Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012

Εκλογές και ανασχηματισμός στο πολιτικό προσκήνιο

 

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης ως το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη, αναμένεται να φέρει η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που προκάλεσε η ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο. Εκτός από τις πρωτοφανείς ανατροπές στις κοινοβουλευτικές ομάδες, το νέο μνημόνιο άφησε κενές έξι θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τα Νέα, συνεργάτες του Λουκά Παπαδήμου, αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός κατέστη αναγκαίος νωρίτερα, όταν έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση παρουσίαζε προβλήματα δυσλειτουργίας και καθυστερήσεις. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι ανοίγει νέος κύκλος πολιτικής συζήτησης για το χρόνο των εκλογών, μετά τις ανατροπές που σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στις κοινοβουλευτικές ομάδες και με το ΠΑΣΟΚ να έχει χάσει πλέον τη δεδηλωμένη της βουλής.

Είναι γνωστό πως επιδίωξη της ΝΔ είναι να στηθούν πρόωρες κάλπες το συντομότερο δυνατό. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, έθεσε το ζήτημα των εκλογών κατά την ομιλία του, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και την ανακοίνωση του PSI, η ΝΔ, θα ζητήσει εκλογές.
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Πάνου Μπεγλίτη, στο ραδιόφωνο του Βήματος, απαντά ότι σε μια τόσο φορτισμένη συγκυρία, οι εκλογές θα δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση, καθώς η συγκυρία δεν επιτρέπει εκλογές, σημείωσε ο Πάνος Μπεγλίτης.
Εκλογές ζητά και η Αριστέρα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι φανερό ότι μεγαλώνει η αναντιστοιχία Βουλής - κοινωνίας, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά άμεσα προσφυγή στις κάλπες. Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται και οι εκλογές είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση εκτιμά η Δημοκρατική Αριστερά.

«Μετά τα χθεσινά γεγονότα, εντός και εκτός Βουλής, αποδεικνύεται ακόμα μία φορά ότι η λύση είναι μόνη και μία: εκλογές εδώ και τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς.
Ωστόσο, σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Σταυρόπουλος, έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η θητεία της οποίας τελειώνει το 2013. «Ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό επιλέξει πότε θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στις εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πιθανός ανασχηματισμός κι εντός της εβδομάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα τα Νέα, υπάρχουν πιέσεις από διάφορες πλευρές και υπουργούς της κυβέρνησης, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, για ανασχηματισμό της κυβέρνησης κατά το μοντέλο της ιταλικής κυβέρνησης Μόντι. Το γεγονός ότι ο ίδιος είναι επίσης τεχνοκράτης, τονίζεται από τους συνεργάτες του.
Πάντως μια απόφαση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης θα πρέπει να ληφθεί από κοινού με τους αρχηγούς των δύο πλέον κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Έως τώρα μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση να προχωρήσει ο κ. Παπαδήμος σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε να τοποθετηθεί σε εκείνη τη συζήτηση. Παρέμεινε μόνο η πρόταση Καρατζαφέρη να προχωρήσει ο κ. Παπαδήμος άμεσα σε ανασχηματισμό δημιουργώντας κυβέρνηση τεχνοκρατών, και ο ίδιος είχε προσφερθεί να προτείνει από μέρους του κόμματός του τα ονόματα 4 τεχνοκρατών. Όλα αυτά πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο Λουκάς Παπαδήμος, εξετάζει τρεις εκδοχές για τον ανασχηματισμό. Η πρώτη είναι ένα μοντέλο κυβέρνησης, τύπου Μόντι, με μικρό και ευέλικτο σχήμα, αποτελούμενο από αποκλειστικά τεχνοκράτες υπουργούς. Η δεύτερη εκδοχή είναι μικτό σχήμα τεχνοκρατών και πολιτικών, αναθέτοντας στους πρώτους τα κρίσιμα υπουργεία και στα υπόλοιπα να διατηρήσει τα ίδια πολιτικά στελέχη, είτε να τοποθετήσει άλλα που θα του υποδείξουν οι Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς. Μια τρίτη εκδοχή του ανασχηματισμού, που επίσης παίζει, είναι η κυβέρνηση να είναι αμιγώς πολιτική, με ανακύκλωση των κορυφαίων στελεχών και από τα δύο κόμματα και απλώς αύξηση των μελών της που θα προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για ριζικό ανασχηματισμό και το πιο πιθανό είναι ότι απλώς θα καλυφθούν οι θέσεις που έχουν μείνει κενές.

Εξάλλου, κρίσιμος παράγων ωστόσο για το είδος, το ύφος και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού είναι ο χρόνος των εκλογών. Αν ο κ. Σαμαράς επιμείνει στη διεξαγωγή των εκλογών σύντομα, είναι προφανές, εξηγούσαν συνεργάτες του κ. Παπαδήμου, ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης απλώς θα συμπληρώσει τα κενά που προκάλεσαν οι τελευταίες παραιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.