Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Πολλά τα δημόσια πρόσωπα που φυγάδευσαν λεφτά με... ουρά στο εξωτερικό - Στα 16 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά στη διετία 2010-11

 

Πρόσωπα δημόσια, καλλιτέχνες, παρουσιαστές, ηθοποιοί, επιχειρηματίες, βουλευτές πρώην και... επόμενοι. Όλοι τους φρόντισαν από νωρίς να διασφαλίσουν τα λεφτουδάκια τους. Δεν τα έβαλαν στο στρώμα, ούτε στο... σεντούκι! Προτίμησαν το εξωτερικό, ως πιο ασφαλές. Το έκαναν νόμιμα, αλλά τι γίνεται με το ηθικό του θέματος;
Η βόμβα... μεγατόνων έσκασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, δήλωσε πως υπάρχουν κι άλλα δημόσια πρόσωπα, ανάμεσά τους και πολιτικοί, που έβγαλαν από τη χώρα τα 16 δισ. ευρώ στη διετία 2010-2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt, τα 16 δισ. ευρώ που βγήκαν το 2010 και το 2011 από τη χώρα (το 9% κατέληξε σε ελβετικές τράπεζες) "φυγαδεύτηκαν" από εν γένει δημόσια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πρώην, αλλά κι ένας εν ενεργεία βουλευτής!
Στα πρόσωπα αυτά, όπως τονίζει το news.in.gr, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί και θα διαβιβαστούν άμεσα (μέσα στην ημέρα) στον Πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες των Βουλευτών. Τόνισε δε ότι οι πολιτικοί που θα βρεθούν να έχουν βγάλει από τη χώρα, αυτοί ή συγγενείς τους, ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Ελέγχου "Πόθεν Έσχες". Εάν οι εξηγήσεις τους δεν κριθούν ικανοποιητικές, τότε θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όποια πολιτικά πρόσωπα έχουν βγάλει κατά καιρούς χρήματα στο εξωτερικό να ηγηθούν του κινήματος της επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες.
Όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, έχει δοθεί εντολή για έκτακτους ελέγχους από το ΣΔΟΕ, καθώς τα εν λόγω εμβάσματα δεν είναι κατ' ανάγκην ύποπτα, οι μετακινήσεις των ποσών μπορεί να είναι "αθώες και ανώδυνες" για επαγγελματικά ή κάποια ασθένεια κι έτσι δεν πρόκειται να δοθεί τίποτε στη δημοσιότητα πριν τη φάση της ακρόασης, που αναμένεται να διαρκέσει μια-δυο μέρες.
Άφαντος ακόμη ο βουλευτής με το ένα εκατ. ευρώ
Ως προς το θέμα του βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ, το Μάιο του 2011, παραμένει ακόμη... άφαντος.
Οι φωνές να αποκαλυφθεί το όνομα πληθαίνουν και οι αντιδράσεις κορυφώνονται, με τη Ν.Δ. να ζητά την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.
«Από τους πολιτικούς σήμερα δεν ζητείται απλώς η νομιμότητα. Ζητείται το παράδειγμα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά στέλνει λάθος μήνυμα. Όποιος ή όποια και αν είναι, οφείλει να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης.
Πάντως, η έρευνα για το "πόθεν έσχες" των πολιτικών δεν έχει εντοπίσει βουλευτή που να έχει δηλώσει έμβασμα ενός εκατομμυρίου ευρώ στο εξωτερικό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις "πόθεν έσχες" που εξέτασε η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, αφορούν τη χρήση του 2010 και οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο αποκτήθηκε μέχρι την ημερομηνία υποβολής τους, που είναι ο Ιούνιος του 2011.
Τα εμβάσματα που έχουν δηλωθεί αφορούν ποσά της τάξεως από 100.000 ευρώ μέχρι 500.000 και, σύμφωνα με τα παραστατικά που εμφανίζονται, είναι νόμιμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μερικές περιπτώσεις, που οι εκροές στο εξωτερικό είναι μεγάλες, είναι σε ονόματα συζύγων πολιτικών και απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Πάντως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης, σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί μέσα από τη διασταύρωση στοιχείων ο βουλευτής, τότε θα κληθεί ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για το "ξέπλυμα μαύρου χρήματος", Παναγιώτης Νικολούδης, να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
«Σε κάθε περίπτωση, αν το έχει δηλώσει το ποσό ο βουλευτής, τότε είναι νόμιμο, αλλά όχι και ηθικό. Αν δεν το δήλωσε, όμως, τότε δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό και θα υποστεί τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος περί "πόθεν έσχες". Και η υπόθεση θα σταλεί στον εισαγγελέα Εφετών, προς περαιτέρω διερεύνηση», πρόσθεσε ο κ. Αργύρης.
Παρεμβαίνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε την άποψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, σύμφωνα με την οποία «όταν πρόκειται για δημόσιο συμφέρον, τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορούν να αποτελούν τοίχο στην αλήθεια».
«Δεν μπορεί η πολιτική ζωή του τόπου να παίζει το παιχνίδι "ποιος είναι ο εκατομμυριούχος". Αυτά που είπε ο Υπουργός θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, όχι μόνο για τους 300, αλλά για επιφανή πρόσωπα του δημόσιου βίου. Και πρέπει να προχωρήσει και αυτή η ιστορία της Ελβετίας- τόσο για το διακανονισμό των φόρων όσο και για τη διαφάνεια, που μπορεί να διασφαλιστεί και με απλή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.