Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ''ΜΠΛΟΚΟ'' ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!

 

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΝ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ!

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!

Οι αντιδράσεις των φοιτητών για τον νόμο – έκτρωμα για την παιδεία της Α. Διαμαντοπούλου συνεχίζονται!

Σήμερα, ενώ ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης σε τέσσερα Πανεπιστήμια της χώρας (Αριστοτέλειο, Ιωαννίνων, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας), εκατοντάδες φοιτητές με καταλήψεις κτιρίων και αιθουσών πέτυχαν την αναβολή των εκλογών. Πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο Διαμαντοπούλου, το νέο Συμβούλιο Διοίκησης θα αποτελέσει το όργανο που θα αναλάβει να υλοποιήσει και τυπικά ολόκληρο τον νέο απαράδεκτο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να “τελειώσει” οριστικά το αυτοδιοίκητο, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Συγκεκριμένα, αργά το βράδυ της Τρίτης (14/2), οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και κατέλαβαν τους χώρους και τις αίθουσες που επρόκειτο να διεξαχθεί η σημερινή διαδικασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου των φοιτητών, “ο νέος Νόμος Πλαίσιο που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Καρατζαφέρης, δημιουργεί πτυχία πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την ανεργία, ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενισχύει την ιδεολογική χειραγώγηση, εντείνει την κρατική καταστολή, καταργεί το άσυλο, προχωράει σε αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα. Ο νόμος αυτός καταδικάστηκε από το φοιτητικό κίνημα, δεν νομιμοποιείται στην συνείδηση των φοιτητών, των εργαζόμενων ολόκληρου του λαού. Ήδη ένα μέρος του νόμου, που αφορά κύρια την λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έχει μπει σε εφαρμογή από τις σημερινές διοικήσεις. Με την εκλογή του συμβουλίου διοίκησης των ιδρυμάτων θα ξεκινήσει και τυπικά η πλήρης εφαρμογή του νέου νόμου."

Εν τέλει, μετά από τις αντιδράσεις των φοιτητών, η οργανωτική επιτροπή των εκλογών αποφάσισε την διεξαγωγή τους την ερχόμενη Παρασκευή (17/2).

Οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορεία προς την Ιατρική σχολή, όπου γινόταν η σύσκεψη της εφορευτικής για τις εκλογές των συμβουλίων. Την αναβολή των εκλογών και την επιστροφή στην ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου είχε ζητήσει και ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος, με την αιτιολογία ότι “οι εκλογές έχουν πολώσει και έχουν διχάσει το πανεπιστήμιο”.

Παράλληλα, για σήμερα είχαν προγραμματιστεί εκλογές και στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Πελοποννήσου και Θεσσαλίας. Ωστόσο, στα δύο πρώτα ματαιώθηκαν, μετά από επιτυχημένες παρεμβάσεις των φοιτητών: στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έγινε κατάληψη των κτιρίων του, ενώ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έγινε κατάληψη της αίθουσας όπου θα διεξαγόταν η διαδικασία.

Είναι προφανές ότι ο νόμος έχει καταδικαστεί από το φοιτητικό κίνημα ήδη από τις κινητοποιήσεις και καταλήψεις του Σεπτεμβρίου και από σχετικές αποφάσεις Συλλόγων με ευρύτατη πλειοψηφία. Οι μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως γνωστόν, αποτελούν μια σημαντικότατη αιχμή της μνημονιακής πολιτικής, που στοχεύει στην απορρύθμιση του πανεπιστημίου, την μετατροπή του σε χώρο κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, την υποβάθμιση της ακαδημαϊκής του αξίας, την αχρήστευση των πτυχίων και την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των φοιτητών.

Την ίδια ώρα, η Άννα Διαμαντοπούλου, διεμήνυσε, με βλοσυρό ύφος, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και εκβίασε με διακοπή χρηματοδότησης τα πανεπιστήμια που δε θα αναδείξουν τα νέα όργανα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.