Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Εκλογές το 2013 και προστασία των κατώτατων συντάξεων

Τα δύο σχέδια της Τρόικας για την Ελλάδα γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, κκ Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου το πρώτο σχέδιο περιλαμβάνει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, την στήριξή της στις διαρθρωτικές αλλαγές και τη δέσμευση εκ μέρους της ότι θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.
Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει πιθανή χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης τόνισε πως ο χρόνος που έχει απομείνει για διαπραγματεύσεις είναι ασφυκτικός και ότι επιβάλλεται από τις συνθήκες να ληφθούν οι αποφάσεις σήμερα. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των
πολιτικών αρχηγών κράτησε επιφυλάξεις σε σειρά ζητημάτων, όπως υποστήριξε ο ίδιος, προκειμένου να ληφθεί συλλογική απόφαση.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εχθές έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο με τις θέσεις του επί των θεμάτων των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή ζητά εκλογές το 2013 και προστασία των κατώτατων επικουρικών συντάξεων, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη οι πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα δώρα και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, όπου όμως αφήνεται ένα παράθυρο μείωσης "στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ακόμη ότι η ενίσχυση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει με "ανταλλάγματα" για το δημόσιο.
Τα βασικά σημεία της επιστολής είναι τα εξής:
- να υπάρξουν κίνητρα της μείωσης των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ρητές δεσμεύσεις από τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες για πλήρη διαφάνεια στην λειτουργία των εταιριών
τους.
- να δεσμευτούμε, κράτος, κόμματα και κοινωνικοί εταίροι, σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλα τα ζητήματα (μη-μισθολογικά) που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προστατεύουν - στο μέτρο του
δυνατού - τον μισθό του εργαζομένου.
- η ανάγκη για τη συγχώνευση των επί μέρους Ταμείων είναι επιτακτική
- να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περαιτέρω μείωση των κατώτατων επικουρικών συντάξεων, θέτοντας ένα ελάχιστο όριο, το οποίο δεν θα επηρρεασθεί από τη μείωση και αναζητώντας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μεταφορά της επιβάρυνσης στις μεγάλες επικουρικές συντάξεις .
- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους.
- η γενική πεποίθηση είναι ότι η ζωή αυτής της Κυβέρνησης πρέπει να επεκταθεί, ακόμα και μέχρι την λήξη της τετραετίας, δηλαδή το 2013, διότι αυτό εξασφαλίζει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα και εγγυάται ότι τα όσα αποφασίσουμε και ψηφίσουμε θα γίνουν και πράξη.
Τις θέσεις αυτές αναπτύσσει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως από τις 10 το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα, για τα αποτελέσματα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο, αλλά και ενόψει της νέας συνάντησης των τελευταίων την Δευτέρα.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.