Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Υποβάθμιση της Κύπρου από τη Moody's

Στην υποβάθμιση της Κύπρου προχώρησε σήμερα ο οίκος Moody's επικαλούμενος τους αυξημένους κινδύνους που υπάρχουν για κρατική στήριξη του τραπεζικού συστήματος ίση με το 5-10% του κυπριακού ΑΕΠ. Ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου για μακροπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα κατά μία βαθμίδα σε Ba1 από Baa3, με αρνητικό ορίζοντα.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει ότι υποβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε Νot-Prime από Prime-3 που ήταν προηγουμένως.
Η σημερινή υποβάθμιση ολοκληρώνει την αξιολόγηση του οίκου που ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου.
Είναι ο δεύτερος οίκος που υποβαθμίζει την Κύπρο σε «junk» (επένδυση υψηλού κινδύνου) μετά τους Standard and Poor's. Ο τρίτος οίκος, οι Fitch, έχουν την Κύπρο στο όριο της μη επενδυτικής βαθμίδας, στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν το «junk».
Οι βασικοί λόγοι της υποβάθμισης που επικαλείται ο οίκος Moody's είναι:
1. Ο αυξημένος κίνδυνος ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια στις τράπεζες λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική κρίση, και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η βοήθεια στα δημόσια οικονομικά.
2. Η πιθανή επίδραση των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο στην εμπιστοσύνη της αγοράς, όπως και η ευρύτερη αβεβαιότητα για την οικονομία και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.
Ο οίκος Moody's εκτιμά ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές με πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της χρηματοδότησης για το κράτος και τις τράπεζες.
Επίσης, εξηγεί ότι υποβάθμισε την Κύπρο κατά μόνο μία βαθμίδα γιατί εντοπίζει δύο θετικές εξελίξεις: Τη λήψη σημαντικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες του, και την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.