Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Με βάση ένα άμεσο πρόγραμμα θα συμμετάσχει στις μετεκλογικές διεργασίες

 

Η Δημοκρατική Αριστερά θα συμμετάσχει στις όποιες μετεκλογικές διεργασίες με βάση ένα άμεσο πρόγραμμα, υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ενώ διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι με τη σημερινή πολιτική που ασκείται, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.

Ο Φ. Κουβέλης με κεντρικό άξονα τη θέση του ότι η χώρα χρειάζεται μία άλλη εναλλακτική λύση, μία προοδευτική κυβέρνηση που θα προωθήσει μία διαφορετική πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης και ενώ θα λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς της σύμβασης και τους συσχετισμούς, δεν θα εγκλωβίζεται σ' αυτούς τόνισε ότι «αυτό το άμεσο πρόγραμμα δεν είναι μόνο η βάση συζήτησης για ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα είναι και η βάση για προγραμματική αντιπολίτευση και το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο συμμετέχουμε στα κινήματα».

Σχολιάζοντας τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε πως «είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση επάνω μας, πρακτικά, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των ίδιων στελεχών, προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μία τέτοια εξέλιξη εμείς δεν θα δώσουμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες.

Παράλληλα, άσκησε έμμεσα έντονη κριτική στα άλλα αριστερά κόμματα λέγοντας ότι «δεν είναι λύση μία γενική αντιμνημονιακή ενότητα και μία κυβέρνηση Αριστεράς με προγραμματικές θέσεις που στο όνομα του σοσιαλιστικού προτάγματος, όπως μάλιστα το εννοούν αυτές οι δυνάμεις, θα οδηγήσει στη διακοπή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, στη χρεοκοπία και την καταστροφική επιστροφή στη δραχμή».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας, ο Φ. Κουβέλης είπε ότι «η πολιτική του μνημονίου δεν ήταν δυνατόν να στεφθεί με επιτυχία, διότι οι κεντρικές επιλογές του εγκλώβιζαν τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο διαρκούς υποτίμησης» και επανέλαβε ότι η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συναινέσει σε αυτή την πολιτική διατηρείται στο ακέραιο.

Τέλος, υποστήριξε την ανάγκη ριζικής αλλαγής του πολιτικού συστήματος με αντιμετώπιση των παθογενειών, χωρίς αποδόμηση των δημόσιων δομών και του κοινωνικού κράτους, με δίκαιη κατανομή των βαρών και ισοδύναμα διαφορετικά μέτρα. «Με πολιτικές αντιμετώπισης της ύφεσης και προώθησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Με συντεταγμένη κοινωνική προσαρμογή και επανεκκίνηση σε νέες ράγες». Επίσης επανέλαβε τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της παράταξης του.

Οι άξονες των προγραμματικών θέσεων της ΔΗΜΑΡ, όπως τους παρουσίασε ο επικεφαλής της, είναι:

1. Προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση, με θωράκιση πολιτικού συστήματος από εξωθεσμικές πιέσεις, διαφάνεια στις προμήθειες, θεσμική ανασυγκρότηση για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας ΜΜΕ.

2. Προώθηση μέτρων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού με έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση των εσόδων, μέσω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αναπροσανατολισμό των πόρων, συνδυαστική αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ και των εθνικών πόρων, αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου από την κοινωνία, τη συμμετοχή των τραπεζών σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.

3. Λήψη μέτρων για την ανεργία που έχει εφιαλτικές εξελίξεις, αντιμετώπιση των καρτέλ και αντιμετώπιση της ακρίβειας.

4. Προώθηση αντίρροπων προς την ύφεση αναπτυξιακών μέτρων και νέο αναπτυξιακό μοντέλο: Επιτάχυνση της πραγματοποίησης επενδύσεων σε έργα υποδομών και περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και των ιδιωτών. Διεκδίκηση αναπτυξιακού πακέτου από την ΕΕ.

5. Εθνικό σχέδιο μεταφοράς της οικονομικής δραστηριότητας σε τομείς εμπορεύσιμους: Αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με όρους περιβαλλοντικής προστασίας και των ενεργειακών δυνατοτήτων, ανάπτυξη του ενιαίου συμπλέγματος τουρισμού - πολιτισμού, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της μεταποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.