Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο για την εναλλακτική διέξοδο από την κρίση

 

  Με βασικά αιτήματα να φύγει η συγκυβέρνηση Παπαδήμου πριν ολοκληρώσει την καταστροφή της χώρας, καθώς και να διεξαχθούν εκλογές τώρα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στην εκπόνηση ενός συνολικού προγραμματικού πλαισίου που θα προσφέρει εναλλακτική διέξοδο από την κρίση. Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του σχήματος, το προγραμματικό πλαίσιο πρόκειται να αποτελέσει τη βάση -με την παραπέρα επεξεργασία του- για τον διάλογο που συνεχίζεται με τις όμορες ριζοσπαστικές δυνάμεις του τόπου, καθώς και εφαλτήριο για δράσεις και πρωτοβουλίες του σχήματος.

  Στην προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του προγραμματικού κειμένου - κορμού, το οποίο θα κατατεθεί στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και το οποίο μελλοντικά θα εμπλουτισθεί με παραπέρα αναλύσεις και προτάσεις. Με βάση το κείμενο, θα εκπονηθεί ένα άμεσο σχέδιο δράσης για τους επόμενους μήνες (σημειώνεται πως τις πρώτες μέρες του Μαρτίου έχει αποφασισθεί πανελλαδική εξόρμηση), ενώ το ίδιο θα αποτελέσει και πρόταση διαλόγου προς τις αντιμνημονιακές και ριζοσπαστικές δυνάμεις της χώρας, ώστε να αποτυπωθούν και στην πράξη οι προθέσεις της κάθε πλευράς.

  Την περασμένη Δευτέρα έγινε μια πρώτη συζήτηση επί του κειμένου στη Γραμματεία του σχήματος και υπήρξαν παρατηρήσεις, ενώ την περασμένη Παρασκευή απασχόλησε και την Π.Γ. του ΣΥΝ, η οποία με κάποιες τροπολογίες και διευκρινίσεις το έκανε κατά πλειοψηφία δεκτό.

  Στο κείμενο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να ανατραπεί η συγκυβέρνηση Παπαδήμου το γρηγορότερο δυνατόν, ενώ μπαίνει επιτακτικά το αίτημα για εκλογές τώρα. Επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη ενός πλατιού κινήματος αντίστασης και ανατροπής, ενώ τονίζεται ότι οφείλει να στηρίξει τα πολύμορφα κινήματα ανυπακοής. Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως το συμμαχικό σχήμα πρέπει να ανοιχθεί σε κάθε κοινωνικό χώρο και τόπο δουλειάς, ώστε να αποκτήσει πραγματική "γείωση".

  Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική πρόταση της αριστεράς, το κείμενο υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης ανατροπής των μνημονιακών συμφωνιών και την καταψήφιση της δανειακής σύμβασης, ενώ χαρακτηρίζει το χρέος "τοκογλυφικό και ταξικό". Επίσης κάνει λόγο για αναδιανομή του πλούτου, εθνικοποίηση των τραπεζών, δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

  Συμμαχίες και διεργασίες

  Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για τις συνεργασίες του σχήματος, ενώ με εντατικούς ρυθμούς προχωράνε οι προετοιμασίες για την εκλογική μάχη.

  Σε ό,τι αφορά την εκλογική κάθοδο του σχήματος, αποφασίστηκε να αποτυπώνεται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ένας προσδιορισμός που θα δείχνει τον ενωτικό χαρακτήρα του. Παράλληλα αποφασίστηκε να συγκροτηθούν εκλογικές επιτροπές σε κάθε σημείο της χώρας και να αρχίσουν οι διαδικασίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων.

  Σχετικά με τις συμμαχίες, τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί το θέμα με την Ενωτική Κίνηση, ενώ την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκε στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Γλέζου και Γ. Κασιμάτη με την επωνυμία ΕΛΑΔΑ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην "Α" τόνισαν σχετικά με την κίνηση των τριών ανδρών ότι "επιμένουμε στην προσεγγιση η ΕΛΑΔΑ να παραμείνει μετωπικός πόλος στο κοινωνικό πεδίο".

  Μιλώντας σχετικά στον ρ/σ Κόκκινο ο Δ. Βίτσας, γραμματέας του ΣΥΝ, υπογράμμισε πως "πρέπει να ενισχυθούν εκείνες οι δυνάμεις που είναι υπέρ αυτής της ενότητας, που λένε βρείτε πέντε σημεία στα οποία μπορείτε να ενωθείτε, να έχετε έναν κοινό λόγο, κρατήστε τις διαφορές σας, είτε είναι ιδεολογικές, είτε έχουν και πολιτικό χαρακτήρα, αλλά πάμε να τους νικήσουμε. Σ' αυτή τη διαδικασία μπαίνουν και προσωπικότητες της πολιτικής, της κοινωνικής ζωής, μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Μίκης Θεοδωράκης, εκφράζουν τέτοιες λογικές. Υπάρχουν πάντοτε διαφορετικές οπτικές πάνω σε ορισμένα ζητήματα, αλλά έχει σημασία να χαρακτηρίζει το κύριο κι αυτό να υπηρετείς κάθε εποχή".

  Τέλος, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέρος και στην τρίτη συνάντηση των αριστερών δυνάμεων, με πρωτοβουλία του Μετώπου Α-Α, ενώ θα πάρει μέρος και στην επόμενη, που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα.

  Πηγή:

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.