Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΗ Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 8-9 ΜΑΡΤΙΟΥ!

 

ΑΝ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ PSI ΔΕΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ 75% ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!

Η MOODY’S ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν ότι, παρά τις θριαμβολογίες, η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς πτώχευση, με ορόσημο την 9η Μαρτίου!

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από "Ca" σε "C".

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία θα σημάνει απώλειες μεγαλύτερες από 70% της ονομαστικής τους αξίας για τους ιδιώτες επενδυτές που τα διακρατούν - συνολικά ένα ποσό ύψους 107 δισ. ευρώ.

Ο οίκος Standard and Poor' s είχε υποβαθμίσει την Δευτέρα το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "SD", δηλαδή «επιλεκτική στάση πληρωμών», εξαιτίας της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Παράλληλα, αν δεν υπάρξει παράταση, τα ξημερώματα Παρασκευής 9 Μαρτίου θα έχει καταστεί γνωστή η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους - το περίφημο PSI.

Με βάση πρώτες πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, ο στόχος του 75% πιθανότατα δε θα επιτευχθεί και η συμμετοχή θα κινηθεί μεταξύ 68% και 72%. Μέχρι τώρα η συμμετοχή είναι ελαχιστότατη (πραγματικά πολύ μικρή), αλλά προφανώς θα κορυφωθεί έως τις 8 Μαρτίου. Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, καθώς μέχρι τις 8 Μαρτίου πολλά μπορεί να συμβούν, το PSI+ θα ακυρωθεί. Η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs, αφού συγκεντρώσει πάνω από το 66,66% και θα πληρωθούν τα CDS (ασφαλιστικά ομολόγων από τον κίνδυνο πτώχευσης), καθώς η ISDA θα πιστοποιήσει Credit Event (δηλαδή "πιστωτικό γεγονός" - πτώχευση).

Η τρόικα και κυρίως η Γερμανία έχουν αναλάβει να ασκήσουν, προς το δικό τους συμφέρον, αφόρητες πιέσεις, προκειμένου να αναδιαρθρωθεί "εθελοντικά" το ελληνικό χρέος, μια "εθελοντική αναδιάρθρωση" που μάλλον είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, αν και είναι πολύ αμφίβολο ότι θα ευοδωθεί!

Με βάση τους στόχους του PSI+ το όριο συμμετοχής είναι 90%. Δηλαδή το 90% των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στα ελληνικά ομόλογα να συμμετάσχουν εθελοντικά.

Ο στόχος αυτός δεν είναι πιθανός.

Έτσι λοιπόν, προβλέφθηκε από την Ελλάδα και την τρόικα να υιοθετηθεί εύρος ποσοστού συμμετοχής, το οποίο προσδιορίστηκε στο 75% με 90%, κατόπιν διαβούλευσης με τους πιστωτές.

Αν δηλαδή η συμμετοχή φθάσει στο 75% του στόχου των 206 δις ευρώ και υψηλότερα, η διαδικασία του PSI+ θα θεωρηθεί έγκυρη και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εθελοντικά.

Όσοι δεν συμμετάσχουν (το υπόλοιπο 25%) δεν θα υποστούν haircut. Αυτό ισχύει για τους ιδιώτες θεσμικούς, αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα.

Αν όμως η συμμετοχή είναι χαμηλότερη του 75%, τότε το ελληνικό δημόσιο θα υποχρεωθεί να ακυρώσει την διαδικασία και αν η συμμετοχή είναι πάνω από το 66,66%, τότε η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs που θα υποχρεώσει τους πάντες να υποστούν haircut.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει CDS trigger δηλαδή πληρωμή των CDS, καθώς η ISDA «αυτοβούλως» θα συνεδριάσει για να πιστοποιήσει credit event.

Με βάση πληροφορίες από το bankingnews.gr, που ακόμη όμως στηρίζονται σε πολύ μικρό δείγμα συμμετοχής και με ορισμένες αναγωγές και πληροφορίες από το club των συμμετεχόντων, προκύπτει ότι η συμμετοχή θα κινηθεί μεταξύ 68% και 72% και ίσως αυτό να είναι καλό σενάριο.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι η διαδικασία του PSI+ θα ακυρωθεί, καθώς δεν επιτυγχάνεται το όριο του 75% που θα κρίνει αν η διαδικασία είναι έγκυρη ή όχι.

Σε ειδική έκθεση της, η BNP Paribas, η οποία σημειωτέον είναι ο σύμβουλος των ιδιωτών στο PSI+, αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να ενεργοποιηθούν τα CACs και σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία καθίσταται υποχρεωτική, ακυρώνεται το PSI+ και υποχρεωτικά όλοι θα συμμετάσχουν.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με το bankingnews.gr, είναι απλό: η Ελλάδα θα είναι η νέα Ουρουγουάη όπου υπήρξε εθελοντική αναδιάρθρωση χωρίς trigger CDS δηλαδή χωρίς πληρωμή CDS ή η Ελλάδα θα είναι η επόμενη Αργεντινή, Anglo Irise Bank ή η Northern Rock όπου υπήρξε χρεοκοπία και πληρώθηκαν τα CDS;

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ISKRA: ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΑΙ "ΠΤΩΧΕΥΣΗ"!

Οι κυρίαρχες κατεστημένες δυνάμεις, προκειμένου να γίνει ανεκτή η πολιτική της μνημονιακής λεηλασίας, συμπεριλαμβανομένου του 2ου Μνημονίου, μας έλεγαν ότι όλα τούτα είναι αναγκαία για να αποφύγουμε την πτώχευση.

Όπως γίνεται φανερό από τα ως άνω, η πτώχευση, με τη βούλα και την ομπρέλα της ΕΕ και του ΔΝΤ, όχι μόνο δεν αποφεύγεται, αλλά είναι μάλλον βέβαιη. Και είναι, επίσης, πιθανόν, πιθανότατο, εντός ολίγων μηνών, η Ελλάδα να οδεύσει από την επικείμενη "ελεγχόμενη" πτώχευση και σε ανεξέλεγκτη πτώχευση!

Επομένως, όταν οι κυρίαρχοι κύκλοι καταγγέλουν τη στάση πληρωμών στο χρέος - που υποστηρίζει η Iskra - ότι οδηγεί σε πτώχευση, υποκρίνονται! Σε πτώχευση οδηγεί η πολιτική τους και μάλιστα, με καταστροφικούς όρους!

Η Iskra δεν αρνείται ότι η στάση πληρωμών στο χρέος που εισηγείται, θα οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση. Μόνο που η πτώχευση αυτή θα γίνει σχεδιασμένα, με πρωτοβουλία του δανειζόμενου (όχι εξ ανάγκης, η πρωτοβουλία των πιστωτών για να γλιτώσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους) και θα συνοδεύεται με την έξοδο από την ευρωζώνη, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την αναδιανομή του πλούτου για την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης και σοσιαλιστικής προοπτικής. Αυτού του είδους η "πτώχευση" δεν είναι καθόλου "κατάρα", αλλά διέξοδος για τον τόπο!


Πηγή:

1 σχόλιο:

  1. ΚΩΠΗΛΑΤΗΣ4/3/12, 10:56 π.μ.

    ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ.ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΩΝ ΠΟΡΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ.ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 1 ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ!ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.