Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Παρακάμπτουν το Σύνταγμα υπέρ των δανειστών μας

Όπως αποκαλύπτει το www.koutipandoras.gr η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποπληρώσει κατά προτεραιότητα τα χρέη προς τους ξένους δανειστές τα επόμενα χρόνια και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την εθνική άμυνα παρά τα όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο. Πιο απλά, ο έλεγχος των μελλοντικών προϋπολογισμών περνά στα χέρια των ξένων δανειστών και η Ελλάδα μπαίνει υπό καθεστώς πλήρους εποπτείας.

Μάλιστα η εξυπηρέτηση του χρέους αναμένεται να κατοχυρωθεί και συνταγματικά, προκειμένου να δεθούν χειροπόδαρα και οι επόμενες κυβερνήσεις. Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα.

Όπως αναφέρει στο www.koutipandoras.gr, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος «κάτι τέτοιο είναι ευθέως αντισυνταγματικό και προσκρούει στο σκληρό πυρήνα του Συντάγματος». Και αυτό διότι «ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να διατίθεται κατά βούληση αλλά είναι προορισμένος να εξυπηρετεί τους συνταγματικούς σκοπούς» σύμφωνα με τον ίδιο.

Η εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών μιας χώρας έναντι των ξένων δανειστών σε περίπτωση «εκτάκτου ανάγκης» είναι κάτι που προβλέπεται και από το διεθνές δίκαιο, όπου επικρατεί ο αντίστροφος κανόνας.

Δηλαδή το διεθνές δίκαιο αποδέχεται ότι εάν ένα κράτος έχει από τη μια να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών του και από την άλλη τις βασικές του κοινωνικές λειτουργίες, τότε του δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιήσει τις δεύτερες, όταν βρίσκεται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Ωστόσο, οποιαδήποτε κίνηση για συνταγματική κατοχύρωση δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από το 2013, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει παρέλθει πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση. «Δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία τέτοια συζήτηση για συνταγματική κατοχύρωση λόγω των διαδικασιών που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα» σημειώνει στο www.koutipandoras.gr ο κ. Κατρούγκαλος.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και η δέσμευση για προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του ύψους των δανείων που έχει λάβει η χώρα τα επόμενα χρόνια, θα κινούνταν και πάλι στα όρια της συνταγματικότητας. «Σε αυτή την περίπτωση θα μιλούσαμε για οριακή αντισυνταγματικότητα, ενώ στην προκειμένη έχουμε πρόδηλη αντισυνταγματικότητα» συμπληρώνει ο κ. Κατρούγκαλος.

πηγή:

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος21/2/12, 6:02 μ.μ.

  http://www.youtube.com/watch?v=-ZEAowWyFpk&feature=share

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος21/2/12, 6:20 μ.μ.

   ωραίο το βιντεάκι φίλε, αλλά είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος...

   Διαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.