Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Δεν φοβίζει το ενδεχόμενο αριστερής κυβέρνησης

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Η ελληνική αγορά και επιχειρηματικότητα δεν δείχνει να φοβάται το ενδεχόμενο μίας αριστερής κυβέρνησης, καθώς φαίνεται έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση "ανεξαρτήτου χρώματος".

Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι 7 διμερών Επιμελητήριων και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων σήμερα το πρωί, στην παρουσίαση 10 δεσμών μέτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω της οργάνωσης της διοίκησης και της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και των ξένων επενδύσεων.

"Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κυβέρνηση ανεξαρτήτου 'χρώματος' και πολιτικής τοποθέτησης", δήλωσε οΚωνσταντίνος Μαρινάκης, πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, ενώ, σε σχετική ερώτηση που έθεσε στο πάνελ το EMEA.gr, πρόσθεσε: "Η επόμενη μέρα και η προσέλκυση επενδύσεων έχει να κάνει με την αξιοπιστία και το προφίλ της επόμενης κυβέρνησης, είτε προέρχεται από αριστερά είτε από δεξιά κόμματα. Εμείς, από την πλευρά μας θα πρέπει να δούμε πώς θα αναδείξουμε το 'image' και την αξιοπιστία της χώρας προς τα έξω".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου,Γιάννος Γραμματίδης, απάντησε στην ερώτηση του EMEA.gr: "Η δέσμη μέτρων που παρουσιάζουμε σήμερα απευθύνεται στην κυβέρνηση που θα εκλέξει ο τόπος. Όποια και αν είναι αυτή, εμείς δεν θα αλλάξουμε στάση, θα εμμείνουμε στην εφαρμογή αυτών των προτάσεων".

Κατά την παρουσίαση των δράσεων, που εκπονήθηκαν σε συνεργασία του ΙΟΒΕμε τη συμβουλευτική Boston Consulting Group, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων έδωσαν και το πολιτικό στίγμα της ημέρας που επέλεξαν να ανακοινώσουν τη σειρά αυτή μέτρων-προτάσεων, -μέρες μόνο πριν τις εκλογές- καθώς, όπως τόνισαν, θέλουν αφενός να δεσμευθούν οι πολιτικές δυνάμεις ότι θα τηρήσουν τα μέτρα που προτείνουν, γνωρίζοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα τα στηρίξει, και αφετέρου διότι ο προεκλογικός διάλογος έχει απομακρυνθεί από το κρίσιμο διακύβευμα, την ουσιαστική επίλυση της οικονομικής κατάστασης και τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας, και έχει εκτραπεί σε μία λανθασμένηπλατφόρμα "απατηλών υποσχέσεων", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιάννος  Γραμματίδης, και στη διαμάχη πάνω σε άλλα επίδικα, κοινωνικά ή πολιτικά, θέματα.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων το σημερινό πάνελδεν έχει καταγγελτικό χαρακτήρα, αλλά αντίθετα συμβουλευτικό, προκειμένου όλες οι δυνάμεις της χώρας να ενωθούν για να υλοποιήσουν τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας οδηγώντας σε έναν δρόμο ανάπτυξης, με παράλληλη τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Οι 10 δράσεις-προτάσεις που κατέθεσαν το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, το Ελληνοβρετανικό, το Ελληνοϊταλικό, το Ελληνογαλλικό, το Ελληνογερμανικό, το Ελληνοσουηδικό και το Ελληνοολλανδικό Επιμελητήριο χωρίζονται σε δράσεις για την οργανωτική και διοικητική αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού:
- Σύσταση ενός Κέντρου Διακυβέρνησης για τον κεντρικό συντονισμό του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, στο οποίο θα συμμετέχει μία κεντρική ομάδα 15-20 στελεχών που θα έχουν την κεντρική εποπτεία.

- Άμεση εφαρμογή των νόμων που ψηφίζονται και των αποφάσεων που λαμβάνονται.

- Τη λειτουργική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, με την τοποθέτηση μόνιμων Γενικών Γραμματέων ανά υπουργείο από διακομματική επιτροπή και την κατάργηση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις δαπάνες λειτουργίας τους από ίδια έσοδα.

- Την υποχρεωτική εφαρμογή του e-government, που εκτός από τη μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους θα επιφέρει βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του και μεγαλύτερη διαφάνεια.

- Τη θέσπιση μίας Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς, η οποία σε συνεργασία με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα αναλάβει τη συνολική ευθύνη για την οριστική πάταξη της διαφθοράς.

- Σε δράσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων: απλοποίηση των διαδικασιών προσέλκυσης επενδύσεων, με τη λειτουργία μίας αρχής, της "Invest in Greece", για όλες τις επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, ως κεντρικό αδειοδοτικό όργανο, τη μετατόπιση στον επιχειρηματία της ανάληψης ευθύνης για την έγκαιρη προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων στις απαιτούμενες ημερομηνίες, αλλά με ταυτόχρονη πρόοδο της επένδυσης και τη δημιουργία ενός νέου τμήματος του ΣτΕ για την ταχύρρυθμη συζήτηση και έκδοση αποφάσεων για ειδικά θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

- 'Αμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με στόχο να υπάρξουν γρήγορες επιτυχίες, που θα δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα στην οικονομία και να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα στους επενδυτές και την κοινωνία. Σε περίπτωση που μετά το 2014 δεν έχει ολοκληρωθεί ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων, προτείνεται η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου σε οργανισμούς, όπως η ΕΤΕπ ή το ΕΤΧΣ, με άμεση αποπληρωμή του Δημοσίου από τον εκάστοτε οργανισμό, μετά από εκτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων από δύο ανεξάρτητους εκτιμητές, και τη χρήση του τιμήματος για την άμεση εξόφληση μέρους του δημόσιου χρέους.

- Σταθεροποίηση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με τηνκαθιέρωση ενός διεθνώς ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών, την άμεση αποπληρωμή ή συμψηφισμότων οφειλών 6,5 δισ. ευρώ του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τημείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις συνεπείς εταιρείες και φορείς.

- Ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με την επιλογή ενός μικρού αριθμού σημαντικών δημόσιων έργων που μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και να απορροφήσουν τα επενδυτικά κεφάλαια 12 - 14 δισ. ευρώ που απομένουν από το ΕΣΠΑ,

- Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ενεργότερη προώθηση λύσεων για τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων κατέστησαν απαραίτητη την εκπόνηση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ελληνική οικονομία που θα ορίζει την κατεύθυνσή της τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Aποκαλυπτικό το άρθρο.
    Γιατί να φοβηθούν οι εν λόγω;
    Με μια συστημική "αριστερά" στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και με το κεφάλαιο στην ΕΞΟΥΣΙΑ, ουδέν πρόβλημα για τους πλουτοκράτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.