Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

H "τρόικα" του ποδοσφαίρου

 

Του Μιχάλη Τρίκκα

Για τη Βραζιλία, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα φιλοξενήσει το 2014 αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να προβάλει διεθνώς το προφίλ μιας ταχύτατα ανερχόμενης περιφερειακής δύναμης, μιας χώρας ανεξάρτητης και δυναμικής. Για τη διοργανώτρια FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) όλα αυτά ακούγονται ευχάριστα στον βαθμό που μπορούν να διαφημίσουν καλύτερα το προϊόν της. Από εκεί και πέρα, αυτοί οι μελαμψοί τύποι δεν θα πρέπει να ξεχνούν τη θέση τους.

"Τα οινοπνευματώδη ποτά αποτελούν μέρος του Παγκόσμιου Κυπέλλου, επομένως θα τα έχουμε. Να με συγχωρείτε αν ακούγομαι κάπως αλαζόνας, αλλά είναι θέμα που δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της, Τζερόμ Βάλκε. Αυτό που η FIFA αρνείται να διαπραγματευτεί είναι η διάθεση οινοπνευματωδών ποτών -συγκεκριμένα μπύρας- στα γήπεδα της Βραζιλίας όπου θα διεξαχθούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Μουντιάλ.

Και το πρόβλημα είναι ότι η Βραζιλία, στην προσπάθειά της να μειώσει το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα, απαγόρευσε το 2003 την πώληση αλκοόλ στη διάρκεια αγώνων. Όταν όμως ένας από τους βασικούς χορηγούς της FIFA είναι η αμερικανική μεγιστάνας της μπύρας, Budweiser, τέτοιου είδους προβλήματα οφείλουν να ξεπεραστούν με κάθε τρόπο. Η ποδοσφαιρική "τρόικα" της FIFA εντόπισε όλα τα δυσλειτουργικά σημεία της βραζιλιάνικης νομοθεσίας και αξίωσε την άμεση τροποποίησή τους.

Ειδική επιτροπή του βραζιλιανικού Κογκρέσου ενέκρινε χθες τη σχετική νομοθεσία, παραπέμποντας πάντως το ζήτημα της πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα σε ειδική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Υγείας, Αλεξάντερ Παντία, καλούν ακόμη και τώρα τους Βραζιλιάνους βουλευτές να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να καταψηφίσουν το πακέτο μέτρων, που θα πρέπει να επικυρωθεί και από την πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ.

Και καλούν τη FIFA να ξαναδιαβάσει τον καταστατικό της χάρτη, ιδίως το σημείο όπου αναφέρει ότι ο οργανισμός "καταβάλλει προσπάθειες ώστε το ποδόσφαιρο να αντανακλά τις υψηλότερες κοινωνικές αξίες" και υπόσχεται να αγωνιστεί για την "καταπολέμηση κάθε αρνητικής επιρροής". Το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα έχει φυσικά βαθιές κοινωνικές ρίζες και κανείς δεν το αποδίδει στη χρήση αλκοόλ. Μελέτες όμως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν αποδείξει ότι το αλκοόλ οξύνει το πρόβλημα. Στα μισά περιστατικά βίας που έχουν διερευνηθεί, οι εμπλεκόμενοι ήταν μεθυσμένοι, ενώ προκύπτει και ότι η χρήση αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα βιαιότερων τραυματισμών κατά τις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.