Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Έκθεση – κόλαφος. Οι προτάσεις- σοκ του ΔΝΤ

Έκθεση – κόλαφος. Οι προτάσεις- σοκ του ΔΝΤ

Έκθεση-κόλαφος του τεχνικού κλιμάκιου του ΔΝΤ, που περιλαμβάνει μέτρα-σοκ ύψους 4,4 δισ. ευρώ με στόχο να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται: Aύξηση σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κατάργηση φοροαπαλλαγών, φορολόγηση καταθέσεων και αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Οι προτάσεις- σοκ του ΔΝΤ:

- Μετάταξη όλων των αγαθών και υπηρεσιών από τον συντελεστή 6,5% στο 13%.

- Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

- Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή. Δηλαδή αύξηση στον συντελεστή ΦΠΑ που βαρύνει τρόφιμα, φάρμακα, λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις, περίθαλψη κλπ.

- Αύξηση του ελαχίστου ορίου ετήσιων ακαθάριστων εσόδων που λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη επιχειρήσεων σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, από τις 10.000 ευρώ για τις πωλήσεις αγαθών και τις 5.000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών, στις 25.000 ευρώ και για τις δύο περιπτώσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος ένταξης των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι παραγωγής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

- Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί.

- Επιβολή πάγιων ειδικών φόρων κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων.

- Τροποποίηση του τέλους ταξινόμησης

- Εκλογίκευση του συστήματος ειδικών τελών

- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεων εντός του κρατικού προϋπολογισμού.

- Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, χωρίς μείωση του ανώτατου συντελεστή 45%.

- Μετατροπή του βασικού αφορολόγητου σε μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου

- Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμψηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων.

- Θέσπιση αφορολογήτου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων κ.λπ. ως σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος από μισθώματα.

- Αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων με φοροαπαλλαγή για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

- Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

- Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

- Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.

- Αυτόματη αύξηση των αντικειμενικών αξιών να γίνεται κάθε χρόνο.
star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.