Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Η Αριστερά, ο Μάρκος και το ρεμπέτικο

 

  Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν πριν από ένα μήνα, στις 8 Φεβρουαρίου, από τον θάνατο του Μάρκου Βαμβακάρη, του "γενάρχη" του ρεμπέτικου. Επέτειος που πέρασε μάλλον απαρατήρητη μέσα στον γενικό ορυμαγδό της οικονομικής κρίσης.

  Με την ευκαιρία αυτής της επετείου λοιπόν, ο ραδιοσταθμός 105,5 Στο Κόκκινο αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση με ένα ευρύτερο θέμα, τη σχέση της Αριστεράς με το ρεμπέτικο τραγούδι. "Δεν μας έπνιξαν καθυστερημένα συναισθήματα ενοχής για όποιες σαθρές και εν πολλοίς ανιστόρητες απόψεις είχαν διατυπωθεί τον προηγούμενο αιώνα για τον μουσικό πολιτισμό των ελληνικών αστικών κέντρων" τονίζουν οι υπεύθυνοι του σταθμού, αιτιολογώντας την επιλογή τους να τιμήσουν τον Μάρκο και ευρύτερα το ρεμπέτικο. Αντίθετα, στις σημερινές "ζόρικες" συνθήκες, "θέλουμε να μιλήσουμε για ό,τι ζει και σήμερα στην ψυχή μας από τον ρεμπέτικο μελωδικό πλούτο, για ό,τι και τώρα παραμένει διαχρονική λαϊκή απαντοχή και συνάμα στημόνι για καινούργια πρωτότυπα έργα", λένε.

  Αλλά, βέβαια, η εκδήλωση που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, στις 9.30 μ.μ., στη μουσική σκηνή Αυλαία (Αγ. Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως), στο Βοτανικό, τον πρώτο λόγο έχει το τραγούδι, τα μοναδικά, αιώνια άσματα παραμένουν αντίδοτα στην μιζέρια και στην κατάθλιψη, που αφιερώνουν στο Μάρκο οι Μπάμπης Γκολές, Αγάθων Ιακωβίδης, Γιάννης Θωμόπουλος, Νάντια Καραγιάννη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης Λεμπέσης, Κατερίνα Τσιρίδου, μαζί με τους μουσικούς Μάκης Σταμούλης (μπουζούκι - τραγούδι), Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα), Έκτωρ Κοσμάς (βιολί), Μανώλης Γρισμπολάκης (ακορντεόν).

  "Θέλουμε για μια ακόμα φορά να γίνουμε μια παρέα, από αυτές που δημιουργούν πολιτισμό", σημειώνει, καλώντας μας, ο έχων τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης Ηλίας Βολιότης - Καπετανάκης.

  Πηγή:

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.