Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Οι τόκοι και τα χρεολύσια.

 

Το 52% των εξόδων του Ελληνικού κράτους πηγαίνει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, σε τόκους και χρεολύσια.

Γνωστοί οικονομολόγοι αναφέρουν μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα έξοδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον οποίο οφείλεται η οικονομική καταστροφή της χώρας.

Οι τόκοι, τα χρεολύσια και οι δαπάνες του δημοσίου χρέους ξεπερνούν, σύμφωνα με τα έξοδα του τακτικού προϋπολογισμού, κατά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ τα τακτικά έξοδα που έχει το Ελληνικό κράτος.

Κατά το οικονομικό έτος 2010, από τα κρατικά ταμεία εκταμιεύτηκαν 51.986.626.811 ευρώ ως δαπάνες για τις λειτουργίες των υπηρεσιών όλου του δημοσίου. Ενώ δόθηκαν 56.921.036.710 ευρώ για να αποπληρωθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια των δανείων του κράτους (!).

Τόκοι Δημοσίου χρέους

Τον Απρίλιο του 2010 το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε πλέον να δανειστεί από τις αγορές, με τους τόκους του δημόσιου χρέους να αποτελούν τον μεγάλο «βραχνά» των δημόσιων δαπανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 το συνολικό ποσό που δόθηκε μόνο για τους τόκους έφτασε στα 12.977.029.052 ευρώ. Συγκριτικά αναφέρουμε ότι οι δαπάνες για το ίδιο χρονικό διάστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (δηλαδή μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά ταμεία) ήταν 12.912.762.054 ευρώ.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα:


Χρεολύσια δημόσιου χρέους

Ο εφιάλτης της οικονομίας ακούει στο όνομα χρεολύσια του δημόσιου χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2010 δόθηκαν 42.149.826.263 ευρώ σε χρεολύσια εντόκων γραμματίων και εξοφλήσεις ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.

Το χρεολύσιο είναι το ποσό που καταβάλλεται για την τμηματική απόσβεση χρέους και δεν περιλαμβάνει τους τόκους. Ουσιαστικά στην περίπτωση των ομολόγων, είναι η ονομαστική τους αξία, αφού αυτή καταβάλλεται ολόκληρη στη λήξη της σύμβασης.

Τα 42 δις ευρώ που πήγαν μόνο για την πληρωμή των χρεολυσίων το 2010, θα κάλυπταν το 80% των αναγκών για την λειτουργία του Ελληνικού κράτους.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα :

Δαπάνες δημοσίου χρέους

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σπατάλησε το ελληνικό κράτος για προμήθειες και έξοδα για την εξυπηρέτηση των δημοσίων δανείων. Μόνο τα έξοδα για την συνομολόγηση των δανείων αλλά και η καταμέτρηση τίτλων ομολόγων κόστισαν στον ελληνικό λαό το 2010 243 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε τον πίνακα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Θάνος Κολοβός

ΠΗΓΉ: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.