Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Πάει για κούρεμα χρέους και η Πορτογαλία

 

Πάει για κούρεμα χρέους και η Πορτογαλία

Ήδη από το Νταβός αρκετοί αναλυτές προειδοποιούσαν πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μείζον πρόβλημα για την Ευρώπη. «Ξεχάστε την Ελλάδα, δείτε την Πορτογαλία» τόνιζαν και εστίαζαν στην εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας, την αδυναμία της να διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τις προσπάθειές της να επισπεύσει αποκρατικοποιήσεις και περικοπές δαπανών.

Η επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale, κ. Μάρκουσεν ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Πορτογαλία «θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας». Και προβλέπει πως όσο κι αν ακολουθηθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα – «συνταγή» για την Πορτογαλία που έχουν «συγγράψει» ΕΕ και ΔΝΤ, είναι μάλλον απίθανο η χώρα να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση το 2013, καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η απόδοση στο 10ετές ομόλογο της χώρας να μειωθεί σημαντικά από το σημερινό επίπεδο του 16,7%. Και το ερώτημα είναι πώς;

Η Societe Generale «βλέπει» πως ακόμα κι αν η πορτογαλική κυβέρνηση επιμείνει στις προσπάθειές της και εφαρμόσει τις ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα το 2012, ο κίνδυνος παραμένει: το πρόγραμμα να είναι επιτυχημένο αλλά σε τελική ανάλυση να μην είναι αρκετό. Κάτι που θα αφήσει τον πρωθυπουργό Κοέλιο με μόνο δύο επιλογές: ή ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης ή ένα PSI «α-λα-Γκρέκα»…

Μόνο που αυτό μοιάζει να είναι το πλέον απευκταίο σενάριο. Εξάλλου πρώτη η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους του ελληνικού PSI και πλέον κινδυνεύει να αποδειχθεί σωστή. Με τους αναλυτές της Citigroup να εκτιμούν πως η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να αποφύγει το PSI, με haircut 35%. Τοποθετούν δε μια τέτοια εξέλιξη, είτε προς το τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013 το αργότερο.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.