Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση καταγγείλλει τις συμφωνίες, αποχωρούμε...

 

«Αν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, θα αποχωρήσουμε κι εμείς», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung». Παράλληλα, δεν αποκλείει η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια, αναδεικνύει την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ τονίζει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η φυγή μεγάλων κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Ακολουθεί η συνέντευξη:
Κύριε Γιούνκερ, αποκλείετε το ενδεχόμενο να υπάρξει μετά το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και άλλο;
Λόγω της αβέβαιης διεθνούς κατάστασης, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως και άλλες προσπάθειες από πλευράς μας. Ούτως ή άλλως, δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να βάλει σε τάξη την Ελλάδα μέσα σε 10 χρόνια – για να το πω έτσι πρόχειρα. Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν μας ενδιαφέρουν μόνον οι περικοπές δαπανών, αλλά και οι δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα ανοίξουν αναπτυξιακές προοπτικές για την Αθήνα.
Τι θα γίνει, αν μετά τις εκλογές του Απριλίου έλθουν στην εξουσία κόμματα, τα οποία δεν τηρούν τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις;
Οι ηγέτες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων δεσμεύτηκαν εγγράφως, ώστε αυτό το οποίο αποτελεί τώρα πρόγραμμα να παραμείνει πρόγραμμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αν όμως ακραία κόμματα ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό, που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην μπορούν να σχηματίσουν έναν πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό και κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί, οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, τότε θα αποχωρήσουμε και εμείς.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκλείσετε τελείως μια χρεοκοπία της Αθήνας τους επόμενους μήνες;
Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας μου, γιατί θεωρώ βασικά ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους που συμφωνήθηκαν και ένα από τα μεγάλα κόμματα θα μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.
Πολλοί φτωχοί Έλληνες πρέπει να αντέξουν ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Γιατί η Ευρώπη έκανε τόσο λίγα, προκειμένου να αποτρέψει τη φυγή κεφαλαίων;
Σήμερα, για πρώτη φορά, πάγωσαν στην Ελβετία οι λογαριασμοί ενός Έλληνα εκατομμυριούχου. Αυτό άργησε πάρα πολύ να συμβεί. Δεν γίνεται εμείς ως Ευρωζώνη να καθόμαστε και να κοιτάμε ως θεατές τη φυγή των κεφαλαίων. Οι πλούσιοι Έλληνες, που αποφεύγουν να φορολογηθούν, ενεργώντας έτσι εις βάρος του λαού τους, πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν. Δεν είναι εύκολο βέβαια, λόγω της ελεύθερης αγοράς κεφαλαίων στην Ευρώπη, να λυθεί το πρόβλημα του διαφυγόντος χρήματος, αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε.

1 σχόλιο:

  1. Την παλιά εποχή το ποιος θα ήταν πρωθυπουργός το αποφάσιζαν είτε η Βρετανία είτε οι ΗΠΑ.
    Σήμερα που δεν υπάρχουν και οι ανάλογοι ηγέτες ώστε αυτός ο μαλακοπύτορας λαός να μην καταλαβαίνει ποιος αποφασίζει για την κυβέρνηση, η εσωτερική καθαρή παρέμβαση της συμμορίας του ευρό δεν μπορούσε να μην έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
    Τώρα αμα .... φύγουν και μας αφήσουν ήσυχους ( μη το πιστεύεται) στα αρχίδια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.