επίσημα υποστηρίζουν (όπως η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ) τα ναρκωφεστιβάλ και τις λοιπές εκδηλώσεις όπου σβήνει ο παλμός, ο νους και η ψυχή της νεολαίας, είναι λογικό να έχουν την αγωνία να τον πιάσουν…

Αθήνα 24 Αυγούστου 2012                 Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Ποιός ρίχνει τα μεροκάματα

Βασική αιχμή του αντιδραστικού και φασιστικού λόγου στην Ελλάδα, αποτελεί η μομφή ότι οι μετανάστες «παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων» και «ρίχνουν τα μεροκάματα».  Τι εθνικότητα έχουν όμως αυτοί που πραγματικά ρίχνουν τα μεροκάματα στην Ελλάδα;

Αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί ο Έλληνας εργαζόμενος αρχικά, είναι πως σπέρνουν τον εμφύλιο ανάμεσα στην εργατική τάξη τα αφεντικά, μέσα στους Έλληνες. Πώς δηλαδή δημιουργούν όλο και πιο νέες κατηγορίες εργαζομένων, με όλο και λιγότερα δικαιώματα, διασπασμένους ή σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους.

Εποχιακοί, συμβασιούχοι ορισμένου και αορίστου χρόνου, εργαζόμενοι στα stage, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, εργαζόμενοι με συνταξιοδοτικό προ ’90, προ ’82, προ 2001 και πάει λέγοντας. Εργαζόμενοι με σύμβαση μιας μέρας! Μέσα στην ίδιο εργασιακό χώρο μπορεί να υπάρχουν τριών και τεσσάρων ειδών εργαζόμενοι, μόνιμοι, ημί-μόνιμοι και κάποιοι πάντα έτοιμοι προς απόλυση, στο ίδιο αφεντικό. Και αν απολυθεί κάποιος με διαφορετικό καθεστώς από εμένα, εμένα δεν με ενδιαφέρει. «Μη σου πω καλά να πάθει. Εγώ περνάω χειρότερα.»

Ας μη μιλήσουμε για τις σχέσεις μεταξύ των πτυχιούχων διάφορων βαθμίδων. Για παράδειγμα, οι πρώτοι Πακιστανοί υπήρξαν οι… Τειτζήδες(!), που πήρανε τις δουλειές των ΑΕΙ, δεχόμενοι να δουλέψουν με λιγότερα χρήματα από τις συμβάσεις των επιμελητηρίων, ενώ ακόμα χειρότερα για τους απόφοιτους των ΙΕΚ-ΚΕΣ που δεν έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα (ντροπή τους!) και αναγκάζουν τους επιστήμονες να κρύβουν τα μεταπτυχιακά τους για να βρουν μια πιο κακοπληρωμένη δουλειά.

Και έτσι, οι νέοι εργαζόμενοι, μπαίνοντας στη δουλειά, υπό την πίεση της ανεργίας, της φτιαχτής εκπαιδευτικής τους ανεπάρκειας, και έχοντας  απόλυτη ανάγκη να δουλέψουν, δέχονται κάθε όρο που βάζει το αφεντικό: να δουλέψουν αρχικά απλήρωτοι, για να μάθουν τη δουλειά. Να κάνουν πρακτική με μισθό μικρότερο του βασικού, για να γίνουν αρεστοί στην επιχείρηση και να αποκτήσουν προϋπηρεσία. Να μη ζητήσουν ένσημα. Να δουλέψουν λίγο παραπάνω, «όταν υπάρχει ανάγκη» (σχεδόν πάντα δηλαδή),  χωρίς υπερωρία. Να μην πληρωθούν στην ώρα τους. Να μην αντιμιλούν στον προϊστάμενο. Να κοιτούν καχύποπτα το διπλανό τους. Στο κάτω-κάτω, ο καθένας για τον εαυτό του, διαπραγματεύεται ατομικά την εργατικότητα του με τον εργοδότη, πιστεύοντας ότι αν δουλέψει τίμια και σκληρά θα ανταμειφθεί στο τέλος.

Σήμερα, που το κεφάλαιο απαιτεί να πέσουν οι μισθοί «για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας», οι εργαζόμενοι δέχονται τις μειώσεις αυτές, προκειμένου να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και να υπάρξουν απολύσεις, ρίχνουν τα μεροκάματα τους, και απαιτούν πολλοί μάλιστα και από τους κλάδους που έχουν διατηρήσει κάποια δικαιώματα να τα απολέσουν και αυτοί. Οι ίδιοι οι Έλληνες εργαζόμενοι υπογράφουν ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με μειωμένες αποδοχές, κάτω από τις κλαδικές τους συμβάσεις, σε κλάδους όπου δεν υπάρχει ούτε ένας μετανάστης εργαζόμενος. Σε κλάδους όπου οι μετανάστες δεν μπορούν να δουλέψουν.

Οι ίδιοι οι Έλληνες εργαζόμενοι είδανε να κλείνουν εργοστάσια και να μαραζώνουν πόλεις, σε νομούς της επαρχίες όπου δεν υπήρξε ούτε ένας μετανάστης εργάτης. Οι ίδιοι οι Έλληνες εργαζόμενοι υπέγραψαν συμφωνίες εθελούσιας απόλυσης, προκειμένου τάχα να σωθούν από τις μαζικές απολύσεις.

Και, τελικά, αν το κεφάλαιο απαιτήσει, προκειμένου να επανεκκινηθεί η οικονομία, να γίνουν επενδύσεις, να ξαναέρθει η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, με ειδικό καθεστώς, χωρίς κατώτατο μισθό, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ωράριο, συνδικαλισμό, συμβάσεις, οι ένα και μισό εκατομμύριο άνεργοι, στο χείλος της εξαθλίωσης δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν να δουλέψουν με 300 ευρώ, όλη τη μέρα, με σκυμμένο το κεφάλι; Αν γίνει η Ελλάδα ένα τεράστιο σκλαβοπάζαρο που πεινάει, που θα έχει ανάγκη τη δουλειά για να φάει, ποιος θα βγει ατομικά, μόνος του, να πει, «εγώ δε δουλεύω με 300 ευρώ, απαιτώ δικαιώματα»; Πόσοι Έλληνες συνάδελφοι του θα πεταχτούν να του φάνε τη θέση;

Να πώς κατάφερε το κεφάλαιο να κάνει σιγά-σιγά  όλους τους Έλληνες να δουλεύουν όπως οι μετανάστες, να ποιοι, πατούν πάνω στα κεφάλια των εργατών, πάνω στα εργατικά ατυχήματα, πάνω σε απλήρωτους ανθρώπους, απολυμένους οικογενειάρχες, άνεργους πτυχιούχους, πάνω στην εξαθλιωμένη και άνεργη  Ελλάδα. Αυτοί βγάζουν τις απαίσιες στριγκλιές τους και φτύνουν το ρατσιστικό δηλητήριο, και μας μιλούν πίσω από τα λούσα τους, τις καταθέσεις στο εξωτερικό, τα βραβεία «μάνατζερ της χρονιάς». Να ποιοι, βουτηγμένοι στα λουτρά από τις σαμπάνιες των αισχρών καλοκαιρινών πάρτυ στα ελληνικά νησιά, όπου ξοδεύουν σε ένα βράδυ όσα ένας οικογενειάρχης σε ένα χρόνο, μόλις τελειώσουν τον… αστακοπόλεμο, βγάζουν τις απαίσιες γλώσσες τους και μιλάνε, με τη βρωμερή τους ανάσα, στον απλήρωτο Έλληνα εργαζόμενο τους, και του λένε:

«Οι μετανάστες σου παίρνουν τις δουλειές. Θυσίες, θυσίες και άλλες θυσίες. Η επιχείρηση έχει πρόβλημα. Παρουσιάζει πτώση το μέσο ποσοστό κέρδους. Οι μετανάστες δημιούργησαν την ανεργία. Δεν είστε αρκετά ανταγωνιστικοί. Μειώστε το μισθό σας για να διατηρήσετε τη δουλειά. Έξω οι ξένοι από την Ελλάδα. Έξω είναι κόλαση, καλά είμαστε και εδώ, δουλέψτε δύο ώρες παραπάνω. Οι λαθρομετανάστες ευθύνονται για τις ληστείες. Δεν μπορώ να σε πληρώσω αυτό το μήνα.»

Επιστολή του Λαυρέντη Αλβέρτη, πρώην διευθύνοντος συμβούλου στον Alpha στους εργαζόμενους του καναλιού για την απόσυρση της επιχειρησιακής σύμβασης

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι [άκου συνάδελφοι!],
Όπως γνωρίζετε, στα τέλη Απριλίου είχα μοιραστεί μαζί σας την πρόθεση του σταθμού μας να προχωρήσει στη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης.
Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν ουσιαστικός και διεξήχθη με εξαιρετικούς όρους, και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Δυστυχώς όμως, δεν οδήγησε σε κάποιο απτό αποτέλεσμα και στην κατάρτιση μίας σύμβασης που να διέπει την εργασιακή σχέση του Alpha με όλους τους εργαζομένους του.
Δεν γνωρίζω τον λόγο για αυτό, καθώς η περίοδος που είχαμε ορίσει για την αποδοχή της πρότασης, έληξε χωρίς κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά σας. Ελπίζω πως η απόρριψη της πρότασής μας δεν οφείλεται στο ότι δεν έγιναν πιστευτές οι καλές μας προθέσεις ή ότι αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία.
Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό τόσο για τον σταθμό όσο και για τους ανθρώπους του.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι η βιωσιμότητα του σταθμού στο σημερινό, δύσκολο περιβάλλον, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Με εκτίμηση,
Λαυρέντης

Πηγη

Aντ. Λιάρος: Απ΄ το Mega τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ

Τους υπεύθυνος των οργανωτικών τομέων του ΠΑΣΟΚ, των τομέων της Γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου και των τομέων της Γραμματείας... Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, καθώς επίσης και τους υπεύθυνους για το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών, όρισε ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει ο ορισμός του πρώην παρουσιαστή ειδήσεων του mega, Αντώνη Λιάρου, ο οποίος αναλαμβάνει υπεύθυνος Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους οργανωτικούς τομείς, υπεύθυνοι ορίστηκαν οι εξής:

Αυτοδιοίκησης: Φώτης Χατζιμηχάλης

Κοινωνικών Κινημάτων και Εθελοντισμού: Αθηνά Δρέττα

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Βασίλης Χρονόπουλος

Συνδικαλιστικού: Γιώργος Αλιβιζάκης

Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συλλόγων: Μιχάλης Τζελέπης

Επιστημονικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων: Γιώργος Χαραλαμπόπουλος

Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Οργανώσεων: Μανώλης Όθωνας

Γυναικών: Ζέφη Δημαδάμα

Απόδημου Ελληνισμού: Χρίστος Σμυρλής

Ο Τομέας Διεθνών Σχέσεων υπάγεται στο Πολιτικό Γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με διευθύντρια την Χριστίνα Μανωλοπούλου.

Όσον αφορά στους τομείς της Γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου, υπεύθυνοι ορίστηκαν οι εξής:

Τομέας Προγραμματικού Σχεδιασμού: Χρίστος Βερελής

Τομέας Τεκμηρίωσης: Χρήστος Πρωτόπαππας

Τομέας Κοινωνικού Διαλόγου: Γιώργος Κουτρουμάνης

Υπεύθυνοι τομέων, στο πλαίσιο της Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης που λειτουργεί υπό την ευθύνη του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και εκπροσώπου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, είναι οι εξής:

Επικοινωνιακού Σχεδιασμού: Γιάννης Δατσέρης

Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης: Αντώνης Λιάρος

Τέλος, πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών ορίστηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, επιστημονικός διευθυντής ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Γιώργος Σιακαντάρης και διευθυντής Επιμόρφωσης ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Αναστασιάδης. Οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) συγχωνεύονται στο ΙΣΤΑΜΕ.

ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΤΟΥ 6ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ

Καλησπέρα σε όλους

Είμαι στρατιώτης από 6ο σύνταγμα πεζικού Κορίνθου, βρίσκομαι στο στρατόπεδο εδώ και 15 μέρες μετά από μετάθεση. Θα ήθελα να σας δώσω μια πλήρη εικόνα του τι γίνεται εκεί μέσα, όπως και για ποιο λόγο μας μεταθέσανε στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, διότι αυτές τις μέρες έχω ακούσει τα πάντα από τα ΜΜΕ και την προπαγάνδα της Χ.Α. Ας με συγχωρέσετε για τον όγκο του κειμένου.

Λοιπόν, εδώ και 2 βδομάδες όλοι μας είμαστε με 3, μάξιμουμ 4 ώρες ύπνο την ημέρα, οι “βαθμοφόροι” σε κατάσταση πανικού φτύνουν όλοι μέρα διαταγές και δίνουν φυλακές για ψηλού πήδημα, μας έχουν βάλει να καθαρίσουμε και να γυαλίσουμε όλο το στρατόπεδο και τις εγκαταστάσεις του. Από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ κουβαλάμε ό,τι εξοπλισμό, έπιπλα κτλπ έχει μέσα το στρατόπεδο. Είμαστε γύρω στα 80 άτομα, μέσα σε πλήρη εξάντληση. Πολλές φορές κατά την διάρκεια της μεσημεριανής αναφοράς παιδιά λιποθυμάνε από την κούραση…οι “ανώτεροι μας” το μόνο που κάνουν είναι να λένε “παρτον στο αναρρωτήριο”. Την τετάρτη τα ξημερώματα προς πέμπτη 12:30 η ώρα πέσαμε για ύπνο κομμάτια όλοι μας. Στις 2 παρά δέκα έρχονται και μας ξυπνάνε λέγοντάς...
μας πως έρχεται ο μέραρχος για επιθεώρηση, ντυνόμαστε βγαίνουμε έξω για αναφορά τέρμα εξαντλημένοι όλοι μας. Δεκάδες κλούβες των ΜΑΤ αρχίζουν και περνάνε μέσα στο στρατόπεδο όπως επίσης και λεωφορεία με μετανάστες μέσα. …Σας υπενθυμίζω πως μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα για το τι πρόκειται να γίνει…Αρχίζουν και περιφράζουν 3 λοξούς με συρματοπλέγματα και τα ματ αρχίζουν να “ξεφορτώνουν” τους μετανάστες ρίχνοντας τους φάπες, μπινελίκια και κλοτσίδια. Εμάς μας χώνουν να βοηθήσουμε στην περίφραξη και στο κουβάλημα ( κλασσικά ). 3 η ώρα τα ξημερώματα, μετά από 2 ώρες και αν ύπνο…δουλεύαμε μέχρι την επόμενη μέρα το απόγευμα. Το πρωί έγινε ένας καβγάς μεταξύ των φυλακισμένων και τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στα λουτρά που κάνανε μπάνιο και τους σαπακιάσανε στο ξύλο όλου. Κατά της 9 η ώρα το πρωί χρυσαυγίτες αρχίζουν και μαζεύονται σαν τα σκουλήκια έξω από την πύλη του στρατοπέδου, δίνεται η εντολή να φύγουν οι φαντάροι από την κεντρική πύλη και να μπουν τα ΜΑΤ στη θέση τους, αργότερα ακολούθησαν κάποιες μικρο συμπλοκές μεταξύ των μπάτσων και των χρυσών αυγών. Την πέμπτη το βράδυ πετάξανε εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο στρατόπεδο με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και να τρέχουμε να την σβήσουμε, ο δήμαρχος κόβει την υδροδότηση του στρατοπέδου με αποτέλεσμα να παίρνουμε νερά από το καψιμί που λόγω των μπάτσων κάποια στιγμή τελείωσαν και αυτά.

Θα σας περιγράψω άλλο ένα σκηνικό που είδα χθες το απόγευμα κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από την κεντρική πύλη, το οποίο αν είχα κινητό με κάμερα δε θα δίσταζα να το τραβήξω…Ενώ έξω απο την πύλη γίνεται η συγκέντρωση, σε κάποια φάση βλέπω ΜΕΣΑ στο στρατόπεδο που απαγορεύεται να μπούνε όχι μόνο πολίτες αλλά και μπάτσοι ένα από τους επικεφαλής της χρυσής αυγής “με την μαύρη μπλούζα και τα αρχαία ελληνικά γράμματα” και τον μαίανδρο, να συνομιλεί με έναν επικεφαλή των ΜΑΤ και του στρατού – το τονίζω – ΕΝΤΟΣ του στρατοπέδου…

Απορώ με την απόφαση του δημάρχου να κόψει το νερό στο στρατόπεδο, εδώ μιλάμε για πρόθεση ανθρωποκτονίας και εντάξει εμείς οι φαντάροι και οι μπάτσοι κάπως θα μας βολέψουν, τις υπόλοιπες 800 ψυχές εκεί μέσα ποιος θα τις βολέψει;

Τέλος πάντων, αυτά είχα να σας πω. Τα συμπεράσματα δικά σας…Αυτή την στιγμή είμαι με άδεια που πήραμε χθες το βράδυ και βρήκα την ευκαιρία να σας γράψω τα παραπάνω. Οργανωθείτε και καλέστε κόσμο στην Κόρινθο για αντί-πορεία.

aathens indymedia via risinggalaxy

Τώρα ήρθαν για μένα

Πρώτα ήρθαν για τους μετανάστες…. τους χτύπησαν , τους μαχαίρωσαν ,τους εξεφτέλισαν…  είπαν οτι η πατρίδα μας είναι ιερή και οι μετανάστες την μολύνουν . Οτι καταστρέφουν την εικόνα μας, αλλοιώνουν την παράδοση και την θρησκεία. Είπαν οτι κουβαλούν αρρώστιες, πουλάν ναρκωτικά και καταστρέφουν την οικονομία… είπαν οτι μας πήραν τις δουλειές…
αλλα δεν μίλησα , γιατι δεν ήμουν μετανάστης. Εγώ γεννήθηκα εδώ, αυτοί μπουκάρανε στην πατρίδα μου. Μου είπαν ότι όλα τα προβλήματα ξεκινουν απο τους “ξένους” … και το δέχθηκα…

Μετά ήρθαν για τους αριστερούς και τους αναρχικούς… Επιτέθηκαν στα στέκια,σε καταλήψεις … χτύπησαν αλληλέγγυους, χάραξαν δασκάλους. Συνεργάστηκαν με τα Ματ σε πορείες εναντίων αναρχικών…
… αλλα δεν μίλησα. Τα “άκρα” συγκρούονται πάντα και η “βία” των αναρχικών-κουκουλοφόρων επρεπε επιτέλους να σταματήσει. Πρέπει να σταματήσουν να καίνε την χώρα καθε τρείς και λίγο…
Μετά ήρθαν για.... τους ομοφυλόφιλους… τους επιτέθηκαν, τους πρόσβαλαν…
…ούτε τότε μίλησα. Πως επιτρέπουν αυτα τα καραγκιοζιλίκια στην Αθήνα; Ποιος θα προστατεύσει τα παιδιά μας;;;

Μετα ήρθαν για τους συνδικαλιστές. Και πήραν το μέρος των “επενδυτών
…αλλα ούτε τότε μίλησα. Είχα ακούσει στην tv για τους συνδικαλιστές. Σέρνουν τον κόσμο στις απεργίες και καταστρέφουν την οικονομία… κλεινουν το κεντρο καθε τρεις και λίγο,τα μαγαζιά,το μετρό σαν να τους ανήκει η πόλη…

Μετά ζήτησαν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και χτύπησαν φοιτητες…
…αλλα δεν μίλησα γιατι δεν ημουν φοιτητής. Δεν χρειαζόμαστε άσυλο να κρύβεται ο καθε αναρχικός και να φτιάχνει μολότωφ…
Τώρα ήρθαν για μένα….. Μου πήραν τα πάντα και δεν έχω που να πάω.Θέλω να φωνάξω,αλλα δεν είναι κανείς εδω να μ’ακούσει. Αλληλεγγύη απο κανέναν…. βγήκα στον δρόμο και με χτυπάν, ζητω βοήθεια και με διώχνουν…. Η πολιτεία με στέλνει σε κεντρο φιλοξενίας “άστεγων- τοξικομανών- ανέργων”….
…και δεν είναι κανείς εδώ να φωνάξει για μένα.!!!!

«Στη Γερμανία οι ναζιστές πρώτα ήρθαν για τους κομμουνιστές, και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής.Μετά ήρθαν για τους Εβραίους, και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος.Μετά ήρθαν για τους συνδικαλιστές, και εγώ δεν μίλησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.Μετά ήρθαν για τους καθολικούς, εγώ ήμουν προτεστάντης και γι’ αυτό δεν μίλησα.Μετά ήρθαν για μένα, αλλά μέχρι τότε δεν είχε μείνει πια κανείς να μιλήσει για μένα..»

Martin Niemoller

πηγη: παραλληλογραφος

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Οι εφοπλιστές κερνάνε και πίνουν

«Οι Ελληνες εφοπλιστές εξαγοράζουν τη γερμανική ναυτιλία», αναφέρει στο προχτεσινό του πρωτοσέλιδο το οικονομικό ένθετο της εφημερίδας «Τα Νέα». Οπως, μάλιστα, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, μετά την «πτώχευση» 100 γερμανικών εφοπλιστικών ομίλων και τον κίνδυνο «λουκέτου» που αντιμετωπίζουν άλλοι 800, οι Γερμανοί εφοπλιστές απευθύνθηκαν στο ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει «επαρκή ρευστότητα», προκειμένου να πουλήσουν τα πλοία τους! Απευθύνθηκαν σ’ ένα από τα ισχυρότερα τμήματα του παγκόσμιου εφοπλιστικού κεφαλαίου, αφού οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν δώσει μέσα στους πρώτους 7 μήνες του 2012 πάνω από 2 δισ. ευρώ για την αγορά 111 μεταχειρισμένων ποντοπόρων πλοίων, την ίδια ώρα μάλιστα που έχουν παραγγείλει την κατασκευή νέων στα ναυπηγεία της Κίνας και της Νότιας Κορέας! Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται από τις ξένες τράπεζες μέχρι και 100% της αξίας του πλοίου, δυνατότητα που δε… διαθέτει το γερμανικό εφοπλιστικό κεφάλαιο!

Πρόκειται για ένα ακόμα τρανταχτό δείγμα του συσσωρευμένου πλούτου που έχουν ενθυλακώσει οι εφοπλιστές, απόρροια της τεράστιας κερδοφορίας τους ακόμα και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και των προκλητικών φοροαπαλλαγών που έχουν εξασφαλίσει από όλες ανεξαιρέτως τις αστικές κυβερνήσεις. Με νόμο που ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα από το 1967, με το «άρθρο 107» τα κέρδη των εφοπλιστών εξαιρούνται από κάθε είδους φορολογία! Μόνο την τελευταία 10ετία τα κέρδη των εφοπλιστών με τις πιο μέτριες εκτιμήσεις υπολογίζονται στα 200 δισ. δολάρια. Τα κέρδη, πέρα από τις προκλητικές φοροαπαλλαγές, προέρχονται παράλληλα από τη βάναυση εκμετάλλευση των ναυτεργατών μέσα στα καράβια, από τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που έχουν επιβάλει, το πλήθος των επιδοτήσεων που έχουν εξασφαλίσει από τους πολιτικούς εκπρόσωπους τους, τις κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις σημερινές συγκυβερνήσεις τους.

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που η συγκυβέρνηση για να «εξασφαλίσει» 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία ετοιμάζεται να πετσοκόψει τις συντάξεις, τα επιδόματα των αναπήρων, τα φάρμακα από τους αρρώστους, να κλείσει νοσοκομεία και σχολεία και να βάλει βαθύτερα το «μαχαίρι» στους μισθούς, οι εφοπλιστές συνεχίζουν να απολαμβάνουν φορολογική ασυλία από το ίδιο αυτό πολιτικό προσωπικό που λεηλατεί το λαό. Την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα, το εφοπλιστικό κεφάλαιο θα συνεχίζει να αγοράζει πλοία από τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Ακόμα και με το φόρο του 20% επί των κερδών, που σήμερα έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το μεγάλο κεφάλαιο, να φορολογούσε η τρικομματική κυβέρνηση τους εφοπλιστές, δε θα χρειαζόταν η σφαγή των λαϊκών οικογενειών! Αν το έκαναν, όμως, θα ήταν «κόντρα» στην ταξική φύση και θέση τους. Στη φιλομονοπωλιακή πολιτική που υπηρετούν και δημιούργησε το ελληνικό εφοπλιστικό «θαύμα». Την πολιτική που διασφαλίζει την κερδοφορία όλων των τμημάτων του κεφαλαίου.

Τα μέτρα και τα μνημόνια δεν έρχονται για να μειώσουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, αλλά για να ρίξουν ακόμα χαμηλότερα την τιμή της εργατικής δύναμης, να ισοπεδώσουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να διασφαλίσουν νέα κρατικά κεφάλαια που θα δοθούν με τη μορφή επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή για την κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών τους νόμων, μεταξύ άλλων ζητάει εδώ και τώρα την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για τους εφοπλιστές και την άμεση φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Σ’ αυτή τη γραμμή πάλης καλούν οι κομμουνιστές τους εργαζόμενους, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο μόνος δρόμος για την πραγματική ευημερία του λαού περνάει μέσα από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και τη συγκρότηση της λαϊκής εξουσίας, η οποία θα κάνει πραγματική λαϊκή περιουσία το σύνολο του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη.

                                                                                                                          Ριζοσπαστης

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Όταν τα παίρνετε φαίνεται. Όταν σας τα δίνουνε το βουλώνετε!

Ανέλπιστο "δώρο" για το Mega είναι η επιστροφή 421.000 ευρώ από το ΕΣΡ. Πρόκειται για ποσό που, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Το Παρόν", προέρχεται από παλιότερο πρόστιμο στο κανάλι που κατέπεσε δικαστικά.

Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012

Νέα Μέτρα Φωτιά Για Εκπαιδευτικούς και Φοιτητές από την κυβέρνηση

Ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι για το πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ και συζητιούνται είναι και τα παρακάτω που αφορούν ειδικά την εκπαιδευτική κοινότητα


Μείωση του εκτάκτου διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ
Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και Ιδρυμάτων
Μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Κατάργηση της υπερωριακής αποζημίωσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Επιβολή διδάκτρων 200 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ και 300 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΑΕΙ
Δίδακτρα ύψους 500 ευρώ για φοιτητές σε μεταπτυχιακές σπουδές πρώτου επιπέδου, ανεξαρτήτως τμήματος – σχολής

Αποφασισμένο να διαδηλώσει στη ΔΕΘ το ΚΚΕ...

Οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η εφεδρεία και η φορολογική επιδρομή αναμένεται να είναι η προμετωπίδα της κεντρικής κινητοποίησης του ΚΚΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου, το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να πραγματοποιήσει την κινητοποίησή του (αρχίζει στις 6.30 το απόγευμα).
«Το μήνυμα θα το πάρει η κυβέρνηση θέλει δε θέλει. Εμείς θέλουμε να δηλώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας στο μέλλον στο οποίο μας καταδικάζουν και θα παλέψουμε για να αποκρούσουμε κάθε επίθεση στους εργαζόμενους, στους νέους, στην ελπίδα και στο όνειρο για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Με τα βάρβαρα μέτρα που λαμβάνουν θα λάβουν και την οργισμένη απάντηση του λαού», τόνισε στέλεχος του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το parapolitika.gr
«Η νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ καθώς και οι νέες περικοπές στις συντάξεις είναι έγκλημα των εγκλημάτων σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Καταδικάζει τους εργαζόμενους, ειδικά τους νέους, να αναζητούν δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, μετατρέπει τη σύνταξη σε επίδομα που δεν θα επαρκεί ούτε για την αγορά των φαρμάκων.
Η κυνική δήλωση του υπουργού Γ. Βρούτση ότι, όταν ο κατώτατος μισθός είναι 580 ευρώ δεν μπορεί η σύνταξη να είναι μεγαλύτερη, αποκαλύπτει το εφιαλτικό παρόν και μέλλον που φτιάχνουν για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Μισθούς πείνας, συντάξεις εξαθλίωσης. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και το χρέος, πρώτα απ’ όλα απέναντι στα παιδιά της, να υψώσει το ανάστημά της, να παλέψει για να βάλει τέλος στις θυσίες που της επιβάλλουν οι υπερασπιστές του ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος και της αντιδραστικής ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο τύπου του ΚΚΕ.
Οπως τόνισε στέλεχος του κόμματος από τη Θεσσαλονίκη, «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της στατιστικής για την ανεργία των νέων ξεπερνώντας την Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τι άλλο να περιμένουμε πια; Την ανεργία να φτάσει και επισήμως στο 30%; Οι πολιτικές τους βγάζουν στην ανεργία και την εξαθλίωση τον ένα εργαζόμενο μετά τον άλλο. Δεν αντέχει η κοινωνία και θα το δείξει».

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΟΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΙ!

ΣΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΒΟ!
H iskra παραθέτει στη συνέχεια ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΣΤ, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων των ΕΛΤΑ, για την απόφαση της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Η Κυβέρνηση αγνοώντας τη σημασία και το ρόλοτου Δημόσιου Ταχυδρομείου στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου εξήγγειλε, την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (τηρώντας έτσι πιστά τα πολιτικά ήθη και τις πρακτικές της τελευταίας οκταετίας) την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων....

Αυτή η επιλογή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε όλο τον πλανήτη η ταχυδρομική εξυπηρέτησηπροσφέρεται από δημόσιους φορείς, ακόμα και στις μητροπόλεις του καπιταλισμού όπως: ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Ρωσία, Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή και παντού, σ'όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Αυτό γίνεται, γιατί όλοι θέλουν να προσφέρουν το κοινωνικό αγαθό της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης σε όλους τους πολίτες τους και σε όλη την επικράτεια, με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα.
Είναι απορίας άξιον πως στην πρωτοβουλία για την ιδιωτικοποίηση Ταχυδρομείου πρωταγωνιστεί μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει πολίτες που κατοικούν σε ένα τεράστιο ορεινό όγκο και σεεκατοντάδες νησιά.
Σ' αυτούς τους πολίτες ο ΕΛΤΑ παρέχει, εκτός της Ταχυδρομικής εξυπηρέτησης και Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (Συντάξεις, ταχυδρομικές επιταγές, εμβάσματα, Λιανική Τραπεζική κλπ).
Είναι προφανές ότι αδιαφορείτε για τις συνέπειες που θα επιφέρει η πολιτική σας, από τιςκερδοσκοπικές πρακτικές που θα εφαρμοστούν αλλά και από την υποβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και της ποιότητας των υπηρεσιών.

Κάνετε πως αγνοείτε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο Ταχυδρομικών Καταστημάτων στην περιφέρεια, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, τη διάλυση του πανελλαδικού δικτύου και οι πολίτες θα πληρώνουν ακριβές τιμές ως απόρροια της ανεξέλεγκτης αγοράς των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Κύριοι της κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί το ξεπούλημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων.Γνωρίζετε καλά ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν έχουν επιβαρύνει και δεν επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ το κράτος και τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν αποδείξει ότι και σε περιόδους κρίσης είναι βιώσιμα και αποτελούν μοχλό ανάπτυξης του τόπου και κοινωνικής προσφοράς στους πολίτες. Το τίμημα από την πώληση τους, σαφέστατα και δεν λύνει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
Και αναρωτιόμαστε τελικά γιατί πουλάτε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία? Αν μας πείσετε ότι ΄΄ με την πώληση του ταχυδρόμου ΄΄ θα βγει η οικονομία μας από τα αδιέξοδα, τότε και εμείς ...μαζί σας. Πιστεύετε ότι με τηστοχοποιημένη εδώ και καιρό στρατηγική της κατασυκοφάντησης των δημοσίων υπηρεσιών, των συνδικάτων και των εργαζομένων, έχετε πετύχει τον προσδοκώμενο για σας κοινωνικό αυτοματισμό.
Όμως, να είσαστε σίγουροι ότι η πολιτική σας θα ξεσηκώσει τεράστιο κύμα αντίδρασης σε όλη τη χώρα, γιατί το Ταχυδρομείο είναι ταυτισμένο με τον Έλληνα πολίτη, τον αγρότη, το μικρομεσαίο, τοσυνταξιούχο, το μετανάστη, το φοιτητή. Οι εργαζόμενοι, οι απλοί πολίτες, οι κοινωνικοί φορείς, η Περιφερειακή, η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα επιτρέψουν να διαπραχθεί τέτοιο έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας, του λαού και της χώρας. Η αντίδραση τους θα βάλει φρένο στο ξεπούλημα του Ταχυδρομείου.
Η ΠΟΣΤ συγκαλεί εκτάκτως τα συνδικαλιστικά της όργανα για λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα,σύμφωνα με πληροφορίες από το Σωματείο και τους εργαζομένους της ΕΛΒΟ, προετοιμάζονται μέσα στην εβδομάδα, μεγάλες ενωτικές κινητοποιήσεις με στόχο την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και τη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

iskra.gr

ΠΑΙΔΙΑ, Η «προνομιούχα τάξη» του σοσιαλισμού, τα μεγάλα θύματα του καπιταλισμού


Τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων αντιμετωπίζουν όλα τα μέλη της λαϊκής οικογένειας και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και οι μισθοί συμπιέζονται σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα, οι παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία και την Πρόνοια περικόπτονται δραματικά ενώ οι φόροι γίνονται δυσβάσταχτοι για τα λαϊκά νοικοκυριά. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, πολλαπλασιάζονται οι οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το παιχνίδι, την ψυχαγωγία και τις διακοπές που έχουν ανάγκη, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι στερήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα μέλη της λαϊκής οικογένειας αγγίζουν όλο και πιο βασικά αγαθά. Πληθαίνουν οι γονείς που δυσκολεύονται να παρέχουν στα παιδιά τους κατάλληλη και επαρκή διατροφή, σωστές συνθήκες θέρμανσης, που αδυνατούν να πληρώσουν για το ρεύμα και το νερό.

Αντιμέτωπα με την καπιταλιστική βαρβαρότητα τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF για την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών στον «βιομηχανικό κόσμο», δηλαδή σε αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση στερούνται βασικά αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Επίσης, 30 εκατομμύρια παιδιά, σε ένα σύνολο 35 χωρών με «αναπτυγμένες οικονομίες», ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Στα στοιχεία αυτά, που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Μάη, δεν αποτυπώνονται ακόμα σε όλη τους την έκταση οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας.

Η έκθεση υπολογίζει την παιδική φτώχεια με δύο τρόπους. Πρώτον, με βάση το Δείκτη Παιδικής Αποστέρησης: Ορίζει ένα παιδί ως «αποστερημένο» όταν του λείπουν δύο ή περισσότερα αγαθά από ένα κατάλογο 14 βασικών πραγμάτων, όπως τρία γεύματα τη μέρα, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική του εργασία, εκπαιδευτικά βιβλία στο σπίτι ή μια σύνδεση στο Ιντερνετ. Στην κατάταξη με βάση το δείκτη αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση με ποσοστό 17,2%, ανάμεσα στην Ιταλία (13,3%) και τη Σλοβακία (19,2%). Δεύτερον, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική φτώχεια, εξετάζοντας δηλαδή το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το εθνικό τους «όριο φτώχειας», με λιγότερο δηλαδή από το 50% του μέσου διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος. Στην κατάταξη αυτή η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30ή θέση με 16%, αμέσως μετά την Ιταλία (15,9%) και πριν την Ισπανία (17,1%).

Αν το όριο τεθεί, αντί για το 50%, στο 40% του μέσου διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος, κάτω από αυτό βρίσκεται το 8,1% των παιδιών στην Ελλάδα, ενώ αν το όριο μπει στο 60% το ποσοστό των παιδιών φτάνει το 23,5%. Επίσης, αν εξεταστεί η παιδική αποστέρηση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τα ποσοστά της καταγράφονται διογκωμένα: Στις μονογονεϊκές οικογένειες υπολογίζεται σε 24,3%, στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο γονέων σε 50,8% και σε οικογένειες μεταναστών σε 42,2%. Η έκθεση, τέλος, διαπιστώνει ότι οι φόροι και οι παροχές στο διαθέσιμο εισόδημα όχι μόνο δε βελτιώνουν τα ποσοστά παιδικής φτώχειας αλλά τα ανεβάζουν στο τελικό 16% από 13% που ήταν πριν υπολογιστούν.

Η σημερινή βαρβαρότητα χτυπά ακόμα πιο έντονα, αν παραβληθεί σε σύγκριση με τα δικαιώματα που απολάμβανε η λαϊκή οικογένεια, και πρώτα απ' όλα τα παιδιά της, στο σοσιαλισμό. Στη σοσιαλιστική κοινωνία τα παιδιά θεωρούνταν «προνομιούχα τάξη» και οι εργαζόμενοι γονείς τους είχαν στη διάθεσή τους μια σειρά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και υποδομές που τους παρείχαν ουσιαστική βοήθεια και στήριξη για να τα αναθρέψουν.

Τιτάνιο έργο για τα παιδιά

Τα παιδιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής του σοσιαλιστικού συστήματος από τα πρώτα του κιόλας βήματα. Ενα μόλις μήνα μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων της Σοβιετικής Ρωσίας δημοσίευσε το Διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε η Κρατική Επιτροπή Παιδείας. Ξεχωριστή θέση σε αυτή κατείχε το Τμήμα προσχολικής αγωγής και βοήθειας προς τα παιδιά. Το Δεκέμβρη του 1917 δημοσιεύτηκε διακήρυξη του Συμβουλίου Λαϊκών Επιτρόπων «Για την προσχολική αγωγή», στην οποία υπογραμμιζόταν πως η κοινωνική (δωρεάν) προσχολική αγωγή θα πρέπει να ξεκινά από τη γέννηση του παιδιού και να έχει στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξή του.

Η σημασία που δόθηκε στην ανάπτυξη της προσχολικής αγωγής πήγαζε τόσο από την ανάγκη και την πρόθεση του σοβιετικού κράτους να διασφαλίσει την ισοτιμία των γυναικών, όσο και από τη μεγάλη βαρύτητα που απέδιδε στην κοινωνική διαπαιδαγώγηση και τη μόρφωση του παιδιού, την αφετηρία της οποίας τοποθετούσε στην προσχολική ηλικία. Γι' αυτό και η ικανοποίηση των αναγκών της σωματικής και ψυχικής υγείας και ανάπτυξης των παιδιών αποτελούσε αντικείμενο της πιο υψηλής φροντίδας.

Η επιστημονική φροντίδα για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών αφορούσε στη στελέχωσή τους με κατάλληλο προσωπικό, στο καθημερινό τους πρόγραμμα, στη διατροφή των παιδιών: Ολα ήταν επιστημονικά σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών στην κάθε ηλικία. Τα παιδιά επίσης απολάμβαναν συνεχή ιατρική παρακολούθηση από παιδίατρους και φυσιολόγους. Το 1977 υπήρχαν στην ΕΣΣΔ περισσότερα από 106.000 νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί, με ικανότητα υποδοχής 11.700.000 παιδιών. Επιπλέον, υπήρχαν ειδικά νηπιαγωγεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπου χρησιμοποιούνταν ειδικές μέθοδοι για την ενίσχυση της διανοητικής και φυσιολογικής τους ανάπτυξης.

Προτεραιότητα αποτελούσε και η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό. Στην ΕΣΣΔ οι αθλητικές σχολές ξεπερνούσαν τις 7.000, ενώ υπήρχαν αθλητικά τμήματα στα σχολεία, στους τόπους διαμονής, στα πανεπιστήμια.

Ειδική μέριμνα υπήρχε για τα παιδιά και όσον αφορά στις διακοπές. Στην ΕΣΣΔ λειτουργούσαν έως και 40 χιλιάδες παιδικές κατασκηνώσεις διαφόρων τύπων: Κατασκηνώσεις αθλητικές, τουριστικές, για παιδιά με προβλήματα υγείας. Σε αυτές κάθε χρόνο ξεκουράζονταν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά. Ιδιαίτερα γνωστή ήταν η κατασκήνωση Αρτέκ, που ιδρύθηκε το 1925. Η λειτουργία της αφορούσε όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο το καλοκαίρι, αφού το θερμό κλίμα στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου ήταν εγκατεστημένη, το επέτρεπε. Αναπτύχθηκε τόσο που το 1969 εκτεινόταν σε 3,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ανάμεσα στα 150 κτίρια της κατασκήνωσης περιλαμβάνονταν ιατρικές υποδομές, πλήθος χώρων για παιχνίδι, τρεις πισίνες, ένα στάδιο χωρητικότητας 7.000 θέσεων αλλά και ένα κινηματογραφικό στούντιο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 παιδιά επισκέπτονταν τη συγκεκριμένη κατασκήνωση κάθε χρόνο για τις διακοπές τους.

Τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, τα δικαιώματα που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους, δεν ήταν μόνο πρωτόγνωρα για την εποχή που σημειώθηκαν. Αποτελούν και σήμερα φάρο για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, ιδιαίτερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. Δείχνουν τι μπορεί να προσφέρει στους εργαζόμενους η απελευθέρωσή τους από την εκμετάλλευση του κεφαλαίου, αποδεικνύουν πως ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, όπου οι εργαζόμενοι θα καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν, είναι προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της.

Μια σοβαρή υπουργική σύσκεψη...

Δείτε την...
Είναι χαρούμενοι γιατί πήραν το εισιτήριο παραμονής στο ευρώ με κόστος μόνο 11,5 δισ. ευρώ

Το πώς περνάει ο κόσμος ουδέποτε αποτέλεσε «Δείκτη Ανάπτυξης»

Η συνέπεια αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου...

Δεν έχουμε παράπονο, μπορεί να μας ρίχνουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, πλην όμως τώρα τα υπολογίζουν με απόλυτη ακρίβεια και όχι στο περίπου. Είναι ένα σαφέστατο δείγμα καλού σχεδιασμού και συνέπειας!

Αυτός πάντως διακοπές
δεν μπορεί να κάνει!

Ετσι, λοιπόν, η ΔΕΗ πληροφορεί τον κόσμο ότι η νέα επιβάρυνση μέσω της αύξησης των τελών για την «πράσινη» ενέργεια, θα φτάσει επακριβώς το 45,91% μεσοσταθμικά.Εχουν υπολογίσει δηλαδή και το τελευταίο ευρώ που θα μας πάρουν.

Πώς να το κάνουμε, από αυτά τα χρήματα περιμένουντόσες εταιρείες (αυτές ντε που... νοιάζονται για το περιβάλλον κι αποφάσισαν να παράγουν με το αζημίωτο ενέργεια από τον αέρα). Πρέπει να ξέρουν τι έχουν να λαμβάνουν.

Περιορίστηκαν οι απώλειες στον τουρισμό μας λένε τώρα οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων,αντί για 10% που προβλέπονταν είναι μόλις στο 3,8%.

Δεν ξέρουμε πώς υπολογίζουν τα ποσοστά τους, σίγουρα πάντως στις «απώλειες στον τουρισμό» δε μετράνε οι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που δεν μπορούν να πάνε διακοπές...

Προφανώς ούτε οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στο χώρο, των οποίων οι μισθοί μειώνονται, τα ωράρια και οι σχέσεις εργασίας διαλύονται ενώ η ανεργία αυξάνεται ραγδαία. Αυτών οι απώλειες είναι σίγουρα πάνω από 3,8%...

Ομως, είπαμε, το πώς περνάει ο κόσμος ουδέποτε αποτέλεσε «δείκτη ανάπτυξης». Μόνο ίσως από την... ανάποδη. Οσο χειρότερα τα πράγματα για τους εργαζόμενους τόσο περισσότερα τα κέρδη για το κεφάλαιο.

«ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ» μεταξύ τους οι υπουργοί της κυβέρνησης για τις περικοπές που τους έχουν ζητηθεί στα υπουργεία τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Ο καθένας ζητάει από κάποιον άλλον να κόψει περισσότερα και οι «μπηχτές» δίνουν και παίρνουν.

Κατανοούμε την ανάγκη τους να... διασώσουν κάπως το πολιτικό προφίλ τους. Ας μην έχουν όμως καμία αυταπάτη, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης τα έχουν αποφασίσει και τα υλοποιούν ενιαία. Κι αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει πολύ καλά.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Για όσους πιστεύουν ότι το να αγωνίζεσαι είναι μάταιο

Πέτυχαν την καταβολή των δεδουλευμένων

Επέστρεψαν στη δουλειά μετά από 13 μέρες απεργίας παίρνοντας ένα μισθό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής μέχρι αρχές Δεκέμβρη, το αργότερο

Μετά από 13 μέρες σκληρής απεργιακής μάχης οι εργαζόμενοι στην αρτοβιομηχανία «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», επέστρεψαν χτες νικητές στην εργασία τους. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να τους καταβάλλει ήδη από χτες το μεσημέρι τα δεδουλευμένα του ενός από τους τρεις μήνες που χρωστούσε, ενώ δεσμεύτηκε σε χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων - το οποίο θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες - μέχρι το αργότερο τις αρχές του Δεκέμβρη.

Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι πέτυχαν μια σημαντική νίκη απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία όλες αυτές τις ημέρες συνέχιζε τον εμπαιγμό απέναντί τους. Συγκεκριμένα ενώ χρωστούσε ήδη τρεις μήνες δεδουλευμένων - με τον τέταρτο να «τρέχει» - αρνούνταν να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ενώ στο μόνο που δεσμευόταν ήταν ότι θα καταβάλλει τον ένα μήνα.

Μάλιστα, η εργοδοσία είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει - σε μια από τις πρώτες συναντήσεις με το σωματείο των εργαζομένων - να σταματήσει η απεργία και να καταβληθεί μόνο ο ένας μήνας σε δύο δόσεις και χωρίς καμιά δέσμευση για τους υπόλοιπους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι με τις αποφάσεις τους απέρριψαν και αυτή και τις υπόλοιπες προτάσεις της εργοδοσίας και συνέχισαν συσπειρωμένοι διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Ταυτόχρονα, όμως, έδωσαν απάντηση και σε ορισμένα μέλη της διοίκησης του σωματείου με διάφορες προφάσεις, στη διάρκεια της απεργίας, επιχείρησαν να ανατρέψουν τις αγωνιστικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και να τερματίσουν την απεργιακή κινητοποίηση.
Με αυτή τους τη νίκη οι εργαζόμενοι στην «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν εκ νέου καθυστέρηση στα δεδουλευμένα τους. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία καθυστερεί δεδουλευμένα. Τον περασμένο Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία είχαν προχωρήσει σε 9ήμερη απεργιακή κινητοποίηση όταν η εργοδοσία τους όφειλε και πάλι δεδουλευμένα. Να σημειωθεί πως η εταιρεία ανήκει στον όμιλο Δαυίδ, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει συνολικότερη αναδιάταξη των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο δύο εργοστασίων της «COCA - COLA 3E», αλλά και την απόλυση περισσοτέρων από 300 εργαζομένων με τη μορφή της «εθελουσίας εξόδου».
Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.
http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6988588

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Κάθε ευρώ που κόβεται θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ανεμβολίαστα μένουν τα παιδιά των ανασφάλιστων

Νοσοκομεία που οι γιατροί «καλύπτουν» τμήματα από το... τηλέφωνο λόγω της έλλειψης προσωπικού ή που εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών λόγω του μειωμένου κονδυλίου για τις εφημερίες. Αυτό το «μοντέλο» του Νοσοκομείου «Αττικόν» και του Νοσοκομείου Σερρών αναμένεται να γενικευτεί σε όλη τη χώρα αποκαλύπτοντας το εγκληματικό περιεχόμενο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την «καταπολέμηση της σπατάλης» και τον «εξορθολογισμό των δαπανών για την Υγεία». Παραπέρα, τα αποτελέσματα αυτού του... «εξορθολογισμού» έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος προχωρά σε περικοπές ακόμη και θεραπειών απαραίτητων για την επιβίωση ορισμένων ασθενών και Ατόμων με Αναπηρίες ή και προληπτικών εξετάσεων για σοβαρές ασθένειες, που όμως μπορούν να θεραπευτούν αν διαγνωστούν έγκαιρα. Την ίδια ώρα χιλιάδες ανασφάλιστοι περιμένουν καρτερικά το θάνατο παρότι θα ζούσαν αν είχαν λεφτά να χειρουργηθούν ή να πάρουν τη φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό το ανατριχιαστικό «θανατερό» τοπίο εν έτει 2012 είναι μόνο η αρχή, αν δεν μπει φρένο, αν δεν ξεσηκωθεί κάθε εργαζόμενος, άνεργος, ανάπηρος ή χρονίως πάσχων και οι οικογένειές τους, συνταξιούχος, ανασφάλιστος. Ηδη το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συζητήσεις με την τρόικα για το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την Υγεία κατά 1,8 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 - 2014, σύμφωνα με πληροφορίες. Από αυτά, τα800 εκατ. θα κοπούν από τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που ο Οργανισμός παρουσίασεέλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ μόνο το α' εξάμηνο του 2012, τη στιγμή που χιλιάδες ασφαλισμένοι δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ για φάρμακα, θεραπευτικά υλικά, ιατρικές πράξεις κι εξετάσεις, ακόμα και για πανάκριβες θεραπείες.

Αν δε χρηματοδοτηθούν άμεσα ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία από το κράτος και δεν έχουν και οι ανασφάλιστοι πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πεθαίνουν άνθρωποι ενώ υπάρχει θεραπεία

 

 

Το ποσό αυτό που οφείλεται στους ασφαλισμένους ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική και κρίσιμη είναι η περίπτωση τωννεφροπαθών, που υπόκεινται σε αιμοκαθάρσεις 13 μέρες το μήνα δίνοντας έως και 2.000 ευρώ το μήνα για τη μετακίνησή τους στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού. Ο ΕΟΠΥΥ έχει από το Νοέμβρη του 2011 να τους δώσει τα χρήματα για τα οδοιπορικά με αποτέλεσμα να διακυβεύεται καθημερινά η ζωή τους, να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και να αναγκάζονται να διακόπτουν τις θεραπείες τους ή να δανείζονται από συγγενείς, φίλους, τράπεζες.

«Μαχαίρι» στην πρόληψη του καρκίνου

Αντί να αυξάνονται προληπτικές εξετάσεις για μια σοβαρή ασθένεια, που όμως αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί, κόβονται. Ο εγκληματικός αυτός «εξορθολογισμός» της συγκυβέρνησης σημαίνει ότι ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του θα κάνει ή όχι τις επιπλέον προληπτικές εξετάσεις! Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΕΟΠΥΥ έχει βάλει πλαφόν σε εξετάσεις που αφορούσαν στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, αντί για μια μαστογραφία το χρόνο για γυναίκες πάνω από 40 χρόνων ή 30 χρόνων αν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δικαιολογεί μια μαστογραφία ανά δύο χρόνια για γυναίκες άνω των 40 - 50 χρόνων και μία το χρόνο για άνω των 35 χρόνων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αντίστοιχα όρια μπαίνουν και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, όπου για άνδρες άνω των 50 χρόνων δικαιολογείται ανά δύο χρόνια και για άνδρες άνω των 60 χρόνων κάθε χρόνο, ενώ κανονικά οι άνδρες άνω των 50 χρόνων πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο.

Για τους ανασφάλιστους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προληπτικές εξετάσεις, ούτε έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι άνεργοι δηλαδή και οι οικογένειές τους - πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπους - όσοι εργάζονται ανασφάλιστοι ή οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ αφήνονται στη μοίρα τους. Ο λόγος είναι ότι σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο κυριαρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ως εκ τούτου τα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος αγοράζουν και πουλούν υπηρεσίες Υγείας, φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, ιατρικά υλικά και μηχανήματα. Ενα απέραντο εμπόριο ζωής και θανάτου με τραγικά θύματα τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς.

Περιμένοντας το θάνατο...

Κι όμως, ένας τόσο ευαίσθητος τομέας όπως είναι η Υγεία έχει αφεθεί στα χέρια της επιχειρηματικής και «φιλανθρωπικής» δράσης, με συνέπεια να υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που δεν τους απομένει τίποτε άλλο παρά να περιμένουν το θάνατο! Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του 6μηνου απολογισμού του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που ίδρυσαν το Φλεβάρη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) και η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής, όπου έχουν εξεταστεί 3.596 ανασφάλιστοι και τα παιδιά τους.

 • Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας όσων απευθύνθηκαν στο Ιατρείο ήταν καρκίνος, αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, οστεοπόρωση, θυρεοειδοπάθειες και ψυχιατρικά νοσήματα. Δηλαδή, σοβαρές ασθένειες που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση από ένα πλέγμα ιατρικών δομών, εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή ή και χειρουργείο.
 • Το 20% των ασθενών είχε έναν όγκο ή ένα ανεύρυσμα ή μία χοληδόχο γεμάτη πέτρες, ή άλλες καταστάσεις απειλητικές δυνητικά για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπισθούν χειρουργικά σε νοσοκομείο. Περισσότεροι από 100 ασθενείς έφυγαν με διάγνωση, περιμένοντας το θάνατο. Είχαν κάποιο όγκο αντιμετωπίσιμο χειρουργικά (π.χ. παχύ έντερο, μαστό, ουροδόχο κύστη, προστάτη, πνεύμονα) και όταν τους είπαν ότι πρέπει να χειρουργηθούν, απάντησαν: «Δεν έχω χρήματα».
 • 8 στα 10 από τα 1.168 παιδιά που επισκέφτηκαν το Ιατρείο ζήτησαν δωρεάν εμβολιασμό. Το πρόβλημα αποτελεί «βόμβα» για τη δημόσια υγεία καθώς επιστρέφουν λόγω μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού παιδικές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως πολιομυελίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ιλαρά, ερυθρά, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα Β κ.ά.
 • Καθημερινό δράμα οι ανασφάλιστες έγκυοι που πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή και δεν έχουν τα χρήματα ή οι εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για περιστατικά που κινδυνεύει το έμβρυο να βγει ανάπηρο και κινδυνεύει και η ζωή της εγκύου από μαζική αιμορραγία αν δε ληφθούν τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα σε τμήματα τοκετών υψηλού κινδύνου. Στον απολογισμό αναφέρεται περιστατικό εγκύου με δίδυμη κύηση υψηλού κινδύνου και ένα ανάπηρο έμβρυο και δεν την ανέλαβε καμιά κλινική επειδή δεν είχε να πληρώσει. Η πιθανότητα να χαθεί η ζωή των δύο εμβρύων είναι 70% και η δική της 15%.
 • Το 30% των οφθαλμολογικών περιστατικών ήταν ασθενείς με καταρράκτη που έχουν 1/10 όρασηεπειδή δεν μπορούν να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη, αφού είναι ανασφάλιστοι.
 • Το 44% των ασθενών που επισκέφτηκαν το Ιατρείο είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που έμειναν ανασφάλιστοι είτε λόγω οφειλών στο Ταμείο τους, είτε λόγω οφειλών στην εφορία.
 • Το 46% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που έχασαν την κοινωνική ασφάλιση λόγω απόλυσης ή λόγω χρόνιας ανεργίας.
 • Το 88% έχασαν την κοινωνική ασφάλιση μέσα στα έτη 2010, 2011, 2012.

Ε. Μ.

εφημερίδα ριζοσπάστης