Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

EKT: ΞΑΝΑΧΑΡΙΣΕ ΜΙΣΟ ΤΡΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

 

€530 ΔΙΣ ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 1% ΣΕ 800 ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Η ΕΚΤ ΛΕΗΛΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Έναν πακτωλό ύψους €529,5 δις χάρισε, σήμερα, με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1% η ΕΚΤ, στις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Στη δημοπρασία συμμετείχαν 800 τράπεζες .Για να υπολογίσουμε τον καθαρό νέο δανεισμό, θα πρέπει να αφαιρέσουμε 100 δισ. ευρώ περίπου, που προέρχονται από υφιστάμενα δάνεια και θα περάσουν στο τριετές LTRO.

Έτσι, ο καθαρός νέος δανεισμός είναι 430 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι η αγορά προέβλεπε -κατά μέσο όρο- ότι το ποσό που θα ζητούσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα ξεπερνούσε τα 500 δισ. ευρώ.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, τον Δεκέμβριο, 523 τράπεζες είχαν λάβει 489 δισ. ευρώ.

Έτσι, η «ασπίδα προστασίας» που έχει κτίσει η ΕΚΤ με τα τριετή δάνεια για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα (3y LTRO) ανήλθε συνολικά σε 1.009,5 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει αν στο μέλλον θα χορηγήσει ξανά ρευστότητα για περίοδο τριών ετών, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποφασίσει ότι αυτό θα γίνει μόνο δύο φορές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα πατήσει «φρένο», καθώς η κατάσταση στις αγορές από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει ραγδαία, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, έχουν εκλείψει οι φόβοι για το ενδεχόμενο πιστωτικής κρίσης στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν τα χρέη τους με το φθηνό, «απεριόριστο» χρήμα που προσφέρει η ΕΚΤ, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στις αγορές με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή να πωλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία σε πολύ χαμηλές τιμές ώστε να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Γι΄αυτό άλλωστε, οι χρηματιστηριακές αγορές όπως και το ευρώ σημείώνουν κέρδη, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται χαμηλότερα.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.