Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Στρατιές υποαπασχολούμενων

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με τη μερική απασχόληση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Ευρώπη το 2011 συνολικά 42 εκατομμύρια εργαζόμενοι δούλευαν με όρους μερικής απασχόλησης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στην Ολλανδία το 49,1% των εργαζομένων (περίπου ένας στους δύο!) δουλεύουν με μερική απασχόληση, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 6,7%. Οταν λοιπόν οι ταγοί της ανταγωνιστικότητας λένε πως οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν είναι ...ανταγωνιστικοί, προφανώς έχουν υπόψη τους και τα σχετικά «χαμηλά» ποσοστά της μερικής απασχόλησης, σε σύγκριση με τις «ανταγωνιστικές οικονομίες» της Ευρώπης. Ετσι, εκτός από την Ολλανδία, τα άλλα υψηλότερα ποσοστά της μερικής απασχόλησης καταγράφονται σε Μ. Βρετανία (26,7%), Γερμανία (26,5%), Σουηδία (26%), Δανία (25,9%), Αυστρία και Βέλγιο (25%). Δηλαδή, ο ένας στους τέσσερις δουλεύει με μερική απασχόληση...

Το αύριο που σχεδιάζουν για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα είναι ακριβώς αυτό: Να αυξήσουν τη μερική απασχόληση, να μοιράσουν μία θέση εργασίας σε δύο, τρεις και τέσσερις εργαζόμενους. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα εμφανίσουν ότι δήθεν μειώθηκε η ανεργία (τεράστιο ψέμα, αφού μερική απασχόληση στην πραγματικότητα σημαίνει στρατιές υποαπασχολούμενων), αλλά, ταυτόχρονα, θα πετύχουν να διασφαλίσουν τη λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα» των μονοπωλίων πετσοκόβοντας τους μισθούς των εργαζομένων. Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, οι εργαζόμενοι καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους τι εννοούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και συνολικά οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου όταν μιλούν για «ανταγωνιστικότητα». Η ανταγωνιστικότητα που θέλουν μονοπώλια και πολιτικοί τους εκπρόσωποι περνάει πάνω απ' τη συντριβή της ζωής των εργαζομένων και των παιδιών τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.