Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Βαθύτερη η ύφεση στο Δ' τρίμηνο του 2011

 

Σε ύφεση της τάξης του 6,95% βρέθηκε το 2011 η ελληνική οικονομία, μετά τα νέα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Η Στατιστική μετέβαλε επί τα χείρω τα στοιχεία για το δ΄τρίμηνο 2011 και προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5%, έναντι μείωσης 7%, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά, επίσης, ότι σημειώθηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, κατά 7,3% το β΄ τρίμηνο και κατά 5% το γ΄ τρίμηνο. Το υπουργείο Οικονομικών και οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι και το τρέχον έτος η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση, τουλάχιστον 4,4%.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αιτίες για την ύφεση, είναι η δραματική πτώση των επενδύσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης. Ειδικότερα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε το δ΄ τρίμηνο μείωση 7,9% και ειδικά των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 7%. Παράλληλα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 22,2%.
Μείωση 31,8% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μόνον μερικώς την πτώση του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, μείωση 6,1% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 10,7% και οι εξαγωγές υπηρεσιών 1,3%). Επίσης, μείωση 14,2% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 13,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 16,4%).

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.