Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

ΘΕΜΑ ΥΠΑΚΟΗΣ

 

Του Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Παρέλαση ζόφου! Λαγκάρντ, Τόμσεν, Μορς, ΟΟΣΑ, προβλέπουν και προειδοποιούν για νέα μέτρα τα οποία απαιτούνται για τη σωτηρία μας. Σημειώνουν πόσο μεγάλο κίνδυνο αποτελεί για τις μεταρρυθμίσεις τους η κοινωνική αντίσταση, την οποία φυσικά αποσυνδέουν από τη σκληρότητα της πολιτικής τους. Συνιστούν αντοχή –μάλιστα, αντοχή!- στους Έλληνες για τα επερχόμενα. Τριγυρίζουν δίκην κοράκων γύρω από τους μισθούς και τις συντάξεις που ακόμα αιμορραγούν από τις προηγούμενες επελάσεις τους. Εύχονται στο διά ταύτα να κερδίσουν τις εκλογές είτε η ΝΔ, ή το ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τη σημερινή της τροχιά. Επαναφέροντας προεκλογικά το γνωστό εκβιασμό –η Ελλάδα ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί, ούτε έχει σταθεροποιήσει τη θέση της στην ευρωζώνη.

Εικόνα θλιβερή ασφαλώς. Λες και λειτουργούν κάτω από την καθοδήγηση ενός αόρατου κοινού κέντρου –ή μήπως είναι έτσι;- έχουν πέσει πάνω στους Έλληνες πολίτες με όλο το βάρος των αγορών και των Eurogroup τους, αδιαφορώντας εντελώς ακόμα και για τα προσχήματα. Μας τρομάζουν, μας επεξεργάζονται, μας δουλεύουν, μας απειλούν, μας διδάσκουν το savoir vivre της υπακοής, μας υποδεικνύουν ακόμα και ποιους να ψηφίσουμε, για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική και να μη χάσουμε ως Βενετιά το βελόνι του ευρώ. Ενώ ταυτόχρονα διαφημίζουν τόσο πυκνά και συστηματικά τα επερχόμενα νέα μέτρα, ώστε αυτά να θεωρηθούν δεδομένα τόσο από την επόμενη κυβέρνηση –τους θύτες-, όσο και από μας –τα θύματα.

Αν καταλάβατε, όλα αυτά εμπεριέχουν και αποδεικνύουν την ανησυχία τους για τις εκλογές. Άδικο έχουν;Τόσες προσδοκίες, τόσα μνημόνια, τόσο μεσοπρόθεσμα, τόσα πειράματα από τους Μέγκελε της οικονομίας και της κοινωνίας να πάνε χαμένα; Πού θα δοκιμάσουν ύστερα τους τρόπους με τους οποίους μια κοινωνία μετατρέπεται σε αγέλη, μια χώρα τίθεται υπό πειθαρχική διαβίωση, ένας λαός υποτάσσεται σε κατάσταση πολιορκίας; Είναι δυνατό να μην αναδειχτεί το ΠΑΣΟΚ τους, ή η ΝΔ τους, ή έστω και οι δυο μαζί, κυβέρνηση από τις κάλπες; Να μην μπορέσουν με τόση δύναμη πυρός να βάλουν σε τάξη μια χώρα ένοχη ενδημικής απειθαρχίας όπως η Ελλάδα;
Είναι εν ολίγοις κρίσιμο το στοίχημα των εκλογών. Θέμα υπακοής τελικώς. Θα πειθαρχήσει ο πολίτης στους τοποτηρητές, ή θα δώσει το στίγμα του –άει σιχτίρ, δεν πάει άλλο;

*Δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.