Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

Το μνημόνιο νο 2 δεν λύνει το πρόβλημα, το κάνει χειρότερο

 

Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

Βιώνουμε τα αδιέξοδα μιας λανθασμένης πολιτικής και μιας πεισματικής άρνησης να γίνει το γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους, πριν μπει η χώρα στο μνημόνιο το 2010, πριν να έχουμε αυτή τη μεγάλη ύφεση που υπερβαίνει το 20% και εκτινάσσει το χρέος. Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν λέει ότι το 2020 το ύψος του χρέους δεν θα είναι όσο ήταν πριν μπορούμε στο μνημόνιο, 120% του ΑΕΠ, όπως υπολογιζόταν τον Οκτώβριο αλλά 150% του ΑΕΠ.

Εδώ αρχίζει ο τραγέλαφος, το ΔΝΤ να διεκδικεί επιτόκιο 2% και να σιγοντάρει και η Μέρκελ σε επιτόκιο κάτω του 3%, όχι η ελληνική κυβέρνηση που θα ήταν το λογικό, ενώ αυτοί δάνεισαν την Ελλάδα πριν ένα χρόνο με 5% και 6%. Όλοι πλέον συνομολογούν ότι αυτή η μεγάλη ύφεση που προκάλεσε το μνημόνιο έχει πάει το χρέος πάρα πολύ ψηλά και δεν είναι πια εύκολα διαχειρίσιμο.

Την ίδια ώρα που ζητούν από τους ιδιώτες ένα μεγαλύτερο κούρεμα, αρνούνται το στοιχειώδες, να μπει μέσα στο κούρεμα και το κομμάτι των ομολόγων που έχει ο επίσημος τομέας, δηλαδή η ΕΚΤ. Η κυβέρνηση αντί να κάνει τον διαιτητή και να περιμένει που θα κάτσει η μπίλια, διότι μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε τι διεκδικεί και τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, ως θεατής βλέπει τα πράγματα.

Πρέπει να διεκδικήσουμε ένα κούρεμα που να μην χρειαστεί και άλλο αργότερα, να μην οδηγήσει σε μια ασύντακτη χρεοκοπία, να γίνει τώρα και να καταστήσει το χρέος διαχειρίσιμο, το οποίο να έχει επιτόκιο κάτω του 3%, να έχει μια περίοδο αποπληρωμής πάνω από 30 χρόνια και κυρίως τα 3 επόμενα χρόνια προκειμένου η χώρα να μπορέσει να βγει απ αυτή τη βαθιά ύφεση που έχει φέρει μεγάλη ανεργία, φτώχεια και κοινωνική διάλυση, να υπάρχει τριετής αναστολή τοκοχρεολυσίων διότι αλλιώς κινδυνεύουμε να πούμε το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Η έβδομη δόση θα είναι αποκλειστικά για να δοθούν στις τράπεζες και στους ιδιώτες δανειστές μας. Όπως και μέχρι τώρα το 90% των δανείων που έχουμε πάρει είναι για την πληρωμή τόκων και όχι για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Να μπει μέσα στο κούρεμα και το κομμάτι των ομολόγων πού έχει και ο επίσημος τομέας. Δηλαδή η ΕΚΤ.

Ενώ υπάρχει μεγάλη φροντίδα για τις τράπεζες δεν υπάρχει καμιά φροντίδα για τις ζημιές που θα πάθουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απ’ ότι φαίνεται η διαμόρφωση του πακέτου βρίσκεται προ των πυλών και στα «χοντρά» έχουν συμφωνήσει η Τρόικα εξωτερικού με την Τρόικα εσωτερικού. Απομένουν λεπτομέρειες για την τελική μορφή του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα. Θα δέσει χειροπόδαρα τη χώρα και τις επόμενες κυβερνήσεις τουλάχιστον μέχρι το 2020 και κινείται στην ίδια αδιέξοδη, υφεσιακή πολιτική με το μνημόνιο νο1 και περιλαμβάνει μέτρα τουλάχιστον 4 δις μέχρι το 2012.

Πρακτικά θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα απομένει να κλειδώσει ο τρόπος μείωσης τους, έχει πει «ΝΑΙ» η τρικομματική συγκυβέρνηση στην Τρόικα. Θα υπάρξει νέα μείωση συντάξεων που θα προκύψει από το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα έχουμε περισσότερες κι ευκολότερες απολύσεις και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω κούρεμα του κοινωνικού κράτους και του τομέα της Παιδείας και Υγείας.

Την ίδια ώρα η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα δεκαετίας του 60 και η ακραία φτώχεια είναι 3 φορές μεγαλύτερη από την Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με την eurostat. Η δε αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι 4 φορές μικρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσοι πίστευαν ότι ο ερχομός του κ. Παπαδήμου στη θέση του κ. Παπανδρέου θα βελτίωνε τα πράγματα έχουν διαψευσθεί πλήρως, γι αυτό υπάρχει κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του κ. Παπαδήμου και η φθορά των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στη κυβέρνηση. Όσοι ελπίζουν ότι η αντικατάσταση του κ. Παπανδρέου από τον κ. Βενιζέλο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα βελτιώσει τα πράγματα θα διαψευσθούν κι αυτοί. Βενιζέλος και Λοβέρδος είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι με τον Παπανδρέου για την χειροτέρευση της κατάστασης τα τελευταία 2 χρόνια.

Είναι αδύνατον αυτοί που μας έφεραν σ’ αυτά τα χάλια της κοινωνικής χρεωκοπίας και της συντελεσμένης οικονομικής χρεωκοπίας, που επιδιώκεται να μη γίνει με τρόπο ασύντακτο, να μας δώσουν την λύση. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές, αλλαγές στα πρόσωπα κι άλλες πολιτικές.

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή:  Αυριανή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.