Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Made in China

 

Του Μ. Τρίκκα

Κυρίαρχος των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, η αμερικανική Apple είναι σήμερα μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες στον κόσμο, όπως φρόντισαν να υπογραμμίσουν πολλά αφιερώματα για τον θάνατο του ιδρυτή της, Στιβ Τζομπς αλλά και η πρόσφατη ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα για την "Κατάσταση της Ενωσης".

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις 700.000 θέσεις εργασίας που απαιτούνται για την παραγωγή των προιόντων της δεν βρίσκονται στις ΗΠΑ αλλά στο εξωτερικό και ιδίως στην Κίνα. Σύμφωνα με έρευνα της New York Times, αυτό γίνεται επειδή η εταιρεία επιθυμεί μια "ευέλικτη" εργατική δύναμη. Πόσο ευέλικτη; Οσο η κινεζική Foxconn που μέσα σε ένα βράδυ "προσέλαβε" 3.000 επιπλέον εργάτες για να ικανοποιήσει την απαίτηση του Τζομπς να αντικατασταθούν οι πλαστικές οθόνες των iPhone του με γυάλινες.

Ποια αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να στήσει μια τέτοια γραμμή παραγωγής μέσα σε λίγες ώρες, διερωτάται η υπεύθυνη διεθνών πωλήσεων της εταιρείας, Τζένιφερ Ριγκόνι. Και επιπλέον να τους πείσει να κοιμούνται στο εργοστάσιο προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος;

Η έρευνα αποκαλύπτει πολλά και ανατριχιαστικά για το τι σημαίνει να είναι κανείς ένας από τους 1,2 εκατομμύρια υπαλλήλους της Foxconn, μιας εταιρείας στην οποία εκτιμάται ότι παράγονται σχεδόν οι μισές ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται σήμερα στον κόσμο. Η μέση βάρδια στα εργοστάσια της Foxconn είναι 12 ώρες. Και είναι 12 ώρες πλήρους αυτοματοποιημένης εργασίας κατα τις οποίες οι εργάτες-ρομπότ ολοκληρώνουν κάθε στάδιο εργασίας μέσα σε 7 δευτερόλεπτα.

Πολλοί από αυτούς κοιμούνται σε ειδικά διαμορφωμένους κοιτώνες σε εργοστάσια που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μέγεθος μικρών πόλεων. Στο εργοστάσιο του Σενζέν εργάζονται 230.000 άνθρωποι με αποτέλεσμα τα μαγειρεία της επιχείρησης να χρειάζονται καθημερινά 13 τόνους ρύζι για να τους θρέψουν. Η παραμονή στον χώρο εργασίας είναι σχεδόν αναγκαστική στις περιόδους μεγάλης παραγωγής και οι υπερωρίες των εργαζομένων υπολογίζονται σε 82 ώρες τον μήνα.

Πέρα από τα στατιστικά για τη ζωή στη Foxconn, υπάρχουν και εκείνα που αφορούν τον θάνατο. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, 17 εργάτες έχουν θέσει τέλος στη ζωή τους πηδώντας από τις οροφές κτηρίων στο εργοστάσιο του Σενζέν. Για να λύσει το πρόβλημα, η εταιρεία τοποθέτησε δίχτυα ασφαλείας και προσέλαβε 70 ψυχιάτρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ούτε τα μέτρα αυτά μπόρεσαν να αποτρέψουν το μοιραίο. Το 2010, ένας εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στην γραμμή παραγωγής έπειτα από 34 ώρες αδιάκοπης εργασίας.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.