Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Από το "κίνημα της πατάτας" στο πέταγμα της ντομάτας

 

Μερικοί αφόρητα πιεσμένοι πολίτες, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και πολλοί απελπισμένοι παραγωγοί ήταν αρκετοί για να αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος: οι μονοπωλιακές τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης συνυπάρχουν με την αδιάκοπη συμπίεση των μισθών, πιστοποιώντας τη διαχρονική προκατάληψη των κυβερνήσεων του δικομματισμού υπέρ των μεσαζόντων, που εντείνουν την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος. Με μια απλή κίνηση αποδείχθηκε ότι οι τιμές πολλών προϊόντων μπορούν να πέσουν κάτω από το μισό και, ταυτόχρονα, οι τιμές παραγωγού να υπερδιπλασιαστούν. Το «κίνημα της πατάτας», όπως ίσως αύριο της ντομάτας, του ελαιόλαδου ή του πασχαλινού αρνιού, δεν είναι προφανώς το φάρμακο για πάσα νόσο - οικονομική ή κοινωνική. Αν και υποδεικνύει έναν απλό -όχι όμως και εύκολο- τρόπο παράκαμψης των κερδοσκόπων, που αποσκοπούν στη δευτερογενή καταλήστευση του ήδη συμπιεσμένου από κυβέρνηση και εργοδότες διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

Δεν είναι πασπαρτού

Δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα μιας χώρας που έχει διαλύσει τον παραγωγικό ιστό της, ιδίως την πρωτογενή παραγωγή, και έχει παραδοθεί στις διαθέσεις των αφεντικών της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Αφήνει, όμως, από τη χαραμάδα που άνοιξε, να διαφανεί ότι υπάρχουν λύσεις, οι οποίες δεν προκρίνονται, γιατί αντιτίθενται σε παγιωμένα συμφέροντα, που λειτουργούν και σαν στηρίγματα του καθεστώτος. Σ' αυτή την αποκάλυψη μπροστά νιώθει γυμνός κάθε «βασιλιάς», και η σημερινή συγκυβέρνηση, που τόσο δάκρυ διαφημίζει ότι χύνει κάθε φορά που είναι να φορτώσει με βάρη τα λαϊκά στρώματα. Γιατί δεν διαμορφώνει το αναγκαίο θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που θα πολλαπλασίαζε αυτές τις πρωτοβουλίες και θα τις έκανε πιο αποτελεσματικές; Αυτό το ερώτημα παραμένει αναπάντητο και απειλητικό για τους «τεχνοκράτες» κυβερνώντες, που υποτίθεται ότι είναι άνθρωποι πρακτικοί και ουδέτεροι απέναντι σε παρασιτικά συμφέροντα. Και είναι απειλητικό, γιατί όσο παραμένει -και θα παραμένει- αναπάντητο, θα ωθεί σε ένα διαφορετικό κίνημα, της... ώριμης ντομάτας αυτή τη φορά, που θα έχει στόχο, όσους σκόπιμα αφήνουν να γιγαντώνονται δομές και συνθήκες κατάλληλες για καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος.

Αντίθετο το ΚΚΕ

Κατά περίεργο τρόπο, οι κινήσεις αυτές δεν αντιμετώπισαν μόνο την ένοχη σιωπή των κυβερνώντων, αλλά και την εχθρότητα της ηγεσίας του ΚΚΕ! Με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ σπεύδει να καταγγείλει το «κίνημα της πατάτας» ως «κόλπο, σαν κι αυτά που χρησιμοποιούν τα σούπερ μάρκετ στο παιχνίδι των προσφορών», ή σαν τα «παρατηρητήρια τιμών και τις επιτροπές ανταγωνισμού», χωρίς, ωστόσο, να διακινδυνεύει να υποδείξει το... υποκείμενο που μετέρχεται αυτά τα κόλπα. Ακόμα πιο περίεργη είναι η εκτίμηση της ανακοίνωσης ότι «τα μονοπώλια όσο θα υπάρχουν θα επιβάλλουν ληστρικές τιμές (...) Ακόμα και εκεί που βγάζουν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως μεσάζοντες, το όφελος είναι για αυτούς κι όχι για τον λαό», η οποία φαίνεται να καλύπτει τους μεσάζοντες καλώντας μας μάλιστα να «αγωνιστούμε ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους» και να στοχεύσουμε στην τελική λύση που είναι «ο κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός» και η μετατροπή του «μεγαλεμπορίου και των εισαγωγών σε αποκλειστική υπόθεση του κράτους»... Ώς τότε, είναι μοιραίο να τα πληρώνουμε όλα ακριβά... Χαρακτηριστικό της αδικαιολόγητης εχθρότητας που αποπνέει η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι ότι στην ανακοίνωση δεν παραλείπει να περιλάβει και την ακόλουθη αποκαλυπτική φράση: «Ο στόχος προβολής του 'κινήματος της φθηνής πατάτας' είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών». Με άλλα λόγια, ό,τι δεν ελέγχουμε, δεν μπορεί παρά να είναι σχέδιο του ταξικού εχθρού...

Άρθρο του Χ. Γ., από την "Εποχή"

2 σχόλια:

 1. Πλήρης διαστρέβλωση. Μάλλον στην εποχή θα τους είναι δύσκολο να καταλάβουν ακόμα και τα Ελληνικά όσο αφορά την ανακοίνωση του ΚΚΕ και τη στάση του απέναντι στο κίνημα της πατάτας. Εύγε!

  Πλάι στον Καρατζαφέρη και την Ντόρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την είδε θετική την εθελοντική προσπάθεια στο κίνημα. Βλέπω τελικά να παίρνει θέση και ο Σόϊμπλε..

  Δε μάθαμε όμως τι θα διακινεί ο πάγκος τους. Δεν μπορεί άλλοι να είναι στην πρώτη γραμμή και άλλοι, τόσο ένθερμοι οπαδοί του πρωτόγνωρου κινήματος να ξηγιούνται καναπέ και φραπέ.

  Περιέργεια επίσης έχω να δω τι θα διακινεί ο πάγκος της Όλγας και του Πρετεντέρη. Και αυτοί κατουρήθηκαν από τη χαρά τους, μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ γιαυτόν τον εθελοντισμό πλάι στην αγροτιά και κόντρα στους χοντρέμπορους.

  Εντυπωσιακό κίνημα ενωτικό. Αγκαλιάζεται από την ευρωπαϊκή αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά! Πού να το φανταστεί ο Τσίπρας πως το ενωτικό του κάλεσμα θα εύρισκε τόση ανταπόκριση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος7/3/12, 8:20 μ.μ.

  Αφήνει, όμως, από τη χαραμάδα που άνοιξε, να διαφανεί ότι υπάρχουν λύσεις, οι οποίες δεν προκρίνονται, γιατί αντιτίθενται σε παγιωμένα συμφέροντα, που λειτουργούν και σαν στηρίγματα του καθεστώτος.

  Στο ΚΚΕ αναφέρεστε ρε μαϊμού επαναστάτες;

  Η τακτική σας είναι σας του χιτλερ στη διαστρέβλωση της αλήθειας γελοία υποκείμενα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.