Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Αγώνας για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής των Εξαρχείων

 

Σταυρογιάννη Λ.

Ένα ιδιαίτερα αξιόλογο συγκρότημα κτηρίων που ανήκει σήμερα στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους 62 και Τζαβέλα, στα Εξάρχεια, παραμένει όρθιο μετά την κινητοποίηση κατοίκων και συλλογικοτήτων της γειτονιάς και την προσφυγή τους στο ΣτΕ κατά της άδειας κατεδάφισης που εξέδωσε η Πολεοδομία Αθηνών. Το κτηριακό αυτό συγκρότημα είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα της λαϊκής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, με νεοκλασικά στοιχεία, που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα κτίσματα αναπτύσσονται γύρω από μία εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας επιβιώνει για πάνω από έναν αιώνα ένας θαλερός και πανύψηλος φίκος. Όμως, παρά τη θετική εισήγηση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Αττικής που πρότεινε το συγκρότημα να χαρακτηριστεί διατηρητέο, τα υπουργεία Πολιτισμού και ΥΠΕΚΑ προωθούν την κατεδάφιση του συγκροτήματος και την ανέγερση πενταώροφου κτηρίου.

Επιπλέον, και η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Αττικής πρότεινε να χαρακτηριστεί το συγκρότημα διατηρητέο, επειδή αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο πια δείγμα αθηναϊκής λαϊκής κατοικίας, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με την ύπαρξη πολλών αυθεντικών στοιχείων και μελών, βρίσκεται σε οικοδομικό περιβάλλον με πολλά νεοκλασικά και εκλεκτικιστικά κτήρια, αλλά και μεσοπολεμικά, κάνοντας έτσι ορατή την εξέλιξη της κατοικίας και της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα.

Προ πολλού έχει συγκροτηθεί ομάδα κατοίκων για τη διάσωση του κτηρίου από την τσιμεντοποίηση και σε συνεργασία με την MOnuMENTA οργανώνει ημερίδα στις 15 Φεβρουαρίου, στις 6.30 μ.μ. στο θέατρο Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69). Θέμα της "Αρχιτεκτονική των Εξαρχείων και η διάσωση του κτηρίου της οδού Θεμιστοκλέους 62". Θα μιλήσουν οι: Αν. Δεκαβάλλα, εκπρόσωπος Ομάδας Κατοίκων για τη Διάσωση του κτηρίου της οδού Θεμιστοκλέους 62, Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος, συντονίστρια MOnuMENTA, Ελ. Πορτάλιου, αναπλ. καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ για τα "Εξάρχεια, μια πολύμορφη γειτονιά", Στ. Σταυρίδης, επίκ. καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ για την "αρχιτεκτονική των ταπεινών ιστορικών κτηρίων και τον δημόσιο χώρο". Επίσης ο Κ. Δεκαβάλλας, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ με θέμα τη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, η Ελ. Μαΐστρου, καθηγήτρια, πρόεδρος Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ για την Προστασία και επανάχρηση ιστορικών κτηρίων, ο Τ. Παπαϊωάννου, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ για το "Ποιος θα σώσει τα λαϊκά νεοκλασικά;" και Τ. Κατερίνη, αρχιτέκτονας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και της Ομάδας Κατοίκων για τη Διάσωση του κτηρίου.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.