Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ "ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ" ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ISDA.

 

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8/3 Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ.

Ενώ η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάνθηκε (όχι ομόφωνα) χθες (1/3/12) ότι δεν συντρέχει λόγος για την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), με ανακοίνωσή της η τράπεζα Robobank υπενθυμίζει ότι: "Αν η Ελλάδα ενεργοποιήσει τη νέα νομοθεσία σχετικά με τα CACs, δηλαδή να υποχρεώσει περαιτέρω τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή χρέους, είναι πιθανό να υπάρξει πιστωτικό γεγονός". Και συνεχίζει: "Δεδομένου ότι τα ομόλογα για τα οποία γίνεται λόγος, δεν θα υπάρχουν εάν η ISDA αποφασίσει τις πληρωμές τους, αυτές οι πληρωμές θα βασίζονται στους νέους τίτλους που θα εκδοθούν. Επομένως, καθώς τα νέα ομόλογα θα διαπραγματεύονται σε υψηλότερη τιμή από τα τρέχοντα ομόλογα, η πληρωμή για τα CDS θα είναι μικρότερη".

Οι τράπεζες έχουν διορία έως τις Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 10 μ.μ να δηλώσουν συμμετοχή για την ανταλλαγή ομολόγων, ενώ τα αποτελέσματα του PSI+ αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Ακολουθεί το απόσμασμα από το άρθρο μας πριν την λήψη της απόφασης:

S&P: ΣΕ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ''ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ'' ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ!

ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ISDA ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ CACs ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ - ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ερώτημα στην ISDA για το αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός...

Εν τω μεταξύ, ερώτημα που σχετίζεται με την Ελλάδα και ειδικότερα το αν η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί πιστωτικό γεγονός, κατατέθηκε στην Διεθνή Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Ουσιαστικά, αυτό θα καθορίσει το κατά πόσον θα υπάρχει ενεργοποίηση των CDS.

Σε ανακοίνωσή της, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ISDA ανέφερε ότι θα αποφασίσει την Τετάρτη για το αν θα εξετάσει περαιτέρω το αίτημα ή θα το απορρίψει.

Η ISDA δεν θα κρίνει την Τετάρτη αν η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας είναι πιστωτικό γεγονός. Αυτό θα γίνει σε δεύτερη φάση, εφόσον η αρμόδια επιτροπή κρίνει ότι το αίτημα πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω.

Η ανακοίνωση της απόφασης θα γίνει την Τετάρτη στις 7 το βράδυ.

Το ερώτημα που κατατέθηκε είναι το εξής:

«Η πρόταση της ελληνικής Βουλής που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και περιλαμβάνει την αναδρομική ψήφιση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs), σε συνδυασμό με το κούρεμα ύψους 53,5%, παραβιάζει τον όρο 4,7 του 2003 ISDA Credit Derivatives Definitions, περί πιστωτικού γεγονότος;»

Με βάση αυτό, υπήρξαν δύο ερωτήματα:

1) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την αλλαγή της κατάταξης των κατά προτεραιότητα πληρωμών, ως αποτέλεσμα της κίνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας να τους προσφέρει αποκλειστικά τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατείχαν πριν την ψήφιση των CACs, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους υπόλοιπους ομολογιούχους με μη εξασφαλισμένο χρέος στα χέρια τους;

2) Η ανακοίνωση αυτή προκύπτει άμεσα ή έμμεσα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Σημειώνεται ότι η ISDA έχει καταστήσει σαφές ότι η αναδρομική εισαγωγή της ρήτρας δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, αν και σε κάθε περίπτωση η απόφαση καθορίζεται από την αρμόδια επιτροπή της Ένωσης. Σε ό,τι αφορά την πιθανή εφαρμογή της ρήτρας, έχει πει ότι «ίσως» είναι πιστωτικό γεγονός.

Πηγές της αγοράς έχουν προεξοφλήσει ότι σε περίπτωση εφαρμογή της ρήτρας, τότε θα έχουμε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS επί των ελληνικών κρατικων ομολόγων. Θεωρείται δεδομένο, έπειτα και από την χθεσινή εξέλιξη ότι αν η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήσει τις ρήτρες, τότε θα υπάρξει νέο ερώτημα στην ISDA από κάποιον επενδυτή που έχει θέση στα ελληνικά CDS.

Το «καθαρό» ύψος των ελληνικών CDS είναι 3,2 δισ. δολάρια περίπου.

Ποιοι αποφασίζουν για το πιστωτικό γεγονός

Η αρμόδια επιτροπή (Determination Committee) που θα κρίνει αν υπάρχει ή υπάρξει στο άμεσο μέλλον πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, αποτελείται από τους τους εκπροσώπους των εξής τραπεζών:

Μέλη με δικαίωμα ψήφου

Bank of America/Merrill Lynch

Barclays

ΒNP Paribas

Credit Suisse

Deutsche Bank

Goldman Sachs

JPMorgan Chase Bank, N.A.

Morgan Stanley

Societe Generale

UBS

Σύμβουλοι

Citibank

The Royal Bank of Scotland

Μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου

BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)

Citadel LLC(First Term Non-dealer)

D.E. Shaw Group (First Term Non-dealer)

Elliott Management Corporation (Third Term Non-dealer)

Pacific Investment Management Co., LLC (Second Term Non-dealer)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.