Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Προετοιμασία και πίεση για εκλογές με απλή αναλογική

 

  ΔΑΦΝΗ ΣΦΕΤΣΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΑΡΑΣ

  Δεν πέρασαν ούτε τρεις μέρες και οι εικόνες από την... Αποκάλυψη του Ιωάννη που περιέγραφε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επιχειρώντας να κατατρομοκρατήσει τον λαό κατέρρευσαν: "Το δίλημμα 'μέτρα ή χρεωκοπία' σε λιγότερο χρόνο από όσο μπορούσε να φανταστεί κανείς έγινε εξίσωση” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και στην ομιλία του την Παρασκευή το απόγευμα, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, επισημαίνοντας το αυτονόητο: Ότι δηλαδή το νέο Μνημόνιο "τελειώνει" τις εργασιακές σχέσεις κι ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, χωρίς να φέρνει... την άνοιξη! Στην ομιλία του άλλωστε επιτέθηκε σκληρά στο μνημονιακό πολιτικό προσωπικό, στοχοποιώντας το “τρίγωνο της αμαρτίας”: Τις τράπεζες που δανείζουν τα μεγάλα ΜΜΕ κι έτσι “τα κρατάν από τον γιακά”, τα ΜΜΕ που φροντίζουν για την αναπαραγωγή του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος και το πολιτικό σύστημα που υποτάσσει τα συμφέροντα του λαού στα συμφέροντα των τραπεζών. Δήλωσε την απόλυτη προσήλωση του χώρου στη στρατηγική της ενότητας και χαιρέτισε με θέρμη όχι μόνο τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που πλημμύρισαν την Αθήνα και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις την περασμένη Κυριακή, μα και το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  Το τριήμερο συνεδριάσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς ολοκληρώνεται σήμερα με τη λήξη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα τριήμερο που αφιερώθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στην προετοιμασία του σχήματος ενόψει εκλογών. Οι προγραμματικοί άξονες που περιλαμβάνονται στο εισηγητικό κείμενο θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα επιχειρηθεί η περαιτέρω διερεύνηση συνεργασιών με τις αντιμνημονιακές- αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Πρώτες σκέψεις για τις εκλογές, κυρίως αναφορικά με τις αρχές που θα διέπουν τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και, τέλος, το κεντρικό στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ, η ενίσχυση και πολιτικοποίηση του κινήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης, συμπληρώνουν το σχέδιο απόφασης που έθεσε το πλαίσιο στις δύο συνεδριάσεις. Κι έδωσε την ίδια ώρα και το στίγμα της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα: Κορύφωση του αγώνα για να φύγει η κυβέρνηση και για άμεση διεξαγωγή εκλογών με απλή αναλογική.

  Επιχείρηση ταύτισης Μνημονίου και Ευρώπης

  Σύμφωνα πάντως με τις επεξεργασίες της ριζοσπαστικής αριστεράς οι ραγδαίες εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, η αναβολή του Eurogroup (“Προκρούστη της δημοκρατίας” το χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας), οι νέοι εκβιασμοί Σόιμπλε και η ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, δεν αποτελούν επίδειξη δύναμης, αλλά, αντίθετα, απόδειξη αδυναμίας. Τη στιγμή που οι ευρωπαϊκοί λαοί δια-δηλώνουν: “Είμαστε όλοι Έλληνες”, τη στιγμή που τα σχέδια των κυρίαρχων, το “πολυδιαφημισμένο” PSI και οι προβλέψεις για το χρέος πέφτουν έξω και αποδεικνύονται ανεδαφικοί, ο φόβος για τις εκλογές φουντώνει ακόμη περισσότερο. Ο Β. Σόιμπλε “απειλεί” ότι ή θα βγάλουν οι κάλπες Μνημονιακές δυνάμεις ή... δεν έχει δάνειο. Οι εγχώριοι, σε πλήρη σύμπλευση επιχειρούν να ταυτίσουν τις αντιμνημονιακές δυνάμεις με “δυνάμεις της φτώχειας και της χρεωκοπίας”, όπως ωρυόταν σε ένα ρεσιτάλ θεατρινισμού ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Ο ίδιος άλλωστε επέλεξε να ενημερώσει μόνον τις υπεύθυνες (;) δυνάμεις για τις εξελίξεις γύρω από το Eurogroup: Ενώ η κυβέρνηση ακύρωσε τη σχετική προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός κάλεσε μόνον τον Γ. Καρατζαφέρη και τον Φ. Κουβέλη να ενημερώσει -εν κρυπτώ από την κοινωνία- για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρώπης. Με άλλα λόγια, όπως τόνιζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ήδη σε εξέλιξη μια επιχείρηση ταύτισης του Μνημονίου με την Ευρώπη που εσκεμμένα παραβλέπει ότι Ευρώπη, δεν είναι οι χρεωκοπημένες πολιτικές ηγεσίες, αλλά οι ευρωπαϊκοί λαοί και το κίνημα αλληλεγγύης, στο οποίο, σημειώνουμε, πρωταγωνιστούν οι δυνάμεις του ΚΕΑ. Με βάση αυτές τις σκέψεις, στις συνεδριάσεις πολλοί ήταν εκείνοι που τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος για την κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον της αριστεράς. Ενδεικτική είναι η φράση του Αλ. Τσίπρα, ότι δεν αργεί η ώρα που οι Μνημονιακοί θα λένε ανοιχτά: "Μην ψηφίσετε αριστερά για να σωθεί η χώρα"...

  Δέκα άξονες για συνεργασία

  Σε ό,τι αφορά το κείμενο που θα καταλήξει σήμερα η ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τη μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνει η προγραμματική βάση. "Μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ελίτ, οι τράπεζες, οι 'αγορές το κεφάλαιο ενάντια στον κόσμο της εργασίας, η αριστερά οφείλει να αντιπαραβάλει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κρίση και μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση" τονίζει το σχέδιο απόφασης κι έτσι προτάσσει δέκα άξονες.

  Συγκεκριμένα:

  - Άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο, ανατροπή της πολιτικής που μας βυθίζει στην ύφεση και οδηγεί την κοινωνία στην καταστροφή. Ακύρωση του Μνημονίου και των μέτρων που απορρέουν από αυτό.

  - Ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν.

  - Ανατροπή της λιτότητας - αναδιανομή του πλούτου. Για την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που τη δημιούργησαν.

  - Προτεραιότητα για την αριστερά είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της.

  - Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς μνημόνια λιτότητας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου.

  - Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό - δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση / κοινωνικοποίηση των τραπεζών.

  - Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας.

  - Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Ασφάλισης.

  - Υπεράσπιση της δημοκρατίας.

  - Λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία.

  Σε σχέση με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, το κείμενο εισηγείται να έχουν ανοιχτό χαρακτήρα ώστε να εκφράζεται ο κόσμος των κινημάτων, να υπάρχουν πολλοί νέοι/ες, να γίνει προσπάθεια για ίση παρουσία των δύο φύλων, να εκφράζουν την πολυχρωμία και τον πλουραλισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τίτλος του ψηφοδελτίου θα είναι ΣΥΡΙΖΑ και θα συμπληρώνεται -από κάτω- με μια φράση τύπου "ενωτικό ψηφοδέλτιο" και με τα ονόματα όλων των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν είτε πρόκειται για συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είτε για συνεργαζόμενες συλλογικότητες. Με βάση αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το επόμενο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις με όσες συλλογικότητες ή άτομα υπάρχει εκκρεμότητα.

  Προσεγγίσεις για το Μέτωπο

  Ζητήματα στρατηγικής του σχήματος, συμμαχιών και πολιτικών θέσεων βρίσκονται στην ατζέντα της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, στην οποία το Αριστερό Ρεύμα κατέθεσε κείμενο συμβολής με την επισήμανση, όπως είπε κατά την παρουσίαση του κειμένου ο Κ. Ήσυχος, ότι επιχειρεί περισσότερο να καταδείξει κάποια κενά που διαπίστωσε η τάση του ΣΥΝ. “Το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις” σημείωσε ο Κ. Ήσυχος κι έτσι στάθηκε σε τρεις βασικές αιχμές που υποστηρίζει το Ρεύμα. Συγκεκριμένα μίλησε για την ανάγκη η αριστερά από κοινού να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα και να προχωρήσει με συγκροτημένη παρέμβαση στο κίνημα ώστε να γίνει πιο πολιτικό, πιο ανατρεπτικό και με έμφαση στον εργατικό - ταξικό χαρακτήρα. Ισχυρίστηκε ότι η αναφορά σε αντιμνημονιακό - αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο είναι μεν αφετηρία, αλλά δεν αρκεί: “Χρειάζεται μια πιο συνεκτική βάση από την αντιμνημονιακή και συμπαράταξη με το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και με δυνάμεις που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ, πάνω σε σαφείς προγραμματικές βάσεις”. Τέλος, έθεσε και το πλέον “κομβικό” σημείο που αφορά στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη: Μίλησε για “νεοαποικιοκρατία στην ίδια την ευρωπεριφέρεια, με το γερμανικό κεφάλαιο να ηγείται” και υποστήριξε ότι η αναπόφευκτη, όπως οι περισσότεροι παραδέχονται, έξοδος από την Ευρωζώνη πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία του δανειζόμενου και σε ένα πλαίσιο που θα ανοίγει νέους, σοσιαλιστικούς δρόμους.

  Τον τόνο για το διήμερο στην ΑΣΟΕΕ όπου πραγματοποιείται η ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η συζήτηση στη Γραμματεία την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, στελέχη των οργανώσεων που πρόσκεινται στην ΑΝΑΣΑ (ΑΚΟΑ, Ρόζα κ.λπ.) υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να ανοίξει τον διάλογο για την εκπόνηση νέας στρατηγικής του σχήματος, η οποία θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας. Σύμφωνα με την ΑΝΑΣΑ, το σχήμα πρέπει να ενισχύσει τον αριστερό και ριζοσπαστικό του λόγο, να δουλέψει στην κατεύθυνση ενότητας της αριστεράς και να προχωρήσει σε συνεργασίες με τις δυνάμεις εκείνες που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ κι έρχονται σε σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό και τα Μνημόνια. Ωστόσο εκτιμούν ότι η απαραίτητη προσέγγιση με τα λαϊκά στρώματα που απομακρύνονται από τον δικομματισμό απαιτεί την ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών στον λόγο και την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την έννοια του "εθνικο-λαϊκού" μετώπου, επισημαίνοντας ότι ο χαρακτήρας ενός τέτοιου μετώπου "υπερβαίνει την ίδια την αριστερά" και αποτελεί "άλμα στο κενό".

  Σε διαφορετική κατεύθυνση βρίσκεται η ΚΟΕ, που υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου: Ενδεικτικό είναι ότι κεντρικά στελέχη της συμμετέχουν και στηρίζουν ενεργά την κίνηση ΕΛΑΔΑ των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Γλέζου. Ανάλογες απόψεις για τον χαρακτήρα του μετώπου συμμερίζεται και το ΔΗΚΚΙ, προτάσσοντας την ίδια ώρα τα κοινωνικά και ταξικά στοιχεία που οφείλει να έχει ένα τέτοιο μέτωπο. Από την πλευρά της, πάντως, η ΔΕΑ διαχωρίζει τη θέση της από τις αναφορές της ΚΟΕ περί "εθνικού- πατριωτικού" μετώπου, ενώ γενικότερα σημειώνει πως "είναι η ώρα της πολιτικής και όχι η ώρα της ιδεολογίας και των αξιών".

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
  Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
  Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.