Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

Καταγγελία του μνημονίου δε σημαίνει και φιλολαϊκή πολιτική

Επαναδιαπραγμάτευση, απαγκίστρωση, καταγγελία του μνημονίου. Αυτές οι περίφημες λέξεις που τάχα αναδεικνύουν τις δήθεν βαθιές διαφορές μεταξύ των λεγόμενων αριστερών και δεξιών, μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση, η Δημοκρατική Αριστερά για απαγκίστρωση, ο ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία. Αυτούς τους λεκτικούς ακροβατισμούς τους συνοδεύουν από μια σειρά υποσχέσεις σαν τον πολιτικάντη Μαυρογιαλούρο στη γνωστή ελληνική ταινία.

Ομως οι διαφορές τους δεν είναι τόσο βαθιές, όσο θέλουν να τις εμφανίσουν. Ολοι τους συμφωνούν σε δύο πολύ βασικά ζήτηματα. Οποια λύση προτείνουν είναι εντός του καπιταλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα θεωρούν ότι μπορεί να γίνει πράξη μόνο με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συμφωνώντας σε αυτό οι όποιες διαφορές τους δεν έχουν καμιά αξία για τους εργαζόμενους. Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει ένας διακρατικός οργανισμός που λειτουργεί με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών. Στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού έχουν εδώ και 20 χρόνια -και με την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ- ληφθεί αποφάσεις οι οποίες σήμερα γίνονται πράξη και μέσα από τα μνημόνια, ή και χωρίς μνημόνια σε άλλες χώρες - μέλη της που στηρίζονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Γερμανία δεν έχει μνημόνιο, αλλά 7,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν μισθό 400 ευρώ.

Επομένως, η συμφωνία αυτών των κομμάτων για την Ευρωπαϊκή Ενωση αναδεικνύει ότι όσοι καταγγέλλουν το μνημόνιο δεν προβάλλουν φιλολαϊκή πολιτική. Υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά του μνημονίου είναι σα να λες «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος».

6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9/5/12, 6:52 μ.μ.

  h aleka ti proteinei;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος9/5/12, 7:08 μ.μ.

   καταγγελία και μορατόριουμ για το χρέος φιλέ ποια αλέκα; Αυτό θα μας σώσει και φυσικά στα πλαίσια της ΕΕ. Το είπε και η γιαγια μου.

   Διαγραφή
 2. Ανώνυμος9/5/12, 8:44 μ.μ.

  Νομίζω ότι μόνο τα φυσικά φαινόμενα είναι αναλλοίωτα όλα τα άλλα αλλάζουν μια στοιχειώδης γνώση της Ιστορίας αυτό καταμαρτυρεί και η Ε.Ε είναι δυνατό να αλλάξει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος9/5/12, 10:45 μ.μ.

   Σωστά...η Ε.Ε αλλάζει ΜΟΝΟ προς το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ! Τουλάχιστον αυτό έχει αποδείξει τα τελευταία 20 χρόνια. Εκτός αν θεωρείς αλλαγή τα λίγα ψίχουλα που προσδοκά να κερδίσει ο Τσίπρας. Αλλά,φίλε μου,όπως αναγνωρίζει και ο σύντροφος Αλέξης το πρόβλημα είναι συστημικό και ένα σάπιο σύστημα δεν το διορθώνεις απλά το ανατρέπεις...

   Διαγραφή
 3. ΠΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗ ΣΕΒΑΣΜΙΑ ΓΙΑΓΙΑ ΣΟΥ ,ΟΤΙ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ,ΔΙΑΝΘΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΟΥΜΑΡΑ,ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ,ΔΕΝ ΤΟΝ ΓΛΥΤΩΝΟΥΜΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος10/5/12, 10:19 π.μ.

  "οι κυβερνήσεις παντού θα περικόψουν βάναυσα τις δαπάνες τους τα επόμενα χρόνια. Μπορεί να το κάνουν κάτω από την εποπτεία του ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Ή εθελοντικά, όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Ή αργά και απρόθυμα, όπως οι ΗΠΑ. Είτε έτσι όμως είτε αλλιώς θα γίνει'
  Από άρθρο της γνωστής οικονομικής αναλύτριας κ.Ζ.Ζήκου τον Δεκέμβριο του 2010.Αυτοί που γνωρίζουν καλά τον καπιταλισμό και την λειτουργία του,και δεν κάνουν εμπόριο ελπίδων όπως οι κυβερνήτες μας,βετεράνοι και φερέλπιδες, εκφράζουν ψυχρά και καθαρά την στρατηγική του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.