Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Έγκλημα και τιμωρία στην Ισλανδία

 

Όλα τα κάνει ανάποδα αυτή η Ισλανδία: Θέτει τις δανειακές συμφωνίες σε δημοψήφισμα, αποφασίζει ο λαός της να μην ξεπληρώσει τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών και, παρά την καταστροφολογία των "ειδικών", η χώρα όχι μόνο δεν καταβαραθρώνεται μετά από αυτή την απόφαση, αλλά τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από όλες τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες και ήδη έχει "επιστρέψει στις αγορές". Ακόμα σβήνει και το ιδιωτικό χρέος των πολιτών της προς τις τράπεζες.

Και μετά από όλα αυτά τα πλήγματα στην τυφλή οικονομική «ορθοδοξία», μεγαλοστελέχη του ισλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος-φούσκα περνούν ακόμα από δίκες: μέχρι και διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών που κατέρρευσαν βρέθηκαν στην απομόνωση! Και τώρα δικάζουν τον Geir Haarde, τον πρωθυπουργό που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Η μόνη χώρα που διώκει τους πολιτικούς διαχειριστές της κατάρρευσης. Η διαδικασία αυτή κάθαρσης της Ισλανδίας από τον χρηματοπιστωτικό καρκίνο και τους πολιτικούς του διεκπεραιωτές δεν είναι μόνο συμβολική και δεν δείχνει απλά το επίπεδο της δημοκρατίας και της δημόσιας ευθύνης στη χώρα αυτή του παγωμένου Βορρά. Είναι και προϋπόθεση αξιοπιστίας της άρνησης πληρωμών της: αξιοπιστία στο ότι αποτρέπεται η επανάληψη τέτοιας «αμέλειας» και αξιοπιστία σε ό,τι αφορά το μήνυμα που στέλνει προς τα έξω: αθετώ υποχρεώσεις για να προστατεύσω τους πολίτες της χώρας και στέλνω σε δίκη εκείνους που τις δημιούργησαν. Αυτό να το έχουμε και εμείς υπόψη μας για μετά την πτώση των κυβερνήσεων των τραπεζιτών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.