Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Le Monde: Τζακ ποτ 600 εκατ. για τη Goldman Sachs

 

  Το τολμηρό κούρεμα του χρέους Σκίτσο του Τomicek (Γερμανία) από την ιστοσελίδα του

  Η επιχείρηση που οργάνωσε το 2001 η Goldman Sachs για να επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της απέφερε στην αμερικανική τράπεζα το ποσό των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας έρευνας δύο δημοσιογράφων του πρακτορείου Bloomberg, του Νικ Ντένμπαρ και της Ελίζα Μαρτινούτσι.

  Για πρώτη φορά, δύο από τους πρωταγωνιστές, ο Χριστόφορος Σαρδέλης, επικεφαλής του γραφείου διαχείρισης του χρέους στην Αθήνα, μεταξύ 1999 και 2004, και ο Σπύρος Παπανικολάου, ο διάδοχός του ώς το 2010, αναφέρονται δημόσια στη συναλλαγή που επέτρεψε στην Ελλάδα να κρύψει το εύρος του χρέους της.

  Η συναλλαγή συνίστατο στην ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, που είχε υπολογιστεί σε δολάρια, γιέν, σε ευρώ, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό επιτόκιο που επέτρεπε τη μείωση του χρέους κατά 2%, σύμφωνα με τους Έλληνες πρώην αξιωματούχους. Αλλά, όπως αναγνωρίζει ο Σαρδέλης, οι υπηρεσίες του δεν ήσαν εξοπλισμένες με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να αντιληφθούν τη συνθετότητα του συμβολαίου που υπέγραψαν με την Goldman Sachs τον Ιούνιο του 2001. Και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια, μέσω ενός δευτερογενούς προϊόντος που στόχευε στη συγκάλυψη του δανείου αυτού, το χρέος που συμφώνησε με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα με τη Goldman Sachs, θα εκτινασσόταν από τα 2,8 δισ στα 5,1 δισ. ευρώ.

  Τη στιγμή της υπογραφής, αναγνωρίζει ο Σαρδέλης, το swap του είχε φανεί κερδοφόρο για τη χώρα του όπως και για την εμπορική τράπεζα. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο γεγονότα οδήγησαν στην έκρηξη του κόστους του εγχειρήματος αυτού για την Ελλάδα. Καταρχήν η πτώση της αγοράς ομολόγων μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 που, λόγω της φόρμουλας που είχε επιβάλει η Goldman Sachs, επιβάρυνε την αποπληρωμή. Κατόπιν, η επιλογή από την τράπεζα το 2002, ενός δείκτη που στηριζόταν στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αποδείχθηκε καταστροφική.

  Άλλη αποκάλυψη: η Άντι Λουδιάδη, η τραπεζίτισσα της Goldman Sachs που ήταν υπεύθυνη για την υπόθεση αυτή, είχε επιβληθεί όχι λόγω της ελληνικής της καταγωγής, αλλά γιατί είχε προειδοποιήσει την Αθήνα για τον κίνδυνο ενός παρεμφερούς συμβολαίου που είχε προσφέρει ένας αντίπαλος το 1999!

  "Τα swaps ήσαν μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να τηρήσουν τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ" απαντά η Goldman Sachs, που ισχυρίζεται ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος αυτού του swap είχε περιοριστεί σε μια πτώση της τάξης της 1.6 μονάδας του ελληνικού δημοσίου χρέους, το οποίο πέρασε από 105,3% σε 103,7% του ΑΕΠ.

  "Για πρώτη φορά, Έλληνες αξιωματούχοι που είχαν αναμειχθεί στο swap της Goldman Sachs, αναφέρθηκαν στο κόστος αυτής της συναλλαγής. Η Goldman ποτέ δεν αμφισβήτησε τους αριθμούς που παρουσίασε ο πελάτης της", εξήγησε ο Ντένμπαρ. Το 2003 είχε αποκαλύψει στο μηνιαίο βρετανικό περιοδικό "Risk Magazine" τον ρόλο που έπαιξε η Goldman στην απόκρυψη των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.