Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Αλ. Τσίπρας - Ν. Ιωνία: Πρότυπο αυτοοργάνωσης το κίνημα των παραγωγών

 

  Το κίνημα των παραγωγών για απευθείας διάθεση αγροτικών προϊόντων στους καταναλωτές αλλά και τους Δήμους που ενισχύουν αποφασιστικά αυτήν την προσπάθεια χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Νέα Ιωνία. Στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο της περιοχής Ηρακλή Γκότση ενημερώθηκε αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η δημοτική αρχή για τον εναλλακτικό τρόπο διάθεσης των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

  Ενδεικτικό της ανταπόκρισης του κόσμου είναι το γεγονός ότι μόνον την πρώτη μέρα 600 κάτοικοι της Νέας Ιωνίας κατέθεσαν αιτήσεις για να αγοράσουν πατάτες και λάδι (από παραγωγούς της Λακωνίας), παραγγελίες που φθάνουν τους 21 τόνους! Στις δηλώσεις του λοιπόν μετά τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα κίνημα ελπιδοφόρο, πρότυπο αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης που “σπάει τα δεσμά της αισχροκέρδειας που θέλει να επιβάλει το σύστημα της γενικευμένης εκμετάλλευσης στους παραγωγούς”. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, όχι μόνο για τους μικρομεσαίους παραγωγούς αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης”.

  “Θεωρήσαμε ότι έχουμε υποχρέωση και καθήκον να στηρίξουμε και την παραγωγή των παραγωγών και να βοηθήσουμε να έχουν οι καταναλωτές φτηνότερα προϊόντα” σημείωσε από τη μεριά του ο Ηρ. Γκότσης υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος αγκαλιάζει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αλλαγή του σκηνικού που μέχρι τώρα υπήρχε στον χώρο της αγοράς. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας άλλωστε έχει συμμετάσχει αποφασιστικά και στο κίνημα ενάντια στο παράνομο χαράτσι ακινήτων μέσω της ΔΕΗ "απολαμβάνοντας" και σε αυτήν την περίπτωση τη συμμετοχή του κόσμου (4 χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή πλήρωσαν μόνο τη ΔΕΗ και τα τέλη).

  Απώτερος σκοπός του Δήμου, όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι να συμβάλει στη λήψη θεσμικών μέτρων καταπολέμησης της αισχροκέρδειας ώστε να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή, η σύνδεση πόλης -υπαίθρου και να έχουν οι πολίτες πρόσβαση σε ποιοτικά και φθηνά αγαθά σε μόνιμη πια βάση.

  Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε κι άλλους δημάρχους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νέας Ιωνίας και των λοιπών Δήμων, επισημαίνοντας ότι σε μια κοινωνία που δέχεται ολομέτωπη επίθεση η φτηνή πρόσβαση σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης είναι κομβικής σημασίας. Την ίδια ώρα ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες των κομμάτων του Μνημονίου για τη σημερινή κατάσταση: “Έχουν στηρίξει όλο αυτό το σάπιο κύκλωμα των μεσαζόντων και της εκμετάλλευσης. Και δεν είναι τυχαίο ότι κανείς δεν νοιάστηκε, τη στιγμή που μειώνονται τα εισοδήματα, να μειωθούν και οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ”.

  Σημειώνουμε ότι η διάθεση των προϊόντων θα γίνει το επόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου στο γήπεδο της Νέας Ιωνίας ενώ η δημοτική αρχή προγραμματίζει να προχωρήσει σε συνεργασία και με άλλους παραγωγούς (ρύζι, φακές κ.ο.κ.). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Παν. Κωστάκης, Γ. Ιωαννίδης, Γ. Κολμανιώτης και Ο. Κατημερτζή.

  Πηγή:

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.