Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Κωμικοτραγικό: Νέα αναβολή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

 

Κι ενώ πληροφορίες ήθελαν νωρίτερα την κυβέρνηση και την τρόικα να καταλήγουν απόψε σε συμφωνία για τη λήψη των νέων μέτρων, που θα οδηγήσουν στη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης, μια νέα αναβολή της σύσκεψης του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να εγκριθεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας, έρχεται να παρατείνει το θρίλερ των διαπραγματεύσεων. Η μετάθεση της σύσκεψης για αύριο οφείλεται στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ για το PSI, και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους της τρόικας για να οριστικοποιηθεί το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος.

Στέλεχος κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση δήλωσε στο Reuters ανώνυμα πως η μετάθεση της σύσκεψης οφείλεται στο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είχαν λάβει μέχρι λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξης της συνάντησης των σχέδιο της συμφωνίας με την τρόικα. «Τα κόμματα δεν θα είχαν χρόνο να αξιολογήσουν τα μέτρα», εξήγησε.

Νωρίτερα, μιλώντας επίσης στο Reuters πριν την αναβολή της συνάντησης, κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως απόψε το βράδυ, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να εγκρίνουν τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. «Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το τελικό κείμενο συμφωνίας που θα συζητηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αργότερα την ημέρα», επισήμανε.
Το πρακτορείο Dow Jones Newswire, πάλι, μετέδιδε πως η Ελλάδα θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της νέας δανειακής σύμβασης μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το ίδιο πρακτορείο ανέφερε ότι έως την Πέμπτη η Άγκελα Μέρκελ αναμένει την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν τη Πέμπτη το απόγευμα για να συζητήσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Στην Αθήνα, στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις. Λίγο μετά τις 17:00 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, παρουσία τεχνικού κλιμακίου της τρόικας για τα πρόσθετα μέτρα, που θα απορρέουν από το νέο μνημόνιο. Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το PSI. Eκπρόσωπος των ιδιωτών ομολογιούχων δήλωσε μετά τη συνάντηση πως οι πραγματοποιήθηκαν «εποικοδομητικές συνομιλίες για το PSI και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας πως οι κ.κ. Νταλάρα και Ακερμαν θα αναχωρήσουν την Τετάρτη για το Παρίσι όπου θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με επενδυτές και πιστωτές.

Στη συνέχεια, γύρω στις 21:30 ξεκίνησε η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τη συμμετοχή των κ.κ. Βενιζέλου και Κουτρουμάνη, για να οριστικοποιηθεί το κείμενο του νέου οικονομικού προγράμματος. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό αναμένεται να εγκριθούν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη. Το κείμενο, στο οποίο καλούνται να συναινέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεσμεύσεις για περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τις επικουρικές συντάξεις και απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ ανέφεραν σε συζήτηση με δημοσιογράφους πως πιθανότατα την Κυριακή θα έλθουν προς ψήφιση στην Βουλή το PSI και η δανειακή σύμβαση, χωρίς όμως τα εφαρμοστικά μέτρα, ή κατά πάσα πιθανότητα με μερικά από αυτά, καθώς για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει χρόνος ως τότε. Σε ότι αφορά το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του δικαίου, το οποίο θα ρυθμίζει την δανειακή σύμβαση, οι ίδιες πηγές είναι σε αναμονή ενόψει της ανάγνωσης του κειμένου που θα δοθεί προς μελέτη στους πολιτικούς αρχηγούς.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν τη 15η Φεβρουαρίου ως διορία για να συμφωνηθεί το πακέτο μέτρο στην Ελλάδα και να υιοθετηθεί μετέπειτα και από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η προθεσμία αυτή προκύπτει από την ανάγκη να διεκπεραιωθεί το πολύπλοκο σχέδιο περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) έως τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα τα οποία πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.

Τι προβλέπει η «λυπητερή»

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η τρόικα απαιτεί περιορισμό του εργασιακού κόστους, είτε με μείωση του ελάχιστου μισθού κατά 20%, είτε με συνδυασμό του μέτρου αυτού με περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και κατάργηση των κλαδικών εργασιακών συμβάσεων. Η κυβέρνηση καλείται, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο να συναινέσει σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 15% μεσοσταθμικά, με ανοιχτές παραμέτρους τη σταδιακή εφαρμογή της περικοπής.
Παράλληλα στο πλαίσιο του πακέτου των 3,3 δισ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν φέτος για να ισοσκελιστεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2011, μένει ακόμα να εξειδικευτούν περικοπές ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Τέσσερα σενάρια για τις συντάξεις

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος απέδωσε τη μη ολοκλήρωση του τελικού κειμένου στο γεγονός πως παραμένει ακόμη ανοιχτό το ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, θέμα για το οποίο ήδη έχει εκφράσει επιφυλάξεις η ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας κατέληξαν σε τέσσερις προτάσεις τις οποίες θα θέσουν προς έγκριση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν και μειώσεις στις κύριες συντάξεις, προκειμένου να εξισσοροπιστούν οι απώλειες στο εισόδημα των συνταξιούχων:

  • Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις
  • Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές
  • Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις
  • Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ

Αρχικά, η τρόικα αρχικά είχε ζητήσει μείωση 35% των επικουρικών συντάξεων και υποχώρησε τελικά στο 25%, υπό την προϋπόθεση να γίνει εφάπαξ. Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει να γίνουν μειώσεις 20% αντί για 15% μεσοσταθμικά και η μείωση αυτή να γίνει σε βάθος τριετίας, με το 8% να κόβεται τον πρώτο έτος και από 6% τα δύο επόμενα. Το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.

Γ. Καρατζαφέρης: Θα ψηφίσω τα νέα μέτρα «αν είναι σύννομα»
Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διευκρίνισε πως θα ψηφίσει τα νέα μέτρα «εάν είναι σύννομα». Αναφερόμενος στο PSI και τη σημασία του για το μέλλον και τους νέους, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι «δώσαμε στους νέους μια πολύ δύσκολη ζωή, οφείλουμε και εξηγήσεις οφείλουμε και να τους βοηθήσουμε».

Παράλληλα, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας, επισημαίνοντας πως αν ήταν άλλοι στη θέση του, η τύχη της Ελλάδας και της Ευρώπης θα ήταν διαφορετικές. Παρομοίωσε δε τη συνάντηση χθες, Δευτέρα, μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας με τη συνάντηση Τσάμπερλεν και Χίτλερ στο Μόναχο. Εξελίσσεται μία «επιθετική ταπείνωση» της Ελλάδας που γίνεται συνειδητά, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ανέφερε ακόμα ότι απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητά να υπάρξει μία θεσμική απάντηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την Τράπεζα της Ελλάδος ή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη νομιμότητα της νέας δανειακής σύμβασης και για το πόσο εφικτό είναι να βγάλουν τα μέτρα την Ελλάδα από την κρίση. «Ο χρόνος υπάρχει» γιατί πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδας, τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Νωρίτερα, συνεδρίασε εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, υπό την προεδρία του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η ΚΟ, δια ονομαστικής ψηφοφορίας, εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος να προβεί στους περαιτέρω χειρισμούς, ενόψει των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Ο κ. Καρατζαφέρης ενημέρωσε τους βουλευτές για τις τρέχουσες εξελίξεις και για την στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα έναντι του νέου οικονομικού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.