Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Πολεμικό κλίμα μεταξύ υπουργείου - πρυτάνεων

 

Της Χαράς Καλημέρη

«Πολεμικό» παραμένει το κλίμα στις σχέσεις υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων εξαιτίας του νέου νόμου για τα ΑΕΙ. Η σύνοδος των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες μετά την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής Σχολής και τη βίαιη ακύρωση των εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος σε τέσσερα πανεπιστήμια, επιτέθηκε με οξύτητα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης προς όσους πρυτάνεις βάλλονται. Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου: Διεμήνυσε ότι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων είναι οι πρυτάνεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις εκλογές των Συμβουλίων, τόνισε ότι καμία εμπλοκή του υπουργείου δεν είναι δυνατή σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Βολές
Ειδικότερα, οι πρυτάνεις κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας και μέρος των ΜΜΕ για «εκστρατεία στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής, με πρωτοφανείς, αδιανόητες και αήθεις κατηγορίες κατά των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, ΕΚΠΑ και ΑΠΘ». Μάλιστα, τόνισαν ότι η φροντίδα για το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί στοιχείο της ακαδημαϊκής παράδοσης.

«Οι υπεύθυνοι της κρίσης επιχειρούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για το θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα πανεπιστήμια, με επιτηδευμένη επίδειξη ισχύος σε αιρετά θεσμικά όργανα, όπως οι πρυτανικές αρχές. Μια πρακτική που αποτελεί συνεπή συνέχεια της εμπαθούς και συκοφαντικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας», ανέφεραν οι πρυτάνεις σε ομόφωνη απόφασή τους.

Σε ό,τι δε, αφορά τις αρμοδιότητες για την εκλογή των Συμβουλίων, οι πρυτάνεις επισήμαναν ότι «έχουν με το νόμο ανατεθεί από το υπουργείο σε διορισμένες οργανωτικές επιτροπές και η αποτυχία τους αποδίδεται παραπειστικά στις πρυτανικές αρχές». Στο πλευρό τους, βρέθηκαν φοιτητές και πανεπιστημιακοί που αντιδρούν στις εκλογές των Συμβουλίων. Μάλιστα, πρυτάνεις στο τέλος μοίρασαν σάντουιτς σε διαμαρτυρόμενους φοιτητές, οι οποίοι κατόπιν αποχώρησαν.

Απάντηση
«Τα πανεπιστήμια είναι πλήρως αυτοδιοικούμενοι Οργανισμοί. Οι πρυτάνεις είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων και την τήρηση των νόμων», απάντησε το υπουργείο Παιδείας. Και πρόσθεσε: «Ο νόμος 4009/2011 ορίζει ότι οι εκλογές για τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων οργανώνονται από οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τέως πρυτάνεις, τέως αντιπρυτάνεις και καθηγητές κατά σειρά αρχαιότητας. Καμία εμπλοκή του υπουργείου, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, δεν είναι δυνατή στη σύνθεση της επιτροπής».

Υψηλούς τόνους κατά του υπουργείου Παιδείας χρησιμοποίησε ο προεδρεύων της συνόδου και πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Αναφερόμενος στην «ποινή» της διακοπής χρηματοδότησης των ΑΕΙ που προβλέπεται σε περίπτωση μη εκλογής των Συμβουλίων, σημείωσε ότι αυτό θα «αποτελεί τιμωρία για τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα» και ζήτησε από το υπουργείο «να κοιτάξει τις αδυναμίες του νόμου και να αφήσει τους πρυτάνεις να κάνουν τη δουλειά τους». Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη «κατά όλων όσοι αξιοποιούν το δημόσιο βήμα ως κοινοί συκοφάντες» άφησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Εν τω μεταξύ, διαβεβαιώσεις ότι η σίτιση των φοιτητών δεν καταργείται, αλλά περικόπτεται, έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. «Η σίτιση των φοιτητών δεν καταργείται. Πρόκειται για μια μείωση -περίπου 10%- του συγκεκριμένου κωδικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που αφορά στη σίτιση, που επήλθε μετά την τελευταία αλλαγή του προϋπολογισμού και αφορά μειώσεις προϋπολογισμών στο σύνολο των υπουργείων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές των δαπανών φοιτητικής μέριμνας θα είναι της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ για τα ΑΕΙ.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.