Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΒΕΒΑΙΗ, ΣΧΕΔΟΝ, Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ 9 ΜΑΡΤΗ!

 

ΑΝ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ PSI ΔΕΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ 75%, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!

... KAI ENA ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ "ISKRA"!

Όλες οι επίσημες πληροφορίες (τις οποίες καταγράφουμε με κάθε επιφύλαξη) κατατείνουν ότι τελικώς η συμμετοχή στο PSI+ θα ξεπεράσει τα 2/3 (66,66% ) των ιδιωτών κατόχων ομολόγων (ιδιαίτερα των υπαγόμενων στο ελληνικό δίκαιο), πράγμα που θα επιτρέψει τη μη ακύρωση του PSI.

Ωστόσο, αυτή η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 75% προκειμένου όλο το εγχείρημα να χαρακτηριστεί εθελοντικό.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν με νομοθετική ρύθμιση οι ρήτρες συλλογικής συμμετοχής (CACs)και η συμμετοχή στο PSI θα καταστεί υποχρεωτική. Το γεγονός αυτό θα χαρακτηριστεί επισήμως πιστωτικό γεγονός (πτώχευση) και θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων (CDS).

Έτσι, θεωρείται περίπου, βέβαιον ότι την Παρασκευή 9 Μαρτίου η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς credit event, θα πιστοποιηθεί πιστωτικό γεγονός (πτώχευση) στην Ελλάδα και τα CDS θα πληρωθούν (cds triggers), εφόσον η χώρα έως στις 7 Μαρτίου και ώρα 4 κεντρικής Ευρώπης δεν αποφασίσει να παρατείνει την διαδικασία του PSI+.

Με βάση πληροφορίες του www.bankingnews.gr φαίνεται ότι έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδος και του PSI+ της συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ISKRA: ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ "ΠΤΩΧΕΥΣΗ"!

Οι κυρίαρχες κατεστημένες δυνάμεις, προκειμένου να γίνει ανεκτή η πολιτική της μνημονιακής λεηλασίας, συμπεριλαμβανομένου του 2ου Μνημονίου, μας έλεγαν ότι όλα τούτα είναι αναγκαία για να αποφύγουμε την πτώχευση.

Όπως γίνεται φανερό από τα ως άνω, η πτώχευση, με τη βούλα και την ομπρέλα της ΕΕ και του ΔΝΤ, όχι μόνο δεν αποφεύγεται, αλλά είναι μάλλον βέβαιη. Και είναι, επίσης, πιθανόν, πιθανότατο, εντός ολίγων μηνών, η Ελλάδα να οδεύσει από την επικείμενη "ελεγχόμενη" πτώχευση και σε ανεξέλεγκτη πτώχευση!

Επομένως, όταν οι κυρίαρχοι κύκλοι καταγγέλουν τη στάση πληρωμών στο χρέος - που υποστηρίζει η Iskra - ότι οδηγεί σε πτώχευση, υποκρίνονται! Σε πτώχευση οδηγεί η πολιτική τους και μάλιστα, με καταστροφικούς όρους!

Η Iskra δεν αρνείται ότι η στάση πληρωμών στο χρέος που εισηγείται, θα οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση. Μόνο που η πτώχευση αυτή θα γίνει σχεδιασμένα, με πρωτοβουλία του δανειζόμενου (όχι εξ ανάγκης είτε με πρωτοβουλία των πιστωτών για να γλιτώσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους) και θα συνοδεύεται με την έξοδο από την ευρωζώνη, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την αναδιανομή του πλούτου για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης και σοσιαλιστικής προοπτικής.

Αυτού του είδους η "πτώχευση" δεν είναι καθόλου "κατάρα", αλλά διέξοδος για τον τόπο!

Δευτέρα 05 Μαρτίου

** Προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, η Iskra παραθέτει ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:

ΤΑ 2+1 ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΟΥ PSΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

του ΧΡ. ΚΙΤΣΙΟΥ, www.euro2day.gr (05/03/2012)

«Η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι».

Η παραπάνω δήλωση στο Euro2day κυβερνητικού στελέχους που παρακολουθεί από κοντά την πορεία του PSI αποτυπώνει την αγωνία πίσω από τις επίσημες δηλώσεις και τις εκτιμήσεις για υψηλή συμμετοχή και ομαλή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων.

Αγωνία που αφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, δύο βασικά αγκάθια του προγράμματος: το πρώτο έχει να κάνει με την αναγκαία συμμετοχή, ώστε προχωρήσει η ανταλλαγή ομολόγων, και το δεύτερο με τις εφεδρείες που θα ανακληθούν «στα όπλα» για επιτευχθεί πάση θυσία η μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, η δημόσια προσφορά του ελληνικού δημοσίου για την ανταλλαγή ομολόγων, ύψους 209 δισ. ευρώ, σπάει σε δύο σκέλη:

Το πρώτο αφορά ελληνικά κρατικά ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και είναι ύψους 177 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το συνοδευτικό της δημόσιας πρότασης δελτίο τύπου. Το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης ολοκληρώνεται η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών κατόχων τέτοιων ομολόγων στο πρόγραμμα.

Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, η ονομαστική αξία των οποίων ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ, υπάρχει μια ισχυρή βάση για την επίτευξη απαρτίας. Αυτή καθίσταται ακόμη ισχυρότερη αν συνυπολογιστεί ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών σχηματίζει προβλέψεις απομείωσης της τάξης του 75% για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

«Αφού πήραν τη ζημία, που αποτελεί και το πιο δύσκολο βήμα, θα συμμετάσχουν στο PSI», εκτιμά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο θεωρεί πιθανότερο να επιτευχθεί, εύκολα ή δύσκολα, η απαιτούμενη συμμετοχή των δύο τρίτων (118 δισ. ευρώ) ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα συλλογικής δράσης (CACs) και θα υπαχθεί στο PSI το 100% των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Πρόκειται για το πιο κομβικό σημείο του προγράμματος. Πρώτον, γιατί έτσι μαζεύονται 177 δισ. ευρώ, όταν συνολικά για την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται να συμμετάσχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 189 δισ. ευρώ (το 90% των 209 δισ. ευρώ). Και δεύτερον διότι τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Αν το πρώτο σκέλος του PSI, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη, στεφθεί με επιτυχία, τότε ο κίνδυνος χρεοκοπίας εντός του ευρώ -που αποτελεί και το Plan B- απομακρύνεται οριστικά καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, για ενδεχόμενες αποκλίσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν στο δεύτερο σκέλος της δημόσιας προσφοράς υπάρχουν «εφεδρείες».

Δεν είναι τυχαίο ότι το eurogroup θα συνεδριάσει τηλεφωνικά στις 9 Μαρτίου, μετά τη λήξη της περιόδου αποδοχής, προκειμένου να επιβεβαιώσει, όπως ανέφερε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, τη συνέχιση των διαδικασιών και να δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής στις 12 Μαρτίου.

Στην περίπτωση όπου συμμετάσχει το σύνολο των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, δηλαδή ομόλογα ονομαστικής αξίας 177 δισ. ευρώ, τότε το δεύτερο σκέλος της δημόσιας προσφοράς, το οποίο αφορά τους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από ξένο δίκαιο (αγγλικό, ιαπωνικό, ελβετικό, αμερικανικό), καθίσταται ευκολότερο.

ΆΓΝΩΣΤΟΣ Χ ΓΙΑ ΤΟ PSI Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο, είναι και ο μεγάλος άγνωστος Χ στην εξίσωση του PSI.

Η δυσκολία του εγχειρήματος αφορά το πλήθος και το μικρό μέγεθος των εκδόσεων. Με δεδομένο ότι κάθε έκδοση διαθέτει ενσωματωμένη ρήτρα συλλογικής δράσης, θα πρέπει να επιτευχθεί απαρτία (50%) και εν συνεχεία τα 2/3 της συνέλευσης να εγκρίνουν την ενεργοποίηση της ρήτρας.

Η αγορά προεξοφλεί ότι για κάποιες εκδόσεις δεν θα υπάρξει η αναγκαία οικειοθελής συμμετοχή, ώστε να ενεργοποιηθεί και η ρήτρα συλλογικής δράσης και οι εκδόσεις αυτές θα πληρωθούν στο 100% στη λήξη τους από το ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό κρατικό ομόλογο, ελβετικού δικαίου, το οποίο λήγει το 2013, είναι διαπραγματεύσιμο στο 42, σε διπλάσια τιμή από αυτήν όπου είναι διαπραγματεύσιμα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και λήγουν του χρόνου.

Πρόκειται για ισχυρή ένδειξη «απείθειας» των αγορών απέναντι σε μια δημόσια πρόταση που ήδη τρέχει, που όμως δεν πτοεί τον επίσημο τομέα (Ελλάδα, Ευρώπη και ΔΝΤ). Και αυτό διότι μέρος των ομολόγων που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο βρίσκεται στα χέρια ευρωπαϊκών τραπεζών -κάτι λίγα βρίσκονται και σε ελληνικές τράπεζες- και εκτιμάται ότι έστω και δύσκολα στις περισσότερες εκδόσεις θα επιτευχθούν απαρτία και η αναγκαία οικειοθελής συμμετοχή των δύο τρίτων, ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα συλλογικής δράσης.

ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Προκειμένου όμως να διασφαλιστεί ο στόχος διαγραφής χρέους κατά 107 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση, η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν θέσει και ασφαλιστικές δικλίδες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος μείωσης του χρέους μέσω του PSI, έχει αποφασιστεί να «κουρευτούν» και τα υπόλοιπα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες με εγγύηση του δημοσίου.

Πρόσφατη έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή προσδιόρισε ότι τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου το 2011 ανήλθαν σε 22 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα δάνεια προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ, ύψους 13 δισ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν ήδη στο PSI

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Βάσει των παραπάνω, είναι πιθανόν ο λογαριασμός από το PSI για τις τράπεζες και επομένως για το δημόσιο να αυξηθεί περισσότερο από το ενδεχόμενο να γενικευθεί το «κούρεμα» προς όλες τις εγγυήσεις του δημοσίου!

Όπως έχει γράψει το Euro2day (Τα κρίσιμα ντεσού της δημόσιας προσφοράς για PSI), στο PSI συμπεριελήφθησαν, πέραν των κρατικών ομολόγων, και 36 δάνεια που έχουν χορηγήσει τράπεζες σε ΟΣΕ (19), ΟΑΣΑ (8) και ΕΑΣ (9). Το ύψος των παραπάνω δανείων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% περίπου κατέχεται από ελληνικές τράπεζες.

Με τη συμμετοχή στο PSI και των παραπάνω δανείων ο λογαριασμός για τις ελληνικές τράπεζες ανεβαίνει. Και αυτό γιατί καλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ, συν τα περίπου 8 δισ. ευρώ δάνεια που τους αναλογούν προς ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ.

Αν στα παραπάνω συμπεριληφθούν τελικά και επιπρόσθετα δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ, τότε η συνολική συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο PSI θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI

πηγή: www.in.gr (05/03/2012)

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το PSI, καθώς το βράδυ της Πέμπτης λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανταλλαγή των ομολόγων. Την πεποίθηση πως η δημοσία πρόσκληση που απηύθυνε η Ελλάδα στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων για την ανταλλαγή χρέους θα έχει αίσια έκβαση εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Στις 9 ώρα το βράδυ της Πέμπτης 8 Μαρτίου θα ξέρουμε το σύνολο της συμμετοχής. Από αυτό θα κριθούν και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. Από τις πρόδρομες ενδείξεις είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμμετοχή θα ανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα», δηλώνει στο in.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως από το ύψος της συμμετοχής των επενδυτών θα κριθεί το εάν θα ενεργοποιηθούν ή όχι οι ρήτρες συλλογικής δράσης κάτι που θα μεταλλάξει τον εθελοντικό χαρακτήρα του PSI. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο στόχος που θεωρείται αυτήν τη στιγμή επιτεύξιμος είναι το ποσοστό συμμετοχής να κινηθεί μεταξύ 75% και 90%. Σε κάθε περίπτωση η ενεργοποίηση των CACs θα αποφασισθεί στη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της Παρασκευής 9 Μαρτίου.

Και στο πλαίσιο της εθελοντικής προσέγγισης και σε αυτό της μη εθελοντικής ο στόχος είναι το πρώτο σκέλος του PSI που αφορά στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο ύψους 177 δισ. ευρώ να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει στις αρχές Απριλίου η διαδικασία για τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο ύψους 29 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα, Δευτέρα, και το αργότερο αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσουν οι Διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να εγκρίνουν την συμμετοχή των ιδρυμάτων στο PSI. Οι ελληνικές και ξένες τράπεζες έχουν ήδη εγγράψει στα οικονομικά τους αποτελέσματα προβλέψεις μεγαλύτερες του 53,5% που είναι το ποσοστό της ονομαστικής απομείωσης του χρέους και εκτιμάται πως μέχρι το πρωί της Πέμπτης θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του PSI.

Τα ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ, ήτοι στο 36% του συνολικού ιδιωτικούς χρέους. Οι ξένες τράπεζες που διακρατούν 55 - 60 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους εκτιμάται πως θα μπουν και αυτές έγκαιρα στη πλατφόρμα. Έτσι, θα συγκεντρωθεί κατά ελάχιστο ένα ποσό κοντά στο 120 – 130 δισ. ευρώ που είναι αρκετό για να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

Πάντως ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Πέτρος Χριστοδούλου σε συνέντευξη που παρεχώρησε στους New York Times δήλωσε πως «είμαστε κοντά στον στόχο για καθολική συμμετοχή», προσθέτοντας πως αν το PSI δεν προχωρήσει οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα απολέσουν στην επόμενη φάση τα κίνητρα του υφιστάμενου προγράμματος.

Για το εάν θα υπάρξει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ομολογιούχων ο κ. Χριστοδούλου ξεκαθάρισε πως το pari passu θα ισχύσει απόλυτα. «Δεν μπορεί σε έναν επενδυτή να υπάρξει απομείωση 70% και σε άλλον να πληρωθεί στο άρτιο το ομόλογο που κατέχει».

Θετική συμβολή στη διαδικασία έχει και το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) το οποίο έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία 24ωρα συνεχόμενες παρεμβάσεις για το θέμα υποστηρίζοντας σθεναρά τις πρόσφατες συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, τις αρχές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των όρων της εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.