Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Πρέπει να φύγουν! Φοβούνται τις εκλογές. Ο Σαμαράς λέει «ναι» στις εκλογές για τα μάτια του κόσμου

 

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στη  «ΝΕΤ» (κ. Κασσίμη-κ. Σταυρουλάκης) για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Πρέπει να φύγουν οι κυβερνόντες. Φοβούνται τις εκλογές. Ο κύριος Σαμαράς λέει «ναι» στις εκλογές για τα μάτια του κόσμου.”

Εδώ και δύο χρόνια όταν μπαίναμε στο μνημόνιο, είχαμε πει ότι αυτή η συνταγή θα φέρει πιο μεγάλη ύφεση, πιο μεγάλη φτώχεια, πιο μεγάλη ανεργία, πιο πολλές ανισότητες και θα φέρει πιο κοντά την πιθανότητα της ασύντακτης χρεωκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή. Δυστυχώς αυτό επιβεβαιώνεται. Το καινούριο οικονομικό πρόγραμμα είναι το μνημόνιο νο1 σε χειρότερη και πιο αντικοινωνική δόση. Θα βάλει τη χώρα πιο βαθιά στην ύφεση, την κρίση και την εξαθλίωση. Το χρέος θα καταστεί μη διαχειρίσιμο γιατί θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο.

Έτσι παίζεται το παιχνίδι των δανειστών μας που θα επιλέξουν την ώρα και τους όρους της δικής μας χρεωκοπίας. «Θα μας τραβήξουν τα σωληνάκια», όταν γι΄ αυτούς θα υπάρχει το μικρότερο κόστος.

Εκτός από εμάς που δε θέλουμε την ασύντακτη χρεωκοπία, που δεν θέλουμε την επιστροφή στη δραχμή, αυτό κάνει 10 φορές περισσότερο ζημία στην ευρωζώνη, τους δανειστές μας και την παγκόσμια οικονομία απ’ ότι στην Ελλάδα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε κι εμείς. Γιατί όσο κι αν τραβάνε το ενδεχόμενο εκλογών πιο πίσω, γιατί και οι δανειστές και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση φοβούνται τις εκλογές.

Θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια συμμαχία της ευρύτερης αριστεράς και των υπόλοιπων αντιμνημόνιακων  προοδευτικών δυνάμεων. Θα προσπαθήσουμε να αντιστοιχηθούμε μ΄ αυτό που είναι ήδη κοινωνική πλειοψηφία στον ελληνικό λαό που λέει «όχι» σ’ αυτή την πολιτική για να διεκδικήσουμε ρεαλιστικούς στόχους:

Θέσεις που υποστηρίζουν ευρωπαίοι ηγέτες της αριστεράς, των Πρασίνων, των Σοσιαλοδημοκρατών ακόμα και των φιλελευθέρων, που λένε αυτοί τη στιγμή δεν θέλει τιμωρία και πολιτική ύφεσης που βουλιάζει τη χώρα στην εξαθλίωση. Χρειάζεται ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ, χρειάζεται μια επιπλέον διαγραφή χρέους και συμμετοχή και της ΕΚΤ με τα ομόλογα  που κατέχει.

Διαπραγμάτευση δεν έγινε. Ο κ. Σαμαράς είναι η μεγάλη απογοήτευση του τελευταίου τριμήνου. Έλεγε: επαναδιαπραγμάτευση, ανάπτυξη, άλλο μείγμα πολιτικής. Τι κατέφερε; Τα τρία κόμματα είναι συνυπεύθυνα και στις επόμενες εκλογές θα κατέβουν με ένα κοινό πρόγραμμα, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα:

Το οικονομικό πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει. Όταν έχουν πει «ναι», θα βάλουν και την υπογραφή τους.

Πρέπει να φύγουν οι σημερινοί κυβερνόντες. Φοβούνται τις εκλογές. Ο κύριος Σαμαράς λέει “ναι” στις εκλογές για τα μάτια του κόσμου. Για να βάλει τσιρότα στις πληγές που επέφερε η θεματική τούμπα και η υπογραφή του στο μνημόνιο.

Αυτή τη στιγμή, το κόστος μια ασύντακτης χρεωκοπίας είναι για το σύνολο της ευρωζώνης  και την παγκόσμια οικονομία 50 φορές μεγαλύτερο από το κόστος μιας στήριξης και  της παραμονής μας στο ευρώ. Αυτό δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

”Δεν είναι επιλογή μας η επιστροφή στη δραχμή.”

Η δική μας πρόταση είναι: τριετές πάγωμα αποπληρωμής των τοκοχρεωλυσίων, συμμετοχή στη διαγραφή του χρέους και του επίσημου τομέα, της ΕΚΤ και να διεκδικήσουμε α) τα 16 δις του ΕΣΠΑ που παραμένουν λιμνάζοντα και β) ένα αναπτυξιακό σχέδιο που απαιτεί συμμαχίες.

Προειδοποιώ ότι όσους αρνούνται τις εκλογές, την δημοκρατική διέξοδο που επιζητά ο λαός, το μόνο που κάνουν είναι να εργάζονται για την επιπλέον φθορά αυτής της κυβέρνησης των τριών κομμάτων.

Δεν είναι επιλογή μας η επιστροφή της Ελλάδας σε μια περίκλειστη αντίληψη, όπου μόνοι μας θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, έτσι όπως τα έκαναν για δεκαετίες οι κυβερνόντες, μ’ αυτά τα ελλείματα και μ’ αυτά τα χρέη, μ’ αυτό το διαλυμένο κρατικό μηχανισμό, με την ατιμωρησία, τη διαφθορά και το μπάχαλο, θα μας γυρίσει πίσω.

Δεν είναι επιλογή μας η επιστροφή στη δραχμή. Έσκασε μια μικρή τράπεζα πριν από 3,5 χρόνα ηLehman Brothers και είδατε τι συνέβη στην παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα είναι μια Lehman Brothersστον κύβο. Με βάση μια ισχυρή και λογική διαπραγμάτευση και όχι εκβιαστικά πρέπει να τεθεί στη διαπραγμάτευση.

Κάθε διαπραγμάτευση είναι ένας μικρός πόλεμος. Αν πας εκεί με τη θεωρία «σφάξε με αγά μου να αγιάσω», σου παίρνουν και τα εσώρουχα!

Καθήκον της αριστεράς, κι εμείς θα το επιδιώξουμε, είναι η κατάθεση ρεαλιστικού, κοστολογημένου προγράμματος για τα επόμενα 5 χρόνια που θα απαιτεί θυσίες, θα έχει δυσκολίες για την ανασύνταξη αυτού του τόπου με δικαιοσύνη, ισονομία και διαφάνεια. Η αριστερά πρέπει να ενωθεί και με δυνάμεις και πέραν της αριστεράς να προτείνει κυβερνητική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.