Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ!

 

ΣΑΡΑΝΤΑ ΞΕΝΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΩ "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ"

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ (16.03.2012)

Σε ρόλο κατ' ουσίαν πρωθυπουργού, ο Χορστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, προανήγγειλε σε χθεσινή (15.03.) συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα νέες μειώσεις μισθών τους επόμενους μήνες, προκειμένου, όπως είπε, να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στα επίπεδα των χωρών της Βαλτικής και των Βαλκανίων. Επίσης ο Ράιχενμπαχ προανήγγειλε "αξιολογήσεις", ως πρώτο στάδιο για χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Έως το καλοκαίρι θα αφιχθούν στην Αθήνα 40 ξένοι ελεγκτές, οι οποίοι θα "ντουμπλάρουν" τους υπουργούς και τους διοικητές μεγάλων δημόσιων οργανισμών. Πρόκειται για "κυβέρνηση Ράιχενμπαχ", εξέλιξη με την οποία επιχειρείται η εξουδετέρωση της ψήφου των πολιτών στις επικείμενες εκλογές, με την υπογραφή Σαμαρά και Βενιζέλου.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ

"Κακά μαντάτα" ανέλαβε να μεταφέρει στους Έλληνες εργαζόμενους ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα Χορστ Ράϊχενμπαχ, καθώς προανήγγειλε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου και νέες μειώσεις μισθών (τους οποίους χαρακτηρίζει υψηλούς σε σύγκριση με τις απολαβές σε Βαλκάνια και Βαλτική, συγκρίνοντας ευθέως την Ελλάδα με τις χώρες αυτές) επικαλούμενος την ανάγκη αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ προσδιόρισε στο διάστημα που απομένει ώς το καλοκαίρι την άφιξη 40 ξένων ελεγκτών του ελληνικού κράτους. Ακόμη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων μέσω των αξιολογήσεών τους, τις οποίες επίσης προανήγγειλε.

Αναφερόμενος ο επικεφαλής της Task Force στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας "πέταξε καρφιά" για τις πολιτικές αρχές, κάνοντας λόγο για ευρεία νομοθετική παρέμβαση χωρίς όμως την ανάλογη "εφαρμογή" (σημειωτέον ότι τον ίδιο όρο, "implementation", χρησιμοποιούν κατά κόρο τόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, στις αναφορές τους ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων και νόμων από τις δύο πρόσφατες κυβερνήσεις, κυρίως του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του Λ. Παπαδήμου). Στο ίδιο δε θέμα πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να χαλαρώσει στην υλοποίηση του προγράμματος". Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον δημόσιο τομέα, είπε ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι απόφαση πολιτικού προσανατολισμού και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα γίνεται πλέον ανά τρίμηνο, δεν αποτελεί κριτήριο. Ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει ήδη αρχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια για καθορισμό στρατηγικής, κριτηρίων και μεθοδολογίας που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Στο φλέγον ζήτημα των μισθών, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, επισήμανε ότι ο μισθός είναι συνδεδεμένος με την ανταγωνιστικότητα, η οποία πρέπει να ανακτηθεί, ενώ ενδεικτικό των προθέσεων της γερμανικής συνταγής λιτότητας είναι το ότι σύγκρινε τους μισθούς στην Ελλάδα με τους μισθούς σε χώρες όπως λ.χ, της Βαλτικής και της Βαλκανικής, για να πει ότι είναι υψηλότεροι, επικαλούμενος το ευφυολόγημα πως οι τελευταίες χώρες συμμετέχουν στη δανειοδότηση της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί ελεγκτές της Ομάδας Δράσης θα έλθουν στην Αθήνα ώς το καλοκαίρι, ενώ δύο ειδικοί νομικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ και της Task Force αναλαμβάνουν πλήρη απασχόληση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

Ο Χ. Ράιχενμπαχ, είπε ότι πέρυσι είχε απορροφηθεί μόλις το 35% των κοινοτικών κονδυλίων 20,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2007-2013, ενώ προειδοποίησε ότι εκκρεμούν 8.724 έργα της περιόδου 2000 -2006 με κίνδυνο απώλειας περίπου 3 δισ. ευρώ. Ακόμη, ότι παρ' ότι 60.000 επιχειρήσεις έκλεισαν και εκτιμάται ότι ώς το τέλος τέλη του έτους θα έχουν κλείσει συνολικά 120.000 επιχειρήσεις, οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες (αν και είχαν εξασφαλίσει ώς το τέλος του 2011 κρατικές εγγυήσεις 65 δισ. ευρώ και ομολογιακά δάνεια 7,9 δισ. ευρώ) δεν έριξαν τα χρήματα αυτά στην αγορά. Μόνο 11 εκατ. ευρώ δόθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος, παρότι υπήρχε διαθέσιμο ποσό 1,28 δισ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό η Task Force θα ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα εκταμιεύσεων, με σκοπό τη βελτίωση της ροής δανείων προς την πραγματική οικονομία. Στην έκθεση διαπιστώνεται σημαντική υστέρηση στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και ιδίως σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ - ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

Συνδυαστική χρήση δανείου-εγγύησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πρότεινε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τη συνάντηση του προεδρείου της με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης Η. Reichenbach.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ελληνικού εμπορίου σχετικά με τους τρόπους και τις λύσεις που προτείνει για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως μέσω της αναθεώρησης της αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ προτείνει τις απευθείας επιχορηγήσεις/ενισχύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα εγγυάται τη χορήγηση προκαταβολών ή δανείων που προβλέπονται στο χρηματοδοτικό σχήμα σε εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια του ΕΣΠΑ και η ρευστότητα του οποίου θα ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ (χρήση εγγυήσεων). Στην ουσία, ανέφερε, θα δημιουργηθεί ένας κουμπαράς-ταμείο, το οποίο θα παρέχει επιχορηγήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω παρεχόμενων εγγυήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είτε με τη μορφή απευθείας ενίσχυσης είτε με την παροχή δανείου είτε, τέλος, με ιδία συμμετοχή. Σημείωσε δε ότι ειδικός φορέας διαχείρισης για προγράμματα επιχορηγήσεων μπορούν να είναι οι τράπεζες, εφόσον οι χρηματοδοτήσεις υλοποιηθούν με ταχύτερους ρυθμούς, καθώς ο ίδιος φορέας θα έχει την ευθύνη για τις επιχορηγήσεις και την εγγύηση προκαταβολών/δανείων. Παράλληλα, τη διαπραγμάτευση μεταξύ Ταμείου Εγγυοδοσίας και τραπεζών προτείνεται να τη συντονίζει και να την ελέγχει το υπουργείο Ανάπτυξης (Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ).

ΕΞΠΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Διαδικασίες "εξπρές" στον χώρο της δικαιοσύνης για την προσέλκυση επενδύσεων που... ακόμα αναζητούνται ήταν το ζητούμενο κατά τη χθεσινή συνάντηση του επικεφαλής της ομάδας δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένο και ακόμα έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Κατά την επίσκεψη του Χ. Ράιχενμπαχ στο ΣτΕ, τέθηκε το θέμα των πρακτικών του δημοσίου που εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα επί ειλημμένων δικαστικών αποφάσεων και που, όπως αναφέρθηκε, έχει μετατραπεί σε "εχθρό" της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι δικαστές, το 2011 μόνο για φορολογικές υποθέσεις το Δημόσιο άσκησε 2.200 αναιρέσεις σε αποφάσεις του εφετείου, ενώ τον ίδιο χρόνο οι ιδιώτες άσκησαν μόνο 300, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση των αποφάσεων καθώς επιβαρύνεται επιπλέον το δικαστήριο.

Κατά τη συνάντηση τέθηκε ακόμη και το θέμα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της μηχανοργάνωσης του ΣτΕ και της ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων για τη μεταφορά εμπειριών.

Η ΕΓΓΑΣΤΡΙΜΥΘΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δύο συνεντεύξεις Τύπου χθες στην Αθήνα αποκαλύπτουν ποιος κυβερνά τον τόπο αυτόν και με την άδεια ποιων. Ο Χορστ Ράιχενμπαχ εμφανίστηκε ως ο ουσιαστικός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ή και επεξηγώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το μνημονιακό κατεστημένο με τη δανειακή σύμβαση και τις αντικοινωνικές πολιτικές που την παρακολουθούν. Χωρίς περιστροφές, έδειξε τον δρόμο της ραγδαίας μείωσης των μισθών, συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Λεττονία.

Την ίδια ώρα, ο Ευ. Βενιζέλος έδινε τη δική του συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Κατά σύμπτωση, ο κ. Βενιζέλος έχει διαχειριστεί τη δανειακή σύμβαση και εξακολουθεί να είναι υπουργός Οικονομικών. Δεν τόλμησε όμως να σχολιάσει τα όσα δήλωσε ο Γερμανός επιτετραμμένος των πιστωτών. Αυτός, ο κατ' εξοχήν λαλίστατος πολιτικός, περιορίστηκε στο να αποδεχθεί σιωπηρά την πρωτοκαθεδρία του Γερμανού αξιωματούχου. Πρόκειται για λογική συνέπεια των δεσμεύσεων που έχει συνομολογήσει ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις οποίες προέχει η αποπληρωμή του χρέους. Εκεί θα πηγαίνουν οι φόροι και τα δάνεια. Και ό,τι περισσέψει θα εξυπηρετεί την κοινωνική πολιτική!

Η παρουσία Ράιχενμπαχ θα είναι διαρκής. Οι υπουργοί θα ντουμπλαριστούν, θα μετατραπούν σε εγγαστρίμυθους πολιτικούς, θα μιλούν με τη γλώσσα των ξένων ελεγκτών. Σ' αυτούς θα είναι υπόλογοι. Δεν πρόκειται για υπεξαίρεση της εξουσίας, αλλά για παράδοση! Στο όνομα της "σωτηρίας της πατρίδας" συμφωνήθηκε η υποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας και η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Απομένει ένα κέλυφος πατρίδας, προκειμένου να μη διαταραχθεί το σύστημα διεθνών υποχρεώσεων προς τους δανειστές.

Τι νόημα έχει η παράσταση του κ. Βενιζέλου; Άλλο ένα θεατρικό εύρημα φθηνής κομματικής σαπουνόπερας. Το κεντρικό σύνθημα "αρχίζουμε" καταντά συνώνυμο του "συνεχίζουμε"! Όσο προσπαθεί ο υπουργός Οικονομικών να εμφανιστεί ως κάτι το διαφορετικό απ' αυτό που είναι τόσο μεγαλώνει η ανυποληψία του. Δεν γνωρίζουμε τι θα αποδώσει η νέα επικοινωνιακή φούσκα του κ. Βενιζέλου. Φαίνεται όμως ότι έχει προεξοφληθεί η όποια μικρή ψευδαίσθηση ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ. Το επιβεβαιώνει και η χθεσινή δημοσκόπηση. Ράιχενμπαχ, Βενιζέλος και Σαμαράς, ο καθένας με τον τρόπο του, επιχειρούν να μετατρέψουν τις επικείμενες εκλογές σε διεκπεραιωτική διαδικασία. Κοντά στο κέλυφος - πατρίδα, το κέλυφος - δημοκρατία. Η εγγαστρίμυθη δημοκρατία!

Πηγή: ΑΥΓΗ, 16.03.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.