Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Με επιλεκτική χρεοκοπία απειλεί την Ελλάδα η Standard & Poor’s

 

Ο οίκος πάντως δεν «βλέπει» ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η αξιολόγηση της Ευρωζώνης από μια ελληνική χρεοκοπία - «Ανήσυχο» εμφανίζεται το ΔΝΤ

Σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, ιδίως στις οικονομίες της Ευρωπεριφέρειας που παραμένουν ευάλωτες στην κρίση χρέους, προέβησαν, χθες, ΔΝΤ και Standard & Poor's. Η S&P ξεκαθάρισε πως θα υποβαθμίσει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου μόλις ολοκληρωθεί το PSI, υποστηρίζοντας, όμως, πως αυτό δεν είναι δεδομένο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα θέσει σε κίνδυνο την αξιολόγηση της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρουσιάζοντας τις επικαιροποιημένες του εκτιμήσεις για την προοπτική ανάπτυξης παγκοσμίως -με τις οποίες επιδείνωσε τις προβλέψεις του τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κλιμακώνεται και απαιτείται λήψη μέτρων- εμφανίστηκε ανήσυχο για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ τόνισε, χθες, πως εάν υπάρξει άτακτη χρεοκοπία στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, η Ευρωζώνη θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως θα αποφευχθεί η «μόλυνση» και σε άλλες οικονομίες. Τόνισε, παράλληλα, πως στόχος του PSI, που επιχειρείται αυτή τη στιγμή, παραμένει η μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επίπεδα τα οποία οποία κρίνονται βιώσιμα.

Οσον αφορά στη Standard & Poor's, ο επικεφαλής του διεθνούς οίκους για τις κρατικές αξιολογήσεις J. Chambers, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Bloomberg Link, ξεκαθάρισε πως ο οίκος είναι πιθανόν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) μόλις ολοκληρωθεί το PSI. Τόνισε, όμως, πως αυτή η κίνηση, που είναι σε γενικές γραμμές προεξοφλημένη από τις αγορές, δεν θα πλήξει απαραίτητα την αξιοπιστία της Ε.Ε. ως εκδότη χρέους. «Δεν είναι δεδομένο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει ντόμινο στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Chambers.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.