Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

PSI: Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής ψυχορραγεί

 

Του Θάνου Παναγόπουλου

  Τέλος στο σύστημα καταβολής συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής δαπάνης όπως το έχει γνωρίσει έως τώρα η ελληνική κοινωνία βάζει το PSI, καθώς το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, αφαιρεί από τα ασφαλιστικά ταμεία περί τα 12 δισ. ευρώ, ενώ οι παρενέργειές του είναι κατά πολύ ευρύτερες.

   

  Υπ. Οικονομικών: Σε τρία χρόνια ολοκληρώνεται η μείωση μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους

  Στον βωμό του περιβόητου “Private Sector Involvement” που απασχόλησε τους τελευταίους μήνες Ελλάδα και διεθνείς αγορές, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία (ποσοστό συμμετοχής 85,8% ή 177 δισ. ευρώ και σχεδόν “απόλυτη επιτυχία” με την ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης: Collective Action Clauses - CAC με συμμετοχή 95,7%) θυσιάζονται η ανάπτυξη και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Και τούτο διότι έρχονται νέα, ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα για φορολογούμενους, για καταναλωτές, για εργαζόμενους, από την αρχή κιόλας του καλοκαιριού, όπως έχουν εκβιαστικά απαιτήσει τρόικα και αγορές, με το πραγματικό όφελος της ελληνικής να διαμορφώνεται, μετά τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε 60 με 67 δισ. ευρώ.

  Χαρακτηριστική είναι η δήλωση για τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για το PSI, την οποία έκανε η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Ρένα Δούρου, καθώς τις χαρακτήρισε "ύβριν" (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στη σημερινή “Αυγή”) και ενώ σημειωτέον ήλθαν την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε ύφεση 7,9% το τέταρτο τρίμηνο 2011 (7% στο έτος).

  Αναφορικά με τις επιμέρους συμμετοχές στο PSI, αυτές είχα ως εξής:

  Α. Ομόλογα ελληνικού δικαίου. Συνολική αξία: 177,4 δισ. ευρώ. Μετείχαν: 152 δισ. ευρώ. Ποσοστό συμμετοχής: 85,9%.

  Β. Ομόλογα ξένου δικαίου. Συνολική αξία: 18,9 δισ. ευρώ. Μετείχαν: 12,3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έδωσε γι' αυτά παράταση στην περίοδο αποδοχής έως τις 23 Μαρτίου.

  Γ. Δάνεια σε κρατικές επιχειρήσεις. 9,7 δισ. ευρώ. Μετείχαν: 7 δισ. ευρώ.

  Συνολική αξία: 205 δισ. ευρώ. Μετείχαν: 172 δισ. ευρώ. Ποσοστό συμμετοχής: 85,8% και με την ενεργοποίηση των Collective Action Clauses: συμμετοχή 95,7%).

  Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του PSI, τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις ή τις αντιδράσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, η τελεσφόρηση του όλου εγχειρήματος αφήνει πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων, όπως είναι:

  * Πώς θα αποζημιωθούν -αν αποζημιωθούν- οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα;

  * Πώς θα αποφευχθεί το “λουκέτο” στα ταμεία;

  * Πώς θα παρακαμφθούν μελλοντικά οι δυσχέρειες τυχόν απαιτούμενου νέου “κουρέματος” λόγω της μετάπτωσης από το ελληνικό στο αγγλικό δίκαιο;

  * Πώς θα αποσοβηθούν τυχόν νέες κερδοσκοπικές πιέσεις στην Ευρωζώνη από τους κερδοσκόπους με ενεργοποίηση των CDS;

  * Πώς θα ασκηθεί εθνική δημοσιονομική πολιτική και κατά συνέπεια πώς θα λειτουργήσει στοιχειωδώς το ελληνικό κράτος με την προνομιούχο - κατά προτεραιότητα- αποπληρωμή των τόκων στους δανειστές;

  Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε την ενεργοποίηση των CAC (λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν μας αφορά πληρωμή των CDS καθώς το ποσό που διακυβεύεται είναι ελάχιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα»), κάτι που έκανε δεκτό λίγο αργότερα σε τηλεδιάσκεψη των μελών του το Eurogroup, ώστε να κουρευτεί το 100% των ομολόγων 177,5 δισ. ευρώ που διέπονται από ελληνικό δίκαιο. Πρακτικά η ενεργοποίηση των CAC έκρυβε το ενδεχόμενο να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) αν και σύμφωνα με τον υπουργό διακυβεύεται ποσό μόλις 5 δισ. ευρώ, ελάχιστο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

  Ο Ευ. Βενιζέλος προειδοποίησε τους κατόχους ομολόγων ξένου δικαίου που δεν έχουν συμμετάσχει ακόμη στη διαδικασία ότι τους δίνεται μια τελευταία ευκαιρία, έως τις 23 Μαρτίου. Πάντως, το όφελος που προκύπτει μετά την ενεργοποίηση των CAC θα φθάσει μεν τα 95 δισ. ευρώ, ωστόσο, αφαιρουμένων των κεφαλαίων για τις τράπεζες που θα δοθούν στο ΤΧΣ για τους σχεδιασμούς ανακεφαλαιοποίησης (περίπου 30 με 35 δισ. ευρώ), το καθαρό όφελος της Ελλάδος από το PSI περιορίζεται σε 60 με 67 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα σε “περιορισμένη χρεοκοπία” (“restricted default”).

  Κούρεμα και στα φυσικά πρόσωπα

  Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που του τέθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, να απαντήσει για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την ένταξη των φυσικών προσώπων, η οποία πάντως είχε εξ αρχής αποφασιστεί παρά τις ρητορικές αναφορές περί αισθήματος δικαίου, περί ηθικής, κ.λπ. Την απάντηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών παρατηρητών, δεν θα τη δώσει η Αθήνα, αλλά το Βερολίνο, το οποίο μελετά τέσσερις προτάσεις για αποζημιώσεις για να εγκρίνει κάποια και οι οποίες είναι:

  Πρώτον, ο συμψηφισμός με φορολογικές υποχρεώσεις των ομολογιούχων φυσικών προσώπων που θα ενταχθούν στο PSI Plus και στο haircut. Δεύτερον, η έκδοση μετοχών των τραπεζών που θα ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τρίτον, η διάθεση ακινήτων ειδικά σε ομολογιούχους μεγάλων ποσών. Τέταρτον, ο διακανονισμός, ακόμη και με συμψηφισμό με την εφορία.

  Ποινές για ταμεία - αντιρρησίες

  Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν με όλα τα ομόλογά τους και στα τρία σκέλη της δημόσιας προσφοράς και δεν υπήρξε καμία εξαίρεση, ενώ για τα ταμεία που αρνήθηκαν την εθελοντική αποδοχή της προσφοράς, αλλά κουρεύονται υποχρεωτικά, υπονόησε διαφορετική μεταχείριση στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα δοθούν από το Δημόσιο για την αναπλήρωση των αποθεματικών τους (με ό,τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια “εκδίκηση” για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους...), καθώς και αλλαγές στο σύστημα στελέχωσης των διοικήσεών τους.

  Εξάλλου, σε διάστημα τριών ετών και όχι δύο, όπως προβλεπόταν, θα ολοκληρωθεί η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που προκύπτει από το ενιαίο μισθολόγιο όταν αυτή υπερβαίνει το 25% των προηγούμενων αποδοχών του. Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, με την οποία παρέχεται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των περικοπών των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβαίνουν το 25%.

  Πηγή:

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.