Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτη επέτειος της εξέγερσης κατά του Καντάφι

 

Σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος μέχρι τότε - και για 40 ολόκληρα χρόνια - εθεωρείτο ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Λιβύης.
Στη συνέχεια ξεκίνησε η εξέγερση, η οποία σιγά-σιγά οργανώθηκε και οδήγησε στην αιχμαλωσία και τελικά τον μαρτυρικό θάνατο του συνταγματάρχη Καντάφι, στη Σύρτη στις 20 Οκτωβρίου.
Την Παρασκευή, αναμένεται να γίνουν εκδηλώσεις εορτασμού σε πόλεις και χωριά της Λιβύης, με αποκορύφωμα τη Βεγγάζη, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση και έγινε αργότερα προπύργιο των επαναστατών.
Ωστόσο, δεν έχει προγραμματιστεί καμία επίσημη εκδήλωση, ως δείγμα σεβασμού στους χιλιάδες ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων.
Ήδη από την Πέμπτη, οι κάτοικοι στη Βεγγάζη πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και άναψαν πυροτεχνήματα. Πολλοί φώναξαν συνθήματα στην πλατεία που πλέον ονομάζεται πλατεία Ελευθερίας, όπως "σγουρομάλλη, συγγνώμη", αναφερόμενοι στο παρατσούκλι που είχαν δώσει οι Λίβυοι στον Καντάφι για τις μπούκλες του.
Η επέτειος εορτάζεται σε κλίμα ενθουσιασμού αλλά και ανησυχίας, λόγω της κατάστασης στη Λιβύη, όπου πρώην επαναστάτες βρίσκονται εκτός ελέγχου, δρουν χωρίς έλεγχο και τιμωρία και βασανίζουν υποστηρικτές του Καντάφι.
Για πολλούς, η επέτειος αυτή "μυρίζει ελευθερία", καθώς δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν ότι "δεν υπάρχει ο Καντάφι".

Για τους πρώην εξεγερμένους
ωστόσο, πολλοί από τους οποίους παραμένουν ένοπλοι, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τους έχει απογοητεύσει. Κάποιοι από αυτούς πείστηκαν να δώσουν τον οπλισμό τους και να μπουν στον εθνικό στρατό, ωστόσο - όπως λένε - έχουν αγνοηθεί και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.
Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, υποσχέθηκε να δώσει σκληρή απάντηση σε οποιονδήποτε απειλήσει την εθνική ασφάλεια στη διάρκεια των εορτασμών της Παρασκευής.
Στην Τρίπολη έχουν στηθεί σημεία ελέγχου, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές επιθέσεις.
Οι λιβυκές Αρχές και πρώην εξεγερμένοι μοίραζαν, επίσης, φυλλάδια, τα οποία προειδοποιούσαν τους πολίτες να μην πραγματοποιήσουν επιθέσεις: "Δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω τον θαμμένο άνδρα (τον Καντάφι), αλλά μπορούμε να σας στείλουμε σε εκείνον" έγραφαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.