Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Πλάι στην κύρια διαστρέβλωση της ιστορίας της Επανάστασης, που είναι η άρνηση του κοινωνικού της χαρακτήρα, ως και τα σήμερα, επιβιώνουν μια σειρά ιστορικοί μύθοι, οι οποίοι, δίχως καμία τεκμηρίωση, έχουν ενταχθεί στην επίσημη ιστοριογραφία και αναπαράγονται "ες αεί" μέσα απ' το εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο πρώτος απ' αυτούς τους μύθους, είναι η φανταστική κατασκευή της έναρξης της Επανάστασης την 25η του Μάρτη, με την "ευλογία" της εκκλησίας και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να σηκώνει το λάβαρο της Αγίας Λαύρας. Η σημαία της επανάστασης πρωτοσηκώθηκε από το λαογέννητο ηγέτη Παναγιώτη Καρατζά, στην Πάτρα στις 21 Μάρτη, ενώ στις 24 Μάρτη υψώθηκε η επαναστατική σημαία και στην Καλαμάτα.

Το "αρχοντολόι", ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, οι πρόκριτοι και οι δεσποτάδες, μπήκαν στην Πάτρα, μαζί με ενόπλους, όταν οι Οθωμανοί ήδη είχαν υποχωρήσει και ο λαός της Πάτρας πανηγύριζε. Η επιδίωξη τους ήταν να ελέγξουν τις εξελίξεις, γι' αυτό και σχημάτισαν το "Αχαϊκόν Διευθυντήριον" και συγκέντρωσαν όλες τις εξουσίες. Μάλιστα, αργότερα, οι Πατρινοί κοτζαμπάσηδες έβαλαν ανθρώπους τους και σκότωσαν τον Π. Καρατζά.
Ψέμα λοιπόν, πως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης. Όχι μόνο ο δεσπότης αυτός δεν ήταν ηγέτης της Επανάστασης, αλλά και εχθρός της: «Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου» Αυτή ήταν η άποψη του Γερμανού!

Ο Ένα ακόμα καραμπινάτο ιστορικό ψέμα είναι το θρυλικό "κρυφό σχολειό", που χάρη σε μια σειρά καλλιτεχνικές συνθέσεις οι οποίες έχουν συνδεθεί μαζί του (ο πίνακας του Ν. Γύζη, το ποίημα του I. Πολέμη και το δημοτικό άσμα "Φεγγαράκι"), χρησιμοποιείται ως τις μέρες μας για να περιβάλλει την εκκλησία με τη "δόξα" του φωτισμού του γένους.

Η αλήθεια για μια ακόμα φορά, παραποιείται βάναυσα. Σχολείο που να λειτούργησε κρυφά και μάλιστα νύχτα, υπό το φόβο ή τη δίωξη των Οθωμανών, δεν υπήρξε ποτέ. Για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει κανένα ιστορικό τεκμήριο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Ακόμα, είναι γνωστή η ύπαρξη δεκάδων σχολών σε όλη την επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του ελλαδικού χώρου, που είχαν ιδρύσει οι κοινότητες και η εκκλησία, οι οποίες ουδέποτε αντιμετώπισαν οποιαδήποτε δίωξη από τις οθωμανικές αρχές. Οι Οθωμανοί, στη σχέση τους με τον υπόδουλο πληθυσμό, αρκούνταν στην υποταγή και την πληρωμή των φόρων.

Μιλάμε για ψέμα όσον αφορά και τα δυο συνθετικά του τίτλου "κρυφό σχολειό". Ούτε "κρυφό" ήταν, καθώς η εκπαίδευση δεν αντιμετώπιζε καμιά δίωξη από τους Οθωμανούς, ούτε και σχολείο ήταν όρος που υπονοεί ύπαρξη δικτύου σχολείων άλλα και μαζική συμμετοχή.

Τέλος, μια ακόμα διαστρέβλωση της Ιστορίας, προκειμένου να κρυφτεί η βαθιά αντιδραστική στάση της εκκλησίας ενάντια στην Επανάσταση, είναι η απόδοση στον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε' του τίτλου του "εθνομάρτυρα", λόγω του απαγχονισμού του μετά από διαταγή του Σουλτάνου. Κάθε άλλο παρά "εθνομάρτυρας" ήταν ο Γρηγόριος ο Ε', που αφόρισε την Επανάσταση. Πλήρωσε όμως με τη ζωή του τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, καθώς ήταν υπεύθυνος να τηρεί την τάξη και την υποταγή στο Σουλτάνο. Ακόμα, αναφέρεται πως υπήρξε και θύμα συκοφαντίας από έναν άλλο Μητροπολίτη που φιλοδοξούσε να γίνει Πατριάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.