Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Ενεργοποιούνται τα CDS εν μέσω φόβων για την «επόμενη χώρα - στόχο» των κερδοσκόπων

 

Του Θάνου Παναγόπουλου

  Μεγάλη νίκη των απανταχού κερδοσκόπων αποδεικνύεται η μετάπτωση του «προαιρετικού» PSI σε «υποχρεωτικό», καθώς ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) χαρακτήρισε αργά το βράδυ της Παρασκευής «πιστωτικό γεγονός» την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC). Το αποτέλεσμα είναι να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεωκοπίας (τα περιβόητα CDS).

  Οικονομικοί παρατηρητές ανησυχούν λόγω του ενδεχομένου να «ανοίξει η όρεξη» των κερδοσκόπων και να επιδεινωθεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Μάλιστα, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είχαν ταχθεί κατά της πληρωμής των CDS. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση αναλυτή της Societe Generale, του Hank Calenti, ότι από ενεργοποίηση των CDS προκύπτει το ερώτημα «ποια χώρα θα είναι η επόμενη»...

  Ειδικότερα η αρμόδια επιτροπή του ISDA αποφάνθηκε ότι συντρέχει πιστωτικό γεγονός: «...a Restructuring Credit Event has occurred with respect to The Hellenic Republic (Greece)...» συνεπεία της ενεργοποίησης των Ρητρών Συλλογικής Δράσης («...following the exercise by The Hellenic Republic of collective action clauses...») και αποφάσισε να διενεργήσει δημοπρασία για τα CDS στις 19 Μαρτίου.

  Οικονομικοί παρατηρητές, αλλά και διεθνή πρακτορεία, όπως το Reuters, υπολογίζοντας την καθαρή αξία των CDS περίπου σε 3,25 δισ. δολάρια, θεωρούν πως λόγω του χαμηλού αυτού ποσού είναι απίθανο να δημιουργηθεί συστημική απειλή. Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι η απόφαση της ISDA, η οποία εθεωρείτο αναμενόμενη, δεν επηρεάζει το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) στο πλαίσιο του οποίου ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες συλλογικής δράσης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα μείωσης του χρέους. Η ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεωκοπίας της Ελλάδας θα επιβαρύνει τις τράπεζες που είχαν πουλήσει CDS σε επενδυτές.

  Πάντως η πυροδότηση των περίφημων ασφαλίστρων επενδυτικού κινδύνου, των γνωστών CDS (Credits Default Swaps) μπορεί να αποτελεί μικρό μέγεθος αφού για την Ελλάδα κυμαίνονται γύρω στα 3,25 δισ. δολάρια, αλλά το συνολικό ποσό τους για όλες τις χώρες ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ύψος των 2,7 τρισ. δολαρίων.

  Ας σημειωθεί ότι το καθαρό ποσό το οποίο αποκομίζει ένας κάτοχος CDS εφόσον πιστοποιηθεί «πιστωτικό γεγονός» προκύπτει από την ονομαστική αξία του αξιογράφου αφαιρουμένου του λεγομένου recovery value. Αν για παράδειγμα αυτό το recovery value είναι 20%, τότε το συνολικό ποσό που θα πληρωθεί θα είναι 80% επί των 3,25 δισ. ευρώ, ήτοι 2,6 δισ. δολάρια.

  Τα μέλη της ISDA που αξιολόγησαν αν υφίσταται πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα είναι:

  * Bank of America / Merrill Lynch

  * Barclays

  * BNP Paribas

  * Credit Suisse

  * Deutsche Bank

  * Goldman Sachs

  * JPMorgan Chase Bank, N.A.

  * Morgan Stanley

  * Societe Generale

  * UBS

  * Citibank

  * The Royal Bank of Scotland

  * BlueMountain Capital

  * Citadel LLC

  * D.E. Shaw Group Elliott Management Corporation

  * Pacific Investment Management Co., LLC.

  Όπως αναφέρθηκε από το Bloomberg, συνολικά θα διευθετηθούν 4.323 συμβόλαια CDS. Η ανακοίνωση αυτή δεν ήταν και η ευνοϊκότερη για το ευρώ, με αποτέλεσμα αμέσως να κινηθεί κι άλλο πτωτικά, υποχωρώντας πάνω από 1%, στα 1,3113 δολάρια.

  Πηγή:

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.