Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοικτό

Την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοικτό, επανέλαβαν και οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομίας, που παρέστησαν στην κοινή συνεδρίαση Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που είχε ως αντικείμενο τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Ο ΥΠΕΞ Σταύρος Δήμας δήλωσε, ότι πρόκειται για ένα πολυσχιδές ζήτημα με πολλές παραμέτρους, που αγγίζει την ψυχή κάθε Ελληνα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραίτηθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου χαρακτήρισε το θέμα "εθνικών διαστάσεων", το οποίο είναι καθαρά πολιτικό, διαχρονικό, αλλά και άλυτο, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Πάντως, υπογράμμισε, "για εμάς δεν υπάρχει θέμα παραγραφής".

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ανέφερε πως υπήρχε ένα τμήμα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους πριν από δεκαετίες που ασχολούνταν με το θέμα αυτό, και είχε και αρχείο για το ζήτημα, ωστόσο δεν υπάρχει πρόσβαση στο εν λόγω αρχείο, καθώς αναζητείται, μιας και κανείς την τελευταία 20ετια όπως δήλωσε ο υπουργός δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό.

Η πρόεδρος της επιτροπής κα Βάσω Παπανδρέου δήλωσε, ότι οι εκκρεμότητα αυτή υφίσταται και είναι σαφές ότι υπάρχει διαχρονική αμέλεια από τις κυβερνήσεις για το θέμα αυτό. Πάντως, κλείνοντας ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι θα πρέπει οι γερμανικές αποζημιώσεις να αποτελέσουν πρώτα και κύρια αντικείμενο εσωτερικής συζήτησης για τη νέα κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.