Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

O ψυχάκιας του Γιακουμάτου

 

10/01/2012

 του Θανάση Τρομπούκη

Ήταν σειρά του Γιακουμάτου να καταθέσει μεταξύ τυριού και αχλαδιού την πρότασή του για την αντιμετώπιση της κρίσης με στόχο να ξεχωρίσει για την προοδευτικότητα των ιδεών του, να συζητηθεί και φυσικά να αποζημιωθεί για το εύρος της πολιτικής του σκέψης στις επερχόμενες εκλογές. Σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM πρότεινε να νοικιάσουμε σε ιδιώτες την Ακρόπολη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία. Μάλιστα αναφερόμενος στις πιθανές επικρίσεις για τις δηλώσεις του, είπε: «Να αφήσουν οι ψυχάκηδες και οι αγκυλωμένοι τις θεωρίες του χθες και να δουν το αύριο της πατρίδας».

Κουβαλώντας τον χαρακτηρισμό του ψυχάκια λοιπόν σκέφτομαι τα εξής: Δεν είναι καινούργιο το θέμα της ενοικίασης των αρχαιολογικών χώρων. Πολλά διεθνή ΜΜΕ επαναφέρουν το θέμα από καιρού εις καιρόν. Είναι άλλωστε μία προφανής λύση αντίστοιχη του «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι». Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από σύμβολα της χώρας, τα οποία είναι παγκόσμια σύμβολα πολιτισμού. Διότι θα είχε τεθεί σε διαφορετικές βάσεις μια τέτοια πρόταση εάν γινόταν σε περίοδο οικονομικής ειρήνης. Τότε θα μπορούσε να εξελιχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος για την είσοδο ιδιωτών στα αρχαιολογικά μνημεία με στόχο όχι τα έσοδα αλλά την ανάδειξή τους.

Ο κ. Γιακουμάτος στην προσπάθειά του να βρει δημιουργική λογιστική λύση στο πρόβλημα έστρεψε το βλέμμα στο ένδοξο παρελθόν και το μόνο που είδε είναι η εμπορική αξιοποίηση των αρχαιοτήτων. Κι όμως «Οι θεωρίες του χθες» αποτελούν την ιστορική και πολιτιστική μας βάση, η οποία είναι απαραίτητη για να δούμε «το αύριο της πατρίδας» όπως λέει και ο ίδιος. Διότι το μέλλον μας δεν μπορεί να χτιστεί με «σλόγκαν» ούτε με εξυπνακίστικες πολιτικές. Τα έχουμε δοκιμάσει αυτά και όλοι θυμόμαστε με πόνο τις πληγές μας από την περίοδο «άνθισης» χρηματιστηρίου, την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων κ.λπ. Σήμερα μας λείπει η ουσία και για να τη βρούμε είναι απαραίτητο να πάρουμε φόρα από το χθες, να πηδήξουμε στο σήμερα και να προσγειωθούμε στο αύριο. Είμαι βέβαιος πως αν όλη η χώρα κάνει μια βόλτα σε κάποιον από τους αρχαιολογικούς χώρους και συνδεθεί με την ιστορία του τόπου που επισκέπτεται, τότε η οικονομική κρίση θα λάβει άλλες διαστάσεις στη συνείδησή μας και θα μας είναι πολύ πιο εύκολο (τουλάχιστον ψυχολογικά) να την αντιμετωπίσουμε.
Στην αναμπουμπούλα της κρίσης αρχίζει και ξεχωρίζει η αλήθεια των σύγχρονων πολιτικών ανδρών της Ελλάδος, οι οποίοι κατά το παρελθόν κέρδιζαν πολιτικές νίκες ακολουθώντας επικοινωνιακές στρατηγικές χαραγμένες από τρίτους ενώ τώρα που το καράβι βουλιάζει και όποιος σωθεί σώθηκε ξεφωνίζουν κραυγές αγωνίας αγνοώντας ότι στο ναυάγιο μόνο ο ψύχραιμος και ο σιωπηλός θα σωθεί.

1 σχόλιο:

  1. Εγω λεω να δωσουν την ακροπολη στα παιδια του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ να την διαχειριζονται, να δινουν και ενα παγκοσμιο μυνημα βρε αδερφε που θα σωσει οχι μονον την Ελλάδα αλλα τον κοσμο ολόκληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.