Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Ελληνικό: Δήμαρχοι, ΤΕΕ λένε "όχι" στο έκτρωμα που ετοιμάζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

 

  Καταπέλτες είναι οι τοπικοί και επιστημονικοί φορείς (ΤΕΕ) για την τσιμεντοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, όπως φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Η σθεναρή στάση τους, και κυρίως του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη, εκνεύρισε τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υποτάσσει τα πάντα στην ανάγκη να πουλήσει τον χώρο για να καλύψει το δημόσιο χρέος.

   

  Χρ. Κορτζίδης: Χιλιάδες άνθρωποι θα υπερασπιστούν τον δημόσιο χώρο

  Ο δήμαρχος Ελληνικού ξεκαθάρισε ότι οι όμοροι δήμοι (Ελληνικό, Γλυφάδα, Άλιμος) είναι αντίθετοι με την "εκποίηση σε ένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Δεν αντιμετωπίζεται το οικονομικό πρόβλημα της χώρας πουλώντας τη δημόσια περιουσία", και προειδοποίησε ότι "θα υπάρξουν χιλιάδες άνθρωποι που με τη φυσική τους παρουσία θα υπερασπιστούν αυτόν τον χώρο".

  ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.: Να τηρηθεί ο νόμος

  "Είναι επικίνδυνο είναι για τη λειτουργία της δημοκρατίας να ακούγεται ότι δεν δέχεται να υλοποιήσει μία απόφαση της Βουλής και ένα νόμο του κράτους. Όποιος λειτουργεί εκτός αυτών των ορίων, ανοίγει επικίνδυνους ατραπούς", απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Σε συνηγορία του προσέτρεξε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης που τον ρώτησε αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών του και επιτακτικά τον κάλεσε να δηλώσει αν θα τηρήσει το νόμο που θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ. "Το αεροδρόμιο σήμερα είναι τσιμέντο, είναι ένα έκτρωμα, και όχι ένα δάσος που πάμε να καταπατήσουμε", συμπλήρωσε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος, που ρώτησε πόσο κοστίζει το μητροπολιτικό πάρκο που προτείνουν οι δήμοι και το ΕΜΠ.

  Σ. Σακοράφα: Η δημοκρατία κινδυνεύει από "αρχαγγέλους" στα κλειστά γραφεία

  "Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από εκείνους που αγωνίζονται αλλά από εκείνους που αποφασίζουν σε κλειστά γραφεία δίκην αρχαγγέλου", απάντησε στον υπουργό η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ενώ και ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός επέκρινε το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε θέση ξεκαθαρίζοντας ότι "θα το παλέψουμε και θα αντισταθούμε", γιατί αυτό το σχέδιο "είναι χειρότερο από αυτό του Σουφλιά. Δημιουργεί μία τεράστια πόλη με τεράστια προβλήματα".

  Ο Χρ. Κορτζίδης δεν πτοήθηκε από τις "νουθεσίες" του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. "Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη φύση και το περιβάλλον με τους όρους που μας βάζουν τα μνημόνια. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε τέτοια πράγματα στις επόμενες γενιές", τόνισε και επεσήμανε ότι στο Ελληνικό επιβάλλονται "εκτρωματικοί όροι για το περιβάλλον. Με τα ποσοστά κάλυψης με τις χρήσεις που προβλέπονται, μπορούμε να κάνουμε ουρανοξύστες, καζίνο, να μπαζώσουμε τη θάλασσα και να φτιάξουμε νησιά. Σχεδόν τα πάντα επιτρέπονται εκτός από βιομηχανική δραστηριότητα".

  Απαντώντας στα ειδικά ερωτήματα ο δήμαρχος του Ελληνικού είπε ότι η κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου σύμφωνα με την έρευνα του ΕΜΠ κοστίζει 100 εκατ. ευρώ και η συντήρησή του 10 εκατ. ετησίως. Το κόστος κατασκευής μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατά 85% από κοινοτικούς πόρους, όπως έχει δηλώσει η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. και η συντήρησή του να εξασφαλιστεί από χρήσεις και δραστηριότητες μέσα στο πάρκο και άλλη χρηματοδότηση. Τόνισε ακόμη ότι "εξυπηρετούμε συμφέρον πολιτών του δήμου. Δεν το βλέπουμε τοπικιστικά, δεν μπήκαμε στη λογική να ζητάμε αντισταθμιστικά (σ.σ.: όπως έκαναν οι δήμαρχοι των Μεσογείων), αλλά λέμε δημόσια περιουσία για όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου".

  ΤΕΕ: Είναι μεγάλο έργο, όχι οικόπεδο προς αντιπαροχή

  Ακόμη και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης διαφώνησε με το σχέδιο Παπακωνσταντίνου για το Ελληνικό, επισημαίνοντας ότι "αντιμετωπίζεται ως οικόπεδο προς αντιπαροχή και όχι ως ένα μεγάλο έργο. Το Ελληνικό πρέπει να αξιοποιηθεί αλλά όχι με προχειρότητα και αγοραία λογική και εκ των υστέρων θεραπείας του περιβάλλοντος". Σημείωσε ότι ο νόμος θέτει ασφυκτικές ημερομηνίες, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους επενδυτές λήγει στις 30 Μαρτίου, δεν έχει ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό της Αθήνας με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και δεν έχει γίνει συζήτηση για τον ρόλο του Ελληνικού. Εκτίμησε ακόμη ότι το δημόσιο δεν μπορεί να καρπωθεί τις υπεραξίες που θα αναπτυχθούν δημόσιο σε ποσοστό μικρότερο του 30% αλλά να είναι πάνω από 45%.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.