Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Το μήνυμα του Τσακνή στην Παπαχρήστου

Βούλα παιδί μου!

Επίτρεψέ μου αρχικά, αυτή την προσφώνηση, γιατί ηλικιακά και μόνο θα μπορούσες να ήσουν. Ο δεύτερος γιος μου άλλωστε, γυμναστής και αθλητής ανήκει κι αυτός στην ΑΕΚ όπως κι εσύ. Εσύ στο τριπλούν, εκείνος στο Handball.

Ξέρω επομένως, από πρώτο χέρι και τους κόπους και τον ιδρώτα και τις στερήσεις και την αυτοπειθαρχία, που επιτάσσει τρόπον τινά, ο λεγόμενος επαγγελματικός αθλητισμός.

Καμαρώνω για τις νίκες σας και συμπάσχω με τις λεγόμενες αποτυχίες ή ήττες σας. Μα πάνω απ’ όλα, σας βλέπω σαν παιδιά μου. Όλους σας. Τι ωραίος αυτός ο συναγωνισμός, (το πρώτο συνθετικό της λέξης, δίνει μέγιστη σημασία στο δεύτερο, τον αγώνα-αν με εννοείς) τι ωραία η επιβράβευση των κόπων και τι μεγαλείο η προσπάθεια για υπέρβαση των ατομικών σας ορίων.

Είναι σα να σε ξέρω. Ακούω τον Αναστάση (το γιο μου) να μού λέει «κατέβασα ρολά σήμερα πατέρα» (τερματοφύλακας γαρ) και είναι σαν να ακούω να λες στο δικό σου, «πάτησα τέλεια στο πρώτο μου βήμα μπαμπά.»

Να γυρίζεις στο σπίτι «φορτωμένη» με τον προπονητή σου και να μη μιλιέσαι, ή να έχεις να διηγηθείς κάτι καινούριο απ’ την έτσι κι αλλιώς κοπιαστική σου μέρα.

Όπως γνωρίζω καλά, και την ανάγκη σου να αποφορτιστείς με το αγόρι ή τους φίλους σου. Μετρημένη όμως πάντα, γιατί αύριο, θα πάρεις τον αθλητικό σάκο σου και θα πρέπει στις 8 να είσαι εκεί, όπως κάθε μέρα. Να γυρίσεις, να συμμαζέψεις τα κομμάτια σου, να λύσεις  τις όποιες εκκρεμότητές σου, γιατί και το απόγευμα σε περιμένει η δεύτερη προπόνηση.

Τα ξέρω σού λέω…

Θα σου πω και κάτι άλλο. Η πολιτική μου τοποθέτηση είναι δηλωμένη και γνωστή. Ανήκω στην Αριστερά, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Καταλαβαίνεις λοιπόν, όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται, πως τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις, προσπαθώ να εμπνεύσω στα τέσσερα παιδιά μου. Ο τρόπος της ζωής μου και η καθημερινή μου συμπεριφορά  θα τους πείσει όμως, κι όχι τα λόγια και οι θεωρίες.

Πολλές φορές, σ’ αυτό το άγιο και λυτρωτικό μεσημεριανό τραπέζι, ακούγονται τα νέα της μέρας του καθένα και συνήθως τα μικρότερα, έχουν να διηγηθούν ένα αστείο ή ένα ανέκδοτο απ’ το σχολείο. Κι οι μεγάλοι δεν πάνε πίσω. Δεν ξέρω γιατί, το υποθέτω μάλλον, όταν πρόκειται για «μαύρα» ή ρατσιστικά ανέκδοτα, ζητούν άδεια! Πάντα τη δίνω βέβαια, για να υπάρξει αφορμή για κουβέντα εκ των υστέρων και άλλα τα «εγκρίνουμε» ως έξυπνα και άλλα, απλώς ως χαζά.

Να φανταστείς, αυτό που ανάρτησες στο face book, το είχα ακούσει μια μέρα πριν. Κάποιοι γέλασαν, κάποιοι όχι. Δεν έχει σημασία. Όταν ήσουν πιο μικρή,. τα «μαύρα» ανέκδοτα με τη μικρή Ελενίτσα που πεθαίνει, έδιναν κι έπαιρναν. Με τον Αλβανό επίσης…

Παιδί είσαι και κάτι που σού φάνηκε έξυπνο, να το μοιραστείς θέλησες με τους φίλους σου στο φατσοβιβλίο. Κι από δω ξεκινάει το πρόβλημα. Στα μάτια πολλών, υποκριτών ή μη, που ξεπλένουν την ανεπάρκειά τους στη διαπαιδαγώγηση τη νέας γενιάς, παύεις να είσαι ένα νέο έως και αφελές (με την πιο καλή έννοια του όρου) κορίτσι. Γίνεσαι πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού, γίνεσαι πολιτικό πρόσωπο, γίνεσαι τάχα ο ταχυδρόμος μιας ανεπίδοτης επιστολής στους απανταχού λακέδες των διοργανωτών, των έτσι κι αλλιώς εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακών αγώνων. Στην πυρά λοιπόν. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι ιεροεξεταστές ξεπλένουν τις αμαρτίες τους και κοιμούνται ήσυχοι, μια και έπραξαν το καθήκον τους…

Ποιοι; Αυτοί οι ίδιοι που εξαπολύουν καθημερινά πογκρόμ διώξεων και συλλήψεων αδιακρίτως; Αυτοί που φτιάχνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για να μαντρώσουν την ανθρώπινη δυστυχία; Αυτοί που ανέχονται τους ξυλοδαρμούς και τα μαχαιρώματα των αλλοδαπών και καλλιεργούν το μίσος στη διαφορετικότητα; Έτσι είναι μάτια μου.

Ακόμα- ακόμα και στην περίπτωση που υιοθετούσες αυτό το με ή χωρίς εισαγωγικά αστείο, πάλι δεν φταις εσύ. Αυτοί που φταίνε μετατρέπονται σε εισαγγελείς για να αποσείσουν από πάνω τους τον εγκληματικό ρόλο της στρεβλής διαπαιδαγώγησης των αθλητών σε όλους τους τομείς: «Φα’ την», «σκίσε την αράπισσα», «λιώσε τη σχιστομάτα». Τα ξέρεις…

Ζήτησες συγγνώμη. Εμένα με έπεισες. Δεν ξέρω κι ούτε με νοιάζει να μου δείξεις την  πολιτική σου ταυτότητα. Δέχτηκες πως έκανες μια  αστοχία, πως επέδειξες αφέλεια, άγνοια. Δεν είσαι πολιτικό πρόσωπο, παιδί είσαι. Δικό μου παιδί, δικό μας.

Πήρες το μάθημα: Άλλο μια ιδιωτική κουβέντα κι άλλο μια δημόσια δήλωση. Μετράνε αλλιώς. Έτσι είναι. Υποψιάζομαι όμως πως δεν το εννοούσες. Έλα όμως που κάποιοι θέλουν να κρυφτούν πίσω σου και να πουλήσουν εκ του ασφαλούς, τάχα δημοκρατικές ευαισθησίες, τάχα καθωσπρεπισμό και τάχα Ολυμπιακό πνεύμα…

Να συνεχίσεις με πείσμα και αγάπη σ’ αυτό που κάνεις. Παραδέχτηκες το λάθος σου, ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να εγκληματούν σε βάρος ενός ολόκληρου λαού με τις πιο ρατσιστικές ταξικές επιθέσεις.

Ένας πατέρας ονόματι

Διονύσης Τσακνής

Αποφάσισαν σφαγή των μισθών χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων

ΠΑΣΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ προχωρούν στην υπογραφή κλαδικής σύμβασης με μείωση μισθών στο εμπόριο

Το έγκλημα, που από καιρό είχε σχεδιαστεί με τη συμμετοχή της, αποφάσισε να ολοκληρώσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καθώς προχωρά στην υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο με μείωση των μισθών, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών, για τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.

Η απόφαση για την ολοκλήρωση του εγκλήματος πάρθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας, στην οποία σαν ένα «σώμα» ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ αποφάσισαν να «συνδράμουν» στη θωράκιση της κερδοφορίας των μεγαλοεργοδοτών με τη μείωση των μισθών των εμποροϋπαλλήλων. Το ποσοστό των μειώσεων, όπως ομολόγησε στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Θ. Βασιλόπουλος - στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΑΠ στη ΓΣΕΕ - θα κυμαίνεται από 6% έως 18%, όπως κατήγγειλαν τα στελέχη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) που καταψήφισαν την πρόταση.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς πριν ακόμα από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μάη - οπότε και ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία - η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είχε δηλώσει καθαρά ότι στόχος της είναι η επαναθεμελίωση του εργατικού δικαίου και ο επαναπροσδιορισμός των μισθών σε βιώσιμα και αξιοπρεπή επίπεδα! Τη χτεσινή τους απόφαση διάνθισαν με τα γνωστά επιχειρήματα περί «σωτηρίας» των ΣΣΕ, επικαλέστηκαν την «κακή» κατάσταση και τα λουκέτα στο εμπόριο για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, ενώ από την επιχειρηματολογία τους δεν έλειψε και η επίθεση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους.

Καταγγέλλει το έγκλημα

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ καταγγέλλει τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και χαρακτηριστικά σημειώνει πως «στην ολομέλεια της διοίκησης της ΟΙΥΕ διαπράχθηκε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων στο εμπόριο από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κατά πλειοψηφία αποφάσισαν την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το εμπόριο με μείωση μισθού από 6% έως 18%.

Υποκριτικά επικαλούνται την προστασία των μισθών όταν αυτούς τους μειώνουν και το μόνο που προστατεύουν είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την αύξηση ακόμα παραπέρα της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ώρα που ξιφουλκεί υπέρ της προστασίας των μισθών και κατά των μνημονίων πρωτοκλασάτα στελέχη του στο συνδικαλιστικό κίνημα ( ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ επικεφαλής Αυτ. Παρέμβασης στη ΓΣΕΕ) υπογράφουν μειώσεις μισθών υλοποιώντας τις μνημονιακές κατευθύνσεις.

Είναι υποκριτές, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Η πρόταση της ΔΑΣ

Η ΔΑΣ αρνήθηκε την υπογραφή ΣΣΕ με μείωση μισθών και κατέθεσε την εξής πρόταση:

  • Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.
  • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.
  • Πλήρης δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων σε ΟΜΕΔ με παράλληλη κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων στη λειτουργία του που τέθηκαν από το νόμο 3899 του 2010.
  • Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε με το νόμο 3899 του 2010 υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
  • Κατάργηση των προεδρικών διαταγμάτων του 2010 που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Η ΔΑΣ το επόμενο διάστημα «θα μπει μπροστά για την οργάνωση των εργαζομένων στο εμπόριο σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κατάστημα για τη μαζικοποίηση των σωματείων, για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΔΑΣ καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους στον κλάδο να παρεμποδίσουν την υπογραφή, την υλοποίηση μιας τέτοιας σύμβασης.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα στελέχη της ΔΑΣ θα πρωτοστατήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Έλενα Καταβάτη: H "ανεξάρτητη" αρχηγός των απεργοσπαστών της Χαλυβουργιας

Η Ελενα Καταβατη ειναι η ακομματιστη και ανεξαρτητη προεδρος των απεργοσπαστωνπου δηλωσε παρων στην μικρη και κλειστη συγκεντρωση της Νεας Δημοκρατιας.

Η εκδηλωση εγινε προεκλογικα στο  Λαυριο ανημερα της 1ης μαϊου και συμμετειχαν οπως λεει και ο παρακατω συνδεσμος συνδικαλιστικοι και κοινωνικοι φορεις...
Να ποιος κλεινει το ματι στην εργοδοσια να συνεχισει απτοητη....η ιδια η κυβερνηση και η κλικαρια της...αμεμπτη και η κυρια καταβατη που απλα δεν παραδεχεται την συμμετοχη της και την σχεση της με την Νεα Δημοκρατια
Ενω παραλληλα καλει σε "ανεξαρτητους" αγωνες για το δικαιωμα στην εργασια ενω συναδελφοι της εχουν απολυθει......
Στο δικαιωμα στην εργασια ενω τους λενε οτι θα ζουν με πενταωρη εργασια, πραγμα που σημαινει 500 ευρω να ειναι μεσα στο καρκινο των χυτηριων...
Βεβαια η τελευταια που φταιει η ειναι η ιδια η κυρια καταβατη...
Η Νεα Δημοκρατια και οι λαλιστατοι βοριδηδες και μιχελακηδες εχουν να πουν τιποτα?
Απο την μια κατηγορουν το κκε οτι κανει κουμαντο στη χαλυβουργια ενω οι ιδιοι σπρωχνουν τον απεργοσπαστικο μηχανισμο...
Τα ευαισθητα μμε που εκλαιγαν κορκοδειλια μαυρα δακρυα για τους εργαζομενους που δεν τους αφηνουν καποιοι αλλοι κακοι εργαζομενοι της αριστερας να δουλεψουν και μιλουσαν για κομματισμο της απεργιας, λοιδορουσαν τους αγωνιστες χαλυβουργους με απαξιωτικους χαρακτηρισμους και προβαλαν την κυρια καταβατη θα πουν για την συμμετοχη της ιδιας στο στημενο κοινο του σαμαρα?
Τι να πουν...αυτοι προσπαθουν εδω και 3 χρονια να μας πεισουν οτι το μνημονιο ειναι για το καλο μας, οτι οι εργαζομενοι τα εφαγαν τοσα χρονια και οι μεγαλοιδιοκτητες τους που τυγχανει να ειναι και μεγαλοεργολαβοι κρατικοδιαιτοι του δημοσιου ειναι αθωοι....
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ...

Η "ΚΛΕΙΣΤΗ" ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

http://www.forkeratea.com/2012/05/blog-post_9951.html

http://www.ert.gr/webtv/net-rss/item/3767-Samaras-Layrio#.UA0YUGGdC-M

Η συνομιλία της "ανεξάρτητης" απεργοσπάστριας με τον αρχηγό της ΝΔ είναι στο 2.30 του video

Πηγή: Redfly Planet

Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Σωτήρης Πέτρουλας: Σύμβολο της αγωνιζόμενης νεολαίας

Ηταν 21 Ιούλη 1965.Σε μία από τις πιο μαχητικές διαδηλώσεις, ο λαός της Αθήνας είχε βγει στους δρόμους, ενάντια στο πραξικόπημα του Παλατιού που είχε εκδηλωθεί στις 15 Ιούλη με την ανατροπή της κυβέρνησης του Κέντρου. Οι δρόμοι της Αθήνας αντηχούσαν από τα συνθήματα “Εξω οι Αμερικάνοι”,“1-1-4”,“15% για την παιδεία”,“Κάτω οι αυλόδουλοι”.Η διαδήλωση που είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια δέχεται μετά τις 9 το βράδυ τη δολοφονική επίθεση της Αστυνομίας.

Διακόσιοι οι τραυματίες και 500 οι συλληφθέντες εκείνο το βράδυ.Στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, πέφτει νεκρός ο 23χρονος Σωτήρης Πέτρουλας, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, χτυπημένος στο κεφάλι από κλομπ και ασφυξιογόνο.Η στυγερή δολοφονία

του Σωτήρη Πέτρουλα με απάνθρωπα χτυπήματα στο κεφάλι με κλομπ και κλοτσιές παρουσιάστηκε από την Ασφάλεια σαν ατύχημα, καθώς η επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για χτύπημα στο κεφάλι από δακρυγόνο.

Ο θάνατός του συγκλόνισε το λαό και η κηδεία του (η Ασφάλεια επιχείρησε να τον κηδέψει κρυφά) εξελίχτηκε σε μια από τις πιο δυναμικές διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο ίδιος έγινε σύμβολο της νεολαίας, που αγωνίζεται ενάντια στην εξάρτηση.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε στο Οίτυλο της Μάνης το 1942.Το 1946 η οικογένειά του, για να γλιτώσει το διωγμό από τους παρακρατικούς, ήρθε στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε ο Σωτήρης. Από 8 ετών μπήκε στη βιοπάλη, δουλεύοντας αρχικά σε κουρείο προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά του. Στο Δημοτικό και στη συνέχεια στη Μέση Εμπορική Σχολή ήταν σε όλες τις τάξεις αριστούχος και δούλευε παρακολουθώντας μαθήματα το βράδυ. Την τελευταία χρονιά, στην Εμπορική αρνήθηκε να γράψει έκθεση με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο, παρακινώντας τους συμμαθητές του να κάνουν το ίδιο. Εκείνη είναι και η εποχή που οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ. Το 1960 τελειώνει την Εμπορική Σχολή με βαθμό 18.5 και χρηματικό βραβείο και τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου μπαίνει στην Ανωτάτη Εμπορική με υποτροφία.

Οι χαφιέδες της Ασφάλειας είχαν γίνει ουρά του Σωτήρη Πέτρουλα. Εκείνο τον καιρό είχε τέσσερις φακέλους στην Ασφάλεια: Του Κολωνού, τον “φοιτητικό”, της Γούβας και έναν ακόμα, από το χωριό του, που ήταν στην Εθνική Αντίσταση.

Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Ο ενωτικός Σύριζα επιτίθεται "φιλικά" στο ΚΚΕ

Συνεχίζει την ενωτική του πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ασταμάτητες επιθέσεις φιλίας στο ΚΚΕ.
Στην τελευταία επίθεση αγάπης-και προφανέστατα και αμηχανίας για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ-προς "το κόμμα των αγώνων και των θυσιών", όπως το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βάζει τα αγγελικά του ρούχα για να πείσει αριστερούς ψηφοφόρους,βγάζει το ΚΚΕ περίπου μνημονιακό κόμμα που μόλις τώρα κατάλαβε τη σημασία του αντιμνημονιακού αγώνα και τη "διαχωριστική γραμμή του μνημονίου"!!
Παρότι λοιπόν ο Σύριζα κατηγορούσε τόσο καιρό το ΚΚΕ ότι δεν έβλεπε τον κόσμο που μαζευόταν στις μεγάλες πορείες έξω από τα δικά του μπλοκ, φαίνεται ότι ούτε κι εκείνος πήρε είδηση τις δεκάδες ή εκατοντάδες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ κατά του μνημονίου τα 2 τελευταία χρόνια. Επίσης το ξεκαθάρισμα της θέσης του ΚΚΕ ότι η κρίση, και από εκεί το μνημόνιο, δεν φύτρωσε στη μέση του πουθενά αλλά έχει ρίζες στο Μάαστριχ θάβεται κάτω από το κόκκινο χαλί του "ενωτικού καλέσματος" που κατάφερε πράγματι να συρρικνώσει την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ και να κλέψει τις ριζοσπαστικές του ψήφους, μετατρέποντας τες σε γενικά "αντιμνημονιακές" ψήφους υπέρ της "αναδιαπραγμάτευσης" στρογγυλεύοντας τις ενοχλητικές αιχμές.
Να τι λέει η πονηρή και φυσικά 'ενωτικά" συκοφαντική δήλωση του Σύριζα δια στόματος του "σύντροφου" κατά τα άλλα Σκουρλέτη

«Αν το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει ανάλογη στάση προεκλογικά και είχε ανταποκριθεί στο ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ για τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενωτικού αντινεοφιλελεύθερου-αντιμνημονιακού μετώπου, σήμερα η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πραγματικότητα»
Εδώ τώρα ο ποιητής δε μας λέει πως θα γινόταν αυτό, πως δηλαδή, αν είχε δεχτεί το ΚΚΕ να γίνει από κομμουνιστικό κεντρώο-σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ξεχνώντας τον αντιιμπεριαλιστικό-αντιμονοπωλιακό του χαρακτήρα, θα είχαμε τώρα "Αριστερή κυβέρνηση". Τι εννοεί σε αριθμούς δηλαδή που δεν βγαίνουν με τίποτα, αλλά τέλος πάντων. Προφανώς έχει κάνει ένα μικρό λάθος στους αριθμούς, δεν το έχει κάνει επίτηδες, άνθρωποι είμαστε... γίνονται αυτά καλοκαιριάτικα με τέτοιο καύσωνα.
Ακόμη δε μας λέει πόσο Αριστερή θα μπορούσε να είναι μια τέτοια κυβέρνηση όπου, κι αν ακόμη δεχτούμε ότι ο Σύριζα θα έμενε στα Αριστερά του συνθήματα (από όπου έχει ήδη κάνει πίσω), θα συμμετείχε και η ΔΗΜΑΡ που τώρα φέρεται κανονικά σαν δεξιό κόμμα και κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ώς "αριστερός Καρατζαφέρης"! Εκτός αν ο σ. Σκουρλέτης εννοεί ότι η ΔΗΜΑΡ με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι δεξιό κόμμα, αλλά με ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αριστερό. Είναι πραγματικά πολύ ωραίο και πολύ αισιόδοξο να αφήνεις την τύχη του λαού στα χέρια τόσο συνεπών δυνάμεων όπως η ΔΗΜΑΡ με τόσο κρυστάλλινες θέσεις. Είναι ένας βέβαιος τρόπος για να μην εκτεθείς στα μάτια του λαού.
Καθαρά τέλος λέει ότι αν το ΚΚΕ είχε δεθεί στο άρμα του Σύριζα, ο λαός δεν θα είχε ψηφίσει ΝΔ! Για τη φοβισμένη εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων λοιπόν, φταίει το ΚΚΕ που του είπε να μη φοβηθεί ούτε την ακυβερνησία, ούτε την περί ευρώ τρομοκρατία, και όχι όσοι τον έστειλαν μέσα στο δωμάτιο του φόβου, δίνοντας όρκους και φιλοΕΕ υποσχέσεις, σκορπώντας αυταπάτες περί "Ευρώπης που αλλάζει", και που τώρα διαψεύδονται τραγικά, αφου "η Ευρώπη που αλλάζει" ετοιμάζεται να μας αλλάξει τα φώτα ταράζοντάς μας στην Ευρωπαϊκή νομιμότητα!

Τόσο ενωτικός λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια δεν θα μπορούσε παρά να του απαντήσει το ΚΚΕ δια στόματος Μενδρέκα:
«Πάει πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ, που από την καταγγελία- κατάργηση του μνημονίου πέρασε στην επαναδιαπραγμάτευση, μετά στην ακύρωση και τώρα είναι κάπου μεταξύ επιμήκυνσης και Ραχόϊ σε συνεννόηση με τους "εταίρους", να εγκαλεί το ΚΚΕ ότι δεν έχει σταθερή θέση για την ανατροπή των μνημονίων» είπε ο Π.Μενδρέκας
Και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αποφεύγει να απαντήσει πώς γίνεται να είσαι κατά των μνημονίων χωρίς να είσαι κατά της ΕΕ»
Πάντως όπως θα έχουν παρατηρήσει όλοι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε ευθέως τι θα κάνει. Θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης ή όχι; Δεν λέω ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ αλλά προφανώς το σκέφτεται, γιατί αλλιώς αντί για΄τοσο πολλά λόγια θα έβρισκε χώρο στην ανακοίνωσή του να πει σε μια πρόταση οτι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Αντίθετα όταν ρωτήθηκε το ΚΚΕ προεκλογικά αν θα ψηφίσει ένα ανάλογο νομοσχέδιο ή οποιοδήποτε άλλο φιλολαικό νόμο αν ερχόταν από τον Συριζα το ΚΚΕ είχε απαντήσει χωρίς περιστροφές θετικά. Χωρίς καμιά καθυστέρηση.


ΥΓ: Πολύ καλή δουλειά από τους επικοινωνιολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα ψέματα έχουν κοντά πόδια πάντα. Οι Αριστεροί ψηφοφόροι δεν είναι Αμερικανάκια. Αργά ή γρήγορα καταλαβαίνουν, ειδικά όταν έχουν το πιστόλι στον κρόταφο.

21 Δοκιμαστικές ατάκες αμήχανων για την πρόταση νόμου1. Μπα; Τώρα θυμήθηκε το ΚΚΕ να καταθέσει πρόταση για κατάργηση του Μνημονίου; Εμείς όχι μόνο το καταργήσαμε πέρυσι τον Ιούνη στη Λ.Σ στην πλατεία, αλλά καταργήσαμε και το χρήμα και αλλάξαμε και το Σύνταγμα! Γιατί δεν ενώθηκαν τότε μαζί μας, να κρατάμε χέρια και να κάνουμε chanting; Ε; Γιατί; Τι θα πει δεν θέλαμε κόμματα! Να ρθουν χωρίς το κόμμα!

2. Δεν πηδιέται και το ΚΚΕ; Εγώ πέρυσι ήθελα κατάργηση Μνημονίου, φέτο γουστάρω πέντε Μνημόνια ταυτόχρονα! Που θα μου πει εμένα τι θα κάνω! Εγώ δεν καπελώνομαι ρε, είμαι ελεύθερο μυαλό!

3. Το πρόβλημα δεν είναι το Μνημόνιο, είναι ο καπιταλισμός, εμείς πάντα το λέγαμε. Ο κακός καπιταλισμός, συγκεκριμένα.

4. Θετική η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως, φτάνει να φτάσει για ψήφιση. Αν δεν φτάσει βέβαια στ' αρχίδια μας κιόλα, σιγά μην ασχοληθούμε. Δηλαδή θα ασχοληθούμε, αλλά για να μη φτάσει.

5. Το ΚΚΕ είναι συστημικό. Εγώ θέλω πρόταση νόμου από αντισυστημικό κίνημα. Δε γουστάρω ρε παιδί μου τη συστημικότητα, τους καθεστωτικούς!

6. Ναι, με εμπόδισαν οι αλήτες του ΠΑΜΕ να ρίξω το Μνημόνιο πέρυσι και τώρα θα το ρίξουν αυτοί και τ' αφεντικά τους; Με τίποτα! Πάνω απ' το πτώμα μου! Μνημόνιο, Μνημόνιο, Μνημόνιο!

7. Καλά τώρα, σε τα μας; Να μας πείτε για τις δίκες της Μόσχας ρε! Και ν' αφήσετε τις υπεκφυγές με τα Μνημόνια! Όλο δικαιολογίες ψάχνετε!

8. Αυτά είναι μετεκλογικά πυροτεχνήματα. Εγώ γουστάρω τα πυροτεχνήματά μου προεκλογικά.

9. Ρε φίλε, ο κοινοβουλευτισμός είναι χαμένο παιχνίδι. Αποχή ρε, καλά έκανα και δεν ψήφισα κανένα πούστη!

10. Καλά τώρα, παιχνίδια εντυπώσεων. Αφού δεν θα περάσει. Και συν τοις άλλοις, πού θα τα βρούνε τα λεφτά; Εγώ θέλω ρεαλισμό κύριε! Άντε να πάμε στην πλατεία να χορέψουμε τον Πυρρίχειο για να πέσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να γουστάρουμε!

11. Πολύ μεγάλο ρε παιδί μου το σχέδιο νόμου. Βαρέθηκα. Μια ζωή βαρετό αυτό το κόμμα.

12. Πολύ αργά. Αποφάσισα να αυτοκτονήσω. Κατάρα στο ΚΚΕ! Φονιάδες! Αν το είχατε φέρει πέρυσι θα είχα σωθεί!

13. Νταξ', τι να λέει. Νομικισμοί. Αστικά πράματα.

14. Τώωωρα; Πήγα παραλία, έχουμε και μεταγραφές....

15. Επειδή εγώ δεν είμαι ρομποτάκι, θα κάνω την πάπια μέχρι να δω τι θα πει το κόμμα. Όχι αυτό το κόμμα, το άλλο.

16. Ρε ξυπνήστε ρε, 1% θα φτάσετε ρε!

17. Πότε θα εξαφανιστεί αυτό το κόμμα, μας τα 'χει πρήξει!

18. Όχι, δεν συμφωνώ, εγώ παλεύω για ρήξη και ανατροπή μέσα σ' ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εγώ και ο Χανς συγκεκριμένα το κάνουμε αυτό.

19. Θα δώσω μια κριτική στήριξη στην πρόταση αν την υπερψηφίσει άλλο κόμμα αλλά θα πρέπει το κόμμα που την κατέθεσε να είχε βάλει και αυτοκριτική μέσα στην πρόταση, χωρίς αυτοκριτική δεν είναι το ίδιο.

20. Αυτά είναι σταλινικές πουτανιές.

21. Ας τα αφήσει αυτά το ΚΚΕ και ας κοιτάξει το 16ο Συνέδριο και το τι θα κάνει για την ΑΑΔΜ και το ΕΑΜ.

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Δήλωση του Π. ΜΕΝΤΡΕΚΑ για την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ


Πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ, που από την καταγγελία - κατάργηση του μνημονίου πέρασε στην επαναδιαπραγμάτευση, μετά στην ακύρωση και τώρα είναι κάπου μεταξύ επιμήκυνσης και Ραχόϊ, σε συνεννόηση με τους «εταίρους», να εγκαλεί το ΚΚΕ ότι δεν έχει σταθερή θέση για την ανατροπή των μνημονίων. 
Το ζήτημα όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να απαντήσει είναι πώς γίνεται να είσαι κατά των μνημονίων χωρίς να είσαι κατά της ΕΕ; Την πρόταση νόμου του ΚΚΕ θα την ψηφίσει; Τα όσα λέει για την κυβέρνησή του που δεν έγινε και το χρεώνει στο ΚΚΕ, ας εξηγήσει στους αριστερούς ψηφοφόρους του, πού διαφέρει η επιχειρηματολογία του απ’ όσα λέει η ΔΗΜΑΡ γι’ αυτόν και απ’ όσα κατά καιρούς λέει το ΠΑΣΟΚ κατά του ΚΚΕ; 

Το ΚΚΕ μάχεται να οργανώσει τη λαϊκή πάλη για την ανατροπή των μνημονίων, την αποδέσμευση απ’ την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, τη διαγραφή του χρέους. Αυτό ενοχλεί και τη σημερινή συγκυβέρνηση και αυτούς που φιλοδοξούν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Κι επειδή δεν αντέχουν την κατά μέτωπο επίθεση επιλέγουν τη διαστρέβλωση, τη συκοφάντηση.

Δεν υπερψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων


Μάλλον αρνητικές δείχνουν οι πιθανότητες σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει θετική ψήφο στην πρόταση νόμου που δημοσιοποίησε το ΚΚΕ για ”κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων – καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων”, τουλάχιστον στη μορφή που έχει σήμερα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικής του υπερψήφισης υπό τον προϋπόθεση ότι θα γίνουν τροποποιήσεις.


Όπως είπε στο mao.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, “περιμένουμε να δούμε την τελική διατύπωση. Αν στο αιτιολογικό του νομοσχεδίου υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε, δεν θα το ψηφίσουμε”. Ποια είναι τα σημεία αγκάθια; Πρώτον, η μονομερής καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, δεύτερον, η μονομερής διαγραφή του χρέους, τρίτον το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τέταρτον, η απόρριψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω μάλιστα, καταγγέλλοντας το ΚΚΕ για καθυστερημένη παραδοχή της διαχωριστικής γραμμής που έθεσε το Μνημόνιο: “Αν το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει ανάλογη στάση προεκλογικά και είχε ανταποκριθεί στο ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενωτικού αντινεοφιλελεύθερου – αντιμνημονιακού μετώπου, σήμερα η κυβέρνηση της αριστεράς θα ήταν πραγματικότητα”, επισημαίνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν συνεργαζόταν ο Περισσός με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε τα μνημόνια θα ήταν παρελθόν (χωρίς διαγραφή του χρέους; χωρίς καταγγελία των δανειακών συμβάσεων;).
Η επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, χωρίς να καθορίζει τη στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία: “Θα πορευτούμε μετεκλογικά με την ίδια συνέπεια, μέσα και έξω από τη Βουλή, διεκδικώντας την ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του στo πλαίσιo μια ευρωπαϊκής συνολικής λύσης”.

Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Η ομιλία της Λιάνας Κανέλλη στη Βουλή 8-7-2012

Δεν είναι κανένας εδώ μέσα προδότης και είναι όλοι εκλεγμένοι αντιπροσωπευτικά και προσωρινά. Εκφραστές ιδεών, ρευμάτων και θέσεων και με αυτό το τρόπο η εργατική τάξη εκπαιδεύεται στο να υποκύπτει σε αλλοίωση ουσιαστική ακόμα και των νοημάτων.

Η εργασία έχει γίνει ευκαιρία η κοινωνική πρόνοια έχει γίνει λαχείο, ο πλούτος έχει γίνει ιδιοκτησία και χορηγία του κεφαλαίου και χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική και δεν θα ανατραπεί με φαμφάρες και λεξιλόγια, τέλος η προεκλογική περίοδος.

Περνάμε σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα και στην συγκεκριμένη πραγματικότητα, δεν είναι αν θα μείνουν όρθιοι οι χαλυβουργοί, αλλά είναι ποιος τους κρατάει απλήρωτους αλλά όρθιους, αντιστεκόμενους στο κεφάλαιο αλλά όρθιους. Με τα παιδιά τους να μπορούν να μαθαίνουν πέντε γράμματα και να μπορούν να συνεχίσουν… 

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

SAVE GREEK WATER FROM PRIVATIZATION - ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

SAVE GREEK WATER FROM PRIVATIZATION - ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗWhy this is important

Experience from other countries has shown that water privatization has led to skyrocketing of prices and in some cases to dangers in the public health and well being of societies. Access to water is a human right as UN voted in 2010.

Εμπειρία από άλλες χώρες έχει καταδείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ευημερίας. Η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα (ΟΗΕ 2010)

Προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Δικαιοσύνη

Εμείς οι Έλληνες πολίτες που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, είμαστε αντίθετοι στην πώληση σε ιδιώτες των εταιριών Ύδρευσης σε όλη την ελληνική Επικράτεια.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος και επιφυλασσόμαστε για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρίας αλλά και οποιασδήποτε νομικής μορφής να έχει στην ιδιοκτησία της αποκλειστικά ή μερικά δικαιώματα χρήσης των υδάτινων πόρων που αποτελούν φυσικό αγαθό και μάλιστα απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων, αγαθό που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία πλαίσιο 2000/60) (1) αλλά και τον ΟΗΕ που στις 28 Ιουλίου 2010 ενέκρινε ψήφισμα, για να προσθέσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό στη διακήρυξη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα (AG/10967) (2).

Σχετικά με την ΕΥΔΑΠ, που επί ιδρύσεως της (Ν.1068-1980) ανήκε αποκλειστικά στο κράτος, παρακολουθήσαμε ήδη την σταδιακή αλλαγή του θεσμικού της πλαισίου κατά την μετοχοποίηση της επί πρωθυπουργίας Κ.Σημίτη (Ν.2794-1999) και αμφισβητούμε καταφανώς την ορθότητα της πιο πρόσφατης εξέλιξης εκείνης του να συμπεριληφθεί η ΕΥΔΑΠ καθώς και η κερδοφόρα ΕΥΑΘ (4) στην ανώνυμη εταιρία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (Ν3986-2011) (3) που όπως αναφέρεται στο άρθρο 1.2 «Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας».(5) Εκτός της ΕΥΔΑΠ, άμεση σχέση με τους υδάτινους πόρους έχει και η ΔΕΗ. Οι τεχνητές λίμνες, οι ταμιευτήρες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι βασικά στην ύδρευση και άρδευση μέσω των δημοτικών σχετικών επιχειρήσεων. Η πώληση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ είναι το ίδιο κατακριτέα. (6)(7)

Η νομοθεσία στις Η.Π.Α, που απαγορεύει ή περιορίζει τη συλλογή βρόχινου νερού υπό τη μονότονη ρητορική της «προστασίας» των πόρων, δείχνει την τάση που επικρατεί. Αν οι ιδιωτικοποιήσεις σήμερα αφορούν υπηρεσίες και υποδομές αύριο έχουν ως στόχο τους ίδιους τους φυσικούς πόρους που αποτελούν συλλογικό αγαθό. Ενώ κρύβουν επιμελώς το μόνο πραγματικό ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών στον τομέα της ύδρευσης, δηλαδή το κέρδος.

Ίσως η Ελληνική κυβέρνηση αγνοεί περιστατικά όπως τα ακόλουθα:

Χιλή: η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλλε σαν δανειοδοτικό όρο στη χώρα εγγύηση κέρδους 33% στη γαλλική εταιρία ύδρευσης Suez Lyonnaise des Eaux

Αυστραλία: Το 1998 λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την ύδρευση η γαλλική Suez Lyonnaise des Eaux το νερό στο Σύδνεϋ βρέθηκε μολυσμένο από παράσιτα και κρυπτοσπορίδια.

Καναδας: Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού μολύνθηκαν από το βακτηριο E coli στο Walkerton, Ontario ύστερα από τη ιδιωτικοποίηση του ελέγχου ποιότητας του νερού που πέρασε στον έλεγχο της A&L Labs. Η εταιρία χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ελέγχων «απόρρητη πνευματική ιδιοκτησία» και αρνήθηκε να τα κοινοποιήσει.

Μαρόκο: Οι καταναλωτές είδαν την τιμή του νερού να ανεβαίνει 3 φορές πάνω αφότου ιδιωτικοποιήθηκε η εταιρία ύδρευσης στην Casablanca.

Αργεντινή: Όταν θυγατρική της Suez Lyonnaise des Eaux αγόρασε την κρατική επιχείρηση νερού Obras Sanitarias de la Nacion, οι τιμές διπλασιάστηκαν και η ποιότητα του νερού χειροτέρευσε. Η εταιρίας αναγκάστηκε να αποχωρήσει όταν οι κάτοικοι μαζικά αρνήθηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Μ.Βρετανία Οι λογαριασμοί ύδρευσης και αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά 67% μεταξύ 1989 και 1995. Το ποσοστό διακοπών των παροχών ανέβηκε κατά 177%

Ν.Ζηλανδία: Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εμπορευματοποίηση του νερού.

Ν.Αφρική: Το νερό έγινε απροσπέλαστο, πανάκριβο και μη ασφαλές όταν η εταιρία Suez Lyonnaise des Eaux ανέλαβε την ύδρευση στο Johannesburg. Υπήρξαν εκτεταμένες μολύνσεις και χιλιάδες άνθρωποι είδαν την παροχή τους να διακόπτεται.

Βολιβία: Το 1999 η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει ιδιωτικοποίηση της δημοτικής εταιρίας ύδρευσης της Cochabamba, Servicio Municipal del Agua Potable y Alcantarillado (SENIAPA). Αξιωματούχοι της τράπεζας απείλησαν ανοιχτά να παρακρατήσουν 600 εκατομμύρια $ από την δανειακή σύμβαση αν η Βολιβία δεν αποδεχόταν.

Εκπρόσωποι της εταιρίας Suez Lyonnaise des Eaux, κατόχου του 5,46% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης ΕΥΑΘ (8) σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη αφού εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ιδιωτικοποίηση, γνωστοποίησαν ότι θα έχουν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κώστα Μητρόπουλο, προκειμένου να κοινοποιήσουν και επισήμως την πρόθεση συμμετοχής στον σχετικό διαγωνισμό Στην πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, η Suez είχε συγκροτήσει κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ. .(6-6-2012 Καθημερινή) http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_06/06/2012_484426

Γι αυτούς τους λόγους αλλά και για τον λόγο ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν αιρετό ή μη προσωρινό διαχειριστή της δημόσιας περιουσίας, σε εθνικό, περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, το ηθικό δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις σε θέματα που υπερβαίνουν το πεδίο δράσης ακόμη και της αρχής του κράτους, που δεν είναι αέναο, ζητούμε να αποσυρθούν οι εταιρίες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και όποιες άλλες δημοτικές εταιρίες ύδρευσης από το μενού των αποκρατικοποιήσεων και να προστατευθούν οι πηγές σε όλη την επικράτεια. Δηλώνουμε ως πολίτες επαρκώς ευχαριστημένοι από την λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. και εκφράζουμε δημόσια τη βούλησή μας να αντισταθούμε με κάθε νόμιμο μέσο και με συλλογικές δράσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε.

Σε μια εποχή που η δημόσια παιδεία και υγεία, συρρικνώνονται ως πολυτέλειες που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αν το βασικό κοινωνικό συμβόλαιο, εκείνο της ανταποδοτικότητας καταρρεύσει, κανείς πολίτης δεν θα υποχρεούται να πληρώνει έμμεσους και άμεσους φόρους. Ακόμη κι αν προχωρήσετε ερήμην μας, εμείς οι Έλληνες πολίτες θα αγωνιστούμε να ακυρώσουμε αυτήν σας την ενέργεια όπως συνέβη στο Παρίσι την 1/1//2010. (9)

Όπως έχει δείξει η ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων, το νερό πάντα γυρνάει στην πηγή του.

Ειλικρινώς

Οι υπογράφοντες

(1) οδηγία πλαίσιο 2000/60: η διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να διέπεται από την αρχή της αειφορίας*, δηλαδή της προώθησης της βιώσιμης χρήσης του νερού και της δημιουργίας μιας πολιτικής, η οποία σέβεται τα ύδατα και τα προστατεύει από τις οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου)

(2) Υπογράφτηκε από 122 χώρες, ενώ 41 χώρες δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία, ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία. Η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Βραζιλία χαιρέτισαν την εν λόγω απόφαση, ενώ ο Καναδάς προσπάθησε να την αποτρέψει. UN AG/10967

http://www.un.org/News/fr-press/docs/2010/AG10967.doc.htm

(3) Συγκεκριμένα Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανακοινώνει, σύμφωνα με το Ν. 3556/2007 και την από 27.1.2012 σχετική γνωστοποίηση, τη μεταβίβαση από το Ελληνικό Δημόσιο 29.074.500 μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι ποσοστό 27,30% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ». Η μεταβίβαση έγινε κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, σε εφαρμογή των παραγράφων 4 & 5 του άρθρου 2 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α’) και της υπ’ αριθμ. 195/2011 (ΦΕΚ 2501/Β’) Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ)).

(4) Η ΕΥΑΘ Α.Ε. ανακοινώνει, σύμφωνα με το Ν. 3556/2007 και την από 11.5.2012 σχετική γνωστοποίηση, τη μεταβίβαση από το Ελληνικό Δημόσιο 12.348.000 μετοχών της ΕΥΑΘ Α.Ε., και ισάριθμων δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι ποσοστό 34,017% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας στο "Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ". Αποτέλεσμα της ως άνω πράξης ήταν η μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας από 40% σε 74,017%. Η μεταβίβαση έγινε κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής, σε εφαρμογή των παραγράφων 4 & 5 του άρθρου 2 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α’) και της υπ’ αριθμ. 206/2012 (ΦΕΚ 1363) Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).

Αύξηση 92,3% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης ΕΥΑΘ Α.Ε. το πρώτο 6μηνο του 2011, ανερχόμενα σε 12 εκατ. ευρώ έναντι 6,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο τζίρος ανήλθε στο ποσό των 38,89 εκατ. ευρώ έναντι 37,73 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση 3%, ενώ τα προ φόρων κέρδη έφτασαν το ποσό των 15 εκατ. ευρώ έναντι 12,94 εκατ. πέρυσι παρουσιάζοντας αύξηση 16%. Η εντυπωσιακή αύξηση των κερδών οφείλεται κυρίως στη μείωση και τον εξορθολογισμό των δαπανών κάθε είδους (διοίκησης και διάθεσης), στην αύξηση των εσόδων και στη μείωση των φορολογικών βαρών. Σημειωτέον ότι την προηγούμενη περίοδο η εταιρεία είχε επιβαρυνθεί επιπλέον με την έκτακτη εισφορά του νόμου 3845/2010 και τον πρόσθετο φόρο από διαφορές φορολογικού ελέγχου προηγούμενης πενταετίας (2004-2008).

(5) σύμφωνα με το άρθρο 2.8 «Εμπράγματα δικαιώματα τρίτων μπορεί να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, για λόγους μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος, αν κρίνονται αναγκαία για την αξιοποίηση περιουσιακού στοιχείου του Ταμείου ή εταιρείας της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Ταμείο ή αν κρίνονται αναγκαία για την πραγματοποίηση επενδυτικού σχεδίου ειδικού διαδόχου του Ταμείου ή εταιρείας της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Ταμείο.», άρθρο εξίσου αμφισβητήσιμου με το α.14 περί παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας

(6) Το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει άμεση σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων αποδεικνύεται από το παρακάτω απόσπασμα από τον ιστιότοπο της εταιρίας: « Η ΔΕΗ Α.Ε. αναγνωρίζοντας το ζήτημα του νερού, όχι απλώς ως ένα τεχνικό θέμα αλλά σε συνδυασμό με άλλες ευρύτερες επιλογές, υλοποιεί μια σειρά μέτρων και δράσεων που χαρακτηρίζονται για τον προληπτικό τους χαρακτήρα ως προς την προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων, με υπευθυνότητα και με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του συνολικού κοινωνικού, περιφερειακού, χωροταξικού και περιβαλλοντικού οφέλους από τις συνδυασμένες αυτές χρήσεις των έργων της.

Η Επιχείρηση, εκμεταλλευόμενη το έντονο φυσικό ανάγλυφο της χώρας μας, κατασκευάζει φράγματα κατά τη ροή των ποταμών και δημιουργεί τεχνητές λίμνες ή αλλιώς ταμιευτήρες, αξιοποιώντας το υδροδυναμικό της χώρας, σύμφωνα πάντα με τις αρχές της αειφορίας, δηλαδή το σεβασμό στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης σε επίπεδο λεκάνης απορροής του κάθε υδατικού διαμερίσματος. Η ΔΕΗ Α.Ε. με τα φράγματα που κατασκεύασε στα κυριότερα ποτάμια της Ελλάδας, συμβάλλει σημαντικά στη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Με τα μεγάλα ΥΗΕ που λειτουργούν σήμερα, αξιοποιείται το 30-35% περίπου του τεχνικά εκμεταλλεύσιμου υδροδυναμικού της χώρας, καλύπτοντας το 10% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτοντας το 30% περίπου της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος του διασυνδεδεμένου συστήματος. Συγχρόνως, αξιοποιώντας τους εγχώριους πόρους της χώρας, τα έργα αυτά, μειώνουν την ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό και παράλληλα υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Δεδομένου δε, ότι οι απαιτήσεις σε νερό (δυνάμει ανανεούμενο αγαθό) συνεχώς αυξάνονται, η αποθήκευση αυτού του αγαθού γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη» πιο αναλυτικές πληροφορίες : http://www.dei.gr/Documents/imera.nerou.pdf

(7) «Λίστα με τους προς πώληση υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ δεν υπάρχει, αλλά σταθμοί θα πουληθούν», ήταν η απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη στην Ηρώ Διώτη στις 9/3/2012

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=674670

(8) 1. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει δικαιώματα ψήφου 26.868.000 ήτοι ποσοστό 74,02%

2. Η «SUEZ ENVIRONEMENT» κατέχει δικαιώματα ψήφου 1.982.870 ήτοι ποσοστό 5,462%

3. Η HMG GLOBETROTTER κατείχε δικαιώματα ψήφου 384.062 ποσοστό 1,06%

9. Από την 1/1/201ο οι υπηρεσίες νερού στο Παρίσι επέστρεψαν σε δημόσιο έλεγχο

περισσότερα εδώ.

http://www.tni.org/article/paris-local-authorities-regain-control-water-management

* Στη Συνθήκη του Άμστερνταμ θεσμοθετήθηκε η έννοια της «αειφόρου ανάπτυξης» που ενεγράφη στο προοίμιο της ΣΕΕ και στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα άρθρα Β ΣΕΕ και 2 ΣΕΚ.1794 Ο όρος αειφόρος ανάπτυξη καθιερώθηκε από την Διεθνή Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη1795 το 1987 στην Έκθεση της το «Κοινό μας Μέλλον» γνωστή και ως Έκθεση Brundtland. Στην έκθεση αυτή έθεσε την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης ως βασική για την προστασία του περιβάλλοντος και έδωσε το εξής ορισμό: «η ανάπτυξη η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες». Ο ορισμός αυτός περιέχει δύο βασικές επιταγές, την ικανοποίηση κατά προτεραιότητα των αναγκών των φτωχών κατοίκων και την ιδέα της ορθολογικής χρήσης και της επιβολής περιορισμών, ώστε να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες των μελλοντικών γενεών. Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, επαναπροσδιορίστηκε με την απόφαση 55/199 της 5ης Φεβρουαρίου 2001 της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης, η οποία προέβλεψε ότι συστατικά μέρη της είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ανάπτυξη και η οικονομική ανάπτυξη.

πηγή

Οι τράπεζες να 'ναι καλά!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Ιστορική» η απόφαση της ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Διότι, τι πιο σημαντικό, εξαίσιο, φιλάνθρωπο και ελπιδοφόρο σε αυτή την μάταιη ζωή από το «να πηγαίνουν καλά οι τράπεζες»...

Και μη νομίζετε ότι αυτά τα λένε μόνο οι «δεξιοί». Τα λένε και οι «αριστεροί». Δείτε, για παράδειγμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν δέχεται κουβέντα ότι θα μπορούσε η απόφαση των Βρυξελλών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην εφαρμοστεί και για την Ελλάδα...

Αλλωστε η προ κρίσης ιστορία της θαλερότητας των τραπεζών μας, πείθει για το πώς αυτή η θαλερότητα μεταφράζεται σε... φιλολαϊκή πολιτική:

Το 2000 το Ενεργητικό των τραπεζών (σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας) ήταν 265 δισ. ευρώ.

Το 2009 το Ενεργητικό των ίδιων τραπεζών είχε εκτιναχτεί στα 614 δισ. ευρώ.

Είχε, δηλαδή, αυξηθεί κατά 349 δισ. ευρώ! Ποσοστό αύξησης 132%!

Ποιος, λοιπόν, δεν θυμάται:

Καθ' όλη τη διάρκεια της προ κρίσης περιόδου, όταν οι τράπεζές μας υπερδιπλασίασαν τον πλούτο που κατείχαν και διεκδικούσαν από το λαό,

όταν οι τράπεζές μας αύξαναν το Ενεργητικό τους με αποτέλεσμα να ξεπεράσει σε μέγεθος δυο ολόκληρα ετήσια ΑΕΠ της χώρας (!),

οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι

(αυτοί που αρχικά υφίσταντο τη λιτότητα για να μπει η Ελλάδα στην ΟΝΕ και μετά τη λιτότητα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΟΝΕ)

έπαιρναν «αυξήσεις» του ιλιγγιώδους ύψους των 0,77 λεπτών του ευρώ

και ο αριθμός των κοινωνικά αποκλεισμένων είχε ανέλθει στους 3.023.000 ανθρώπους...

rizospastis.gr

«Η φούσκα της διαπραγμάτευσης»

01

«Τέλος η φούσκα της διαπραγμάτευσης», διαπιστώνει σε διθυραμβικούς μάλλον τόνους στον πρωτοσέλιδο τίτλο της η χθεσινή «Αυγή», με αφορμή τη δήλωση του Γ. Στουρνάρα στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι «το μνημόνιο έχει εκτροχιαστεί και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους δανειστές πριν το επαναφέρουμε στο σωστό δρόμο».

Ομως, για αυτή τη φούσκα της διαπραγμάτευσης μεγάλη ευθύνη έχει και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πραγματικότητα εμφανιζόταν προεκλογικά ως ο καλύτερος διαπραγματευτής έναντι των δανειστών και εταίρων. Τη «φούσκα της διαπραγμάτευσης» δεν ενίσχυαν οι δηλώσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θα κάνει «τίποτα μονομερώς» και θα τα συζητήσει όλα με τους εταίρους; Τη φούσκα της διαπραγμάτευσης δε φούσκωναν οι βαθυστόχαστες, πλην επικίνδυνες, εκτιμήσεις του για το «νέο αέρα» που πνέει στην ΕΕ μετά την εκλογή Ολάντ και η καλλιέργεια των αυταπατών για «την Ευρώπη που αλλάζει» και τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται; Την εικόνα του «σκληρού διαπραγματευτή» με τους δανειστές δεν καλλιεργούσε προεκλογικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Τώρα που σκάει η «φούσκα της διαπραγμάτευσης», η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να σωθεί, παριστάνοντας ότι τάχα δεν την αφορά ή ότι ήταν αντίθετη... Δεν πρόκειται όμως να ξεφύγει γιατί η αλήθεια είναι ότι μόνο ο λαός είναι αυτός που μπορεί να «διαπραγματεύεται», έχοντας συνειδητοποιήσει ότι μέσα στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση και φιλολαϊκή ανάπτυξη.

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Το υπουργείο υγείας προειδοποιεί….

tumblr_m64briUolM1qjf623o1_500

Αν υπάρξει μορατόριουμ αποπληρωμής των δανείων προς την τρόικα τουλάχιστον για ένα χρόνο και για όσο χρειαστεί και να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα επενδύσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου θα βρίσκετε ολόφρεσκα σκουπίδια να τρώτε.

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε. για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του ECONOMIST.


Η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ρητά και για τη χώρα μας το κεκτημένο της Συνόδου κορυφής της ΕΕ της 29ης Ιουνίου»

σημαίνει

εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων και υπογραφή νέων ακόμα χειρότερων.

Αυτό θα φέρει και η απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ κι αυτό συμφέρει τις τράπεζες, όχι τους λαούς, γιατί αυτοί θα συνεχίσουν να πληρώνουν με σκληρές θυσίες την κρίση.

Άλλωστε με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου, που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί θετικές, ο Ολάντ, ο Μόντι και ο Ραχόι επέστρεψαν στις χώρες τους εξαγγέλλοντας και εφαρμόζοντας νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως περικοπές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων από το δημόσιο κ.α.

41 χρόνια χωρίς τον Morrison

Στις 3 ιουλίου 1971, ο μεγαλύτερος, ίσως τραγουδιστής της ροκ, ο Jim Μοrrison, τραγουδιστής των Doors, βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του, στο Παρίσι, με το αίμα να κυλάει αργά από τη μύτη του - αυτό τουλάχιστον, ισχυρίζεται η πιο γνωστή εκδοχή. Ήταν μόλις 27 ετών...

Επίσημη ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατό του δεν υπήρξε ποτέ, ενώ ο γιατρός που τον εξέτασε, μίλησε για ανακοπή. Όλος ο πλανήτης, όμως, γνώριζε ότι ο Morrison ήταν βουτηγμένος στο χαώδη κόσμο των ναρκωτικών...

Ο Morrison ήταν τραγουδιστής που μάγευε, ήταν ποιητής, που ουσιαστικά αναγνωρίστηκε μετά το θανατό του, ήταν συνθέτης, ήταν στιχουργός αλλά και ήταν στοιχειωμένος από τα παιδικά του χρόνια.

Είχε εμμονές, που τις έκανε τραγούδια, είχε αυτοκαταστροφικές τάσεις, που τον οδήγησαν στο θάνατο, είχε μια ζωή γεμάτη συγκινήσεις αλλά και ακρότητες.

Aποκαλούσε τον εαυτό του "βασιλιά σαύρα" και στις συνευλίες του πλάνευε το κοινό του, με το μοναδικό του λίκνισμα...Το κοινό τον προσκυνούσε και έπινε νερό στο όνομά του! Γι΄αυτό και άρχισαν να τον αποκαλούν "ο σμιλευτός θεός της ροκ".

Bέβαια, ο Μorrison ήταν ένας άνθρωπος, που προφανώς δεν κατάλαβε ποτέ το μεγαλείο του, ή αν το κατάλαβε δεν τον ενδιέφερε!

Οι πολύχρονες καταχρήσεις και οι εμμονές, που είχε, τον κυνηγούσαν και του δημιουργούσαν παραισθήσεις.

Είναι ο μοναδικός star στην ιστορία, που έχει συλληφθεί δύο φορές επι σκηνής. Αυτό έγινε, γιατί λέγεται ότι έδειξε για δευτερόλεπτα τα γεννητικά του όργανα. Κάτι που δεν μπόρεσε να αποδεχθεί ποτέ.

O τραγουδιστής των Doors, γενικά ήταν άστατος. Άλλαζε τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα, παντρεύτηκε ένα βράδυ με κέλτικο γάμο κα μέχρι την ημέρα που πέθανε, εκκερεμούσαν εις βάρος του, 19 υποθέσεις πατρότητας, οι οποίες βέβαια, δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής τους είχε αλλάξει. Είχε παχύνει, είχε αφεθεί και έφυγε για το Παρίσι, ενώ στο πλευρό του είχε τη γυναίκα που αγάπησε πολύ, την καλλονή Pamela Courson, η οποία επίσης βούλιαζε στα ναρκωτικά.

Αποφάσισε να πάει στο Παρίσι για να αφοσιωθεί στην ποίηση, αλλά ήταν αργά πια. Άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του ενώ κάποιοι άλλοι, ισχυρίζονται ότι πέθανε στην τουαλέτα ενός club.

Την αλήθεια δεν θα την μάθει κανείς.

Το γεγονός, ότι κανένας δεν τον είδε νεκρό, εκτός από την Pamela, που παραληρούσε, και τον γιατρό που κάλεσε καθώς και το γεγονός, ότι ενταφιάστηκε κρυφά, έχει δημιουργήσει πολλά σεναρια.

Ετάφη στο κοιμητήριο Pere Lachaise, δίπλα σε μεγάλους γάλλους ποιητές.Τη δεκαετία του '90, κάποιος από την οικογένειά του, έβαλε μια ελληνική επιγραφή στον τάφο του. Αυτό συνέβη, γιατί ο Morrison λάτρευε τους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους.

"Κατά τον δαίμονα εαυτού" σημαίνει ότι η ψυχή του έζησε όπως ακριβώς ήθελε.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι κάθε χρόνο, οι θαυμαστές του, ακόμα και άνθρωποι που γεννήθηκαν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πηγαίνουν στον τάφο του και κάνουν ολόκληρη ιεροτελεστία στη μνήμη του.

Ο Jim Morrison δίδαξε σε όλους τι σημαίνει καλό ροκ και πέρασε στην σφαίρα του μύθου, με μόλις 4 δίσκους! Αυτό, είναι σύμφωνα και με τους ειδικούς, το πιο δυνατό του σημείο!

Απολαύστε τον Jim Morrison σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Doors...Light My Fire

Ακούστε και το " The end"...

O Jim Morrison δεν πεθαίνει ποτέ!