Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΧΘΟΥ ΣΤΗΝ HΠΕΙΡΟ!

 

Ο ΑΡΑΧΘΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΦΡΑΓΜΑ!

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΙΜΙΚΗΡΗ

Τις τελευταίες μέρες ο λαός της Ηπείρου, οι Ηπειρώτες της Αποδημίας όσο και φορείς της περιοχής του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων βρίσκονται σε αναστάτωση, αναβρασμό και επαγρύπνηση γιατί όλως απρόσμενα η κυβέρνηση δια του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωσταντίνου επανέφερε με τις φωτογραφικές διατάξεις των άρθρων 52 και 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που συζητείται αυτές τις μέρες στη βουλή το θέμα του φράγματος Αγίου Νικολάου στον Άραχθο ποταμό.

Εάν κατασκευασθεί το νέο αυτό φράγμα εκτός της οικολογικής καταστροφής που σίγουρα θα επέλθει στην περιοχή θα εξαφανισθούν και δύο τεράστιας αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας κατασκευάσματα όπως αυτό του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας και του παλιού Τελωνείου, μνημείου της εθνικής μας αντίστασης. Τα μνημεία αυτά μπορεί να γλύτωσαν παλιά από την ΔΕΗ κινδυνεύουν όμως ξανά σήμερα από την απληστία των ιδιωτών. Η εταιρία ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε του κ. Εμφιετζόγλου πήρε την έγκριση από την πολιτεία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και παρά την αντίθεση όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατασκευή και νέου φράγματος στην περιοχή του Αγ. Νικολάου επανέρχεται μεθοδευμένα στην κατασκευή του φυσικά με τις πλάτες της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Πράγματι είναι δύσκολο να μην αντιληφθεί κανείς ότι ένα επιπλέον φράγμα από τα δύο που υπάρχουν στον Άραχθο, ότι θα καταστρέψουν κυριολεκτικά το όλο οικοσύστημα αλλά και μια δραστηριότητα ήπιου τουρισμού που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή.

Πάνε να φτιάξουν ένα φράγμα που θα λειτουργήσει για 40-50 χρόνια ώσπου να γεμίσει λάσπη και ερημιά και όλα αυτά για να κερδοσκοπήσει μια ιδιωτική εταιρία πουλώντας ρεύμα στην ΔΕΗ. Ορισμένοι μιλούν για « ανάπτυξη» για το « συμφέρον του τόπου και τις πατρίδας» ξεχνώντας ότι καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον. Χωρίς κανείς να είναι αντίθετος με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας από την άλλη δεν μπορεί να μην προβληματισθεί βλέποντας την επερχόμενη καταστροφή σ΄ αυτό το ποτάμι.

Οι χιλιάδες πολίτες της περιοχής με την συμβολική κατάληψη του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας πριν από χρόνια κατέστησαν σαφές τότε στην κυβέρνηση αλλά και σ΄ όλους τους νεοφιλελεύθερους τεχνοκράτες φωστήρες του δικομματισμού ότι τους θεωρούν υπεύθυνους για την καταστροφή που επιχειρείται στον Άραχθο .

Σήμερα διαμηνύουν με κάθε τρόπο στους συμβούλους των κατασκευαστικών εταιριών ότι δεν χρειάζονται την « ανάπτυξη» που τους προσφέρουν και ότι θα αντισταθούν με κάθε μέσο για να μην καταστραφεί ο τόπος τους. Το παράδειγμα της Κερατέας είναι ακόμα φρέσκο που έδειξε σε όλους ότι δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα έργο όταν έχεις όλη την κοινωνία απέναντι.

Ο κ. Παπακωσταντίνου συνεχίζοντας την αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χθες και του μαύρου μετώπου σήμερα, αυθαίρετα χωρίς να έχει την ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία να ρωτήσει τους πολίτες της περιοχής επαναφέρει ένα θέμα που θεωρείται « κλεισμένο» από πολλά χρόνια.. Στην λογική του ξεπουλήματος των πάντων λες και είναι δικό τους αυλάκι ο Άραχθος στο όνομα μιας κάποιας υποτιθέμενης ανάπτυξης επιχειρούν να καταστρέψουν ότι έχει απομείνει όρθιο από ανθρώπους και φύση .

Όλες οι οργανωμένες εκφράσεις του Ηπειρώτικου λαού θεωρώντας απαράδεκτη την προσπάθεια παράκαμψης των θεσμοθετημένων αρχών χωροταξίας όπως και της απόφασης του Σ.τ.Ε (3858/2007) που προβλέπει ρητά την μη κατασκευή φραγμάτων στον Άραχθο και στον Καλαρρύτικο ποταμό καλούν όλους τους Ηπειρώτες να στρατευθούν και να δημιουργήσουν ένα δυναμικό κίνημα υπεράσπισης της Ηπειρώτικης φύσις αλλά και των λίγων κατοίκων που έχουν απομείνει στην περιοχή.

Στον αγώνα αυτό είναι φυσικό ότι όλες οι δυνάμεις τις αριστεράς ενωτικά θα δώσουν το δικό τους παρών. Κανένας δεν δίνει το δικαίωμα στον κ. Παπακωσταντίνου και στο σινάφι του να εκχωρεί τον δημόσιο πλούτο της χώρας και να θυσιάζει υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τα ιστορικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.