Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

ΛΕΞΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

 

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Δε φτάνει που ζούμε μέσα σ’ ένα καθημερινό βομβαρδισμό σκληρών μέτρων και απειλών για ακόμα σκληρότερα μέτρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπομένουμε και μια προπαγάνδα της συμφοράς, να πλέουμε σε ένα ωκεανό της μπαρούφας, να εντρυφούμε θέλουμε δε θέλουμε σε ένα λεξικό της κρίσης, ειδικά κατασκευασμένο για να κρύβει πίσω από λέξεις και φράσεις την ουσία των πραγμάτων. Να μασουλάμε βρε αδελφέ κι ένα καρότο έστω χάρτινο μετά το μαστίγιο των μέτρων.

Θέλετε ένα τελευταίο παράδειγμα; Ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως, αμέσως μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής ξεφούρνισε μεταξύ άλλων: Το μήνυμα στους πολίτες είναι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι και οι θεσμικοί μας εταίροι έχουν έως τώρα δείξει με πολύ σαφή τρόπο την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, τη χρηματοδοτική υποστήριξή τους στην Ελλάδα, αλλά επίσης και την υποστήριξή τους με τεχνική βοήθεια και άλλους τρόπους προκειμένου να συνεχίσει τη γιγάντια προσπάθεια που κάνει τα τελευταία δύο χρόνια για την ανόρθωση της οικονομίας.

Τα είδατε; Όταν οι εταίροι, οι Γερμανοί για παράδειγμα, δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και μας δανείζουν με 5% αυτό είναι σύμφωνα με το λεξικό Παπαδήμου υποστήριξη –και μάλιστα σαφής. Όταν στέλνουν την τρόικα να σαβουρώνει μισθούς, συντάξεις, δώρα και επιδόματα ανεργίας, αυτό κατά το ίδιο λεξικό είναι τεχνική βοήθεια. Όταν ζητούν να εγκαταστήσουν γκαουλάιτερ στην Αθήνα για να βάλει μυαλό στους σπάταλους Έλληνες αυτό δεν είναι παρά βοήθεια «με άλλους τρόπους». Εν γένει κανένα δικό τους συμφέρον δεν έχουν οι εταίροι, καμιά ιδιοτέλεια δεν υπηρετούν, όταν… στηρίζουν την Ελλάδα. Όλα για μας τα κάνουν.

Αναρωτιέται κανείς: Είναι δυνατό με τέτοια μυαλά να διαπραγματευτείς με οποιονδήποτε; Γιατί άντε δεν βλέπεις στο πρόσωπο των εταίρων και των δανειστών τον εκμεταλλευτή και τον εκβιαστή που βλέπει ο κοινός άνθρωπος, αλλά τι διαπραγμάτευση να κάνεις όταν βλέπεις τον ευεργέτη, τον προστάτη, τον υποστηριχτή της Ελλάδας; Πώς να ορθώσεις ανάστημα στον ευεργέτη; Πώς να υψώσεις φωνή στον υποστηριχτή; Και ποιες κόκκινες γραμμές να διαφυλάξεις όταν απέναντί σου βλέπεις αθώες περιστερές;

Άσε που εδώ υπάρχει κι άλλο ένα ζήτημα. Καλά να μας θεωρούν κατάλληλους να ζούμε με μισθούς Βουλγαρίας και δικαιώματα Κίνας. Αλλά να μας θεωρούν και τόσο βλάκες; Εκτός πια κι τους έχουμε δώσει εμείς δικαιώματα…

* Δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» (1/2/2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.