Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Έντονες αντιδράσεις για το νέο δόγμα των ΗΠΑ

 

Αυστηρότατη προειδοποίηση απηύθυνε χθες το Πεκίνο στην Ουάσινγκτον, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση «να προσέχει τα λόγια και τις πράξεις της» και βεβαιώνοντας ότι στο εξής η Κίνα θα παρακολουθεί στενά τις συνέπειες της αμερικανικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας.

Αυστηρότατη προειδοποίηση απηύθυνε χθες το Πεκίνο στην Ουάσινγκτον, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση «να προσέχει τα λόγια και τις πράξεις της» και βεβαιώνοντας ότι στο εξής η Κίνα θα παρακολουθεί στενά τις συνέπειες της αμερικανικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Στην πρώτη, ηχηρότατη, αντίδρασή της στη νέα στρατηγική των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε προχθές, η Κίνα εξέφρασε τόσο την ανησυχία της όσο και τις σαφείς επιφυλάξεις της για την απόφαση του Λευκού Οίκου να μεταθέσει το κέντρο βάρους της εν γένει πολιτικής του στην Ασία. Στη νέα στρατηγική, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να διατηρήσουν μεγάλες βάσεις στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και να αναπτύξουν πλοία και αεροσκάφη στη βόρεια περιοχή της Αυστραλίας. Η νέα στρατηγική προβλέπει μάλιστα δράσεις για την αποτροπή τυχόν προσπαθειών του Ιράν και της Κίνας να περιορίσουν την πρόσβαση των ΗΠΑ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και στα Στενά του Ορμούζ.

Αβάσιμες κατηγορίες
«Οι κατηγορίες που εξαπολύονται σε αυτό το έγγραφο εναντίον της Κίνας είναι εντελώς αβάσιμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γκενγκ Γιανσένγκ και εξέφρασε την ελπίδα «οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής και να ασχοληθούν με την Κίνα και τον κινεζικό στρατό με αντικειμενικό και λογικό τρόπο, να προσέχουν τα λόγια τους και να κάνουν περισσότερα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των στρατών τους». «Οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας δεν έχουν βάσει και είναι εντελώς ανυπόστατες», συμπλήρωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιου Βεϊμίν και επισήμανε ότι η Κίνα «είναι προσκολλημένη στην οδό της ειρηνικής ανάπτυξης, της ανεξάρτητης και ειρηνικής εξωτερικής πολιτικής και σε μία αμυντική πολιτική άμυνας». Στις ΗΠΑ, ωστόσο, τόσο η ενίσχυση των ναυτικών ικανοτήτων της Κίνας, με υποβρύχια και αεροπλανοφόρα, όσο και οι αυξημένες πυραυλικές της δυνατότητες αρκούν για να σημάνουν «κόκκινο συναγερμό» και να μεταφέρουν το κέντρο βάρους της αμερικανικής στρατηγικής στα βάθη της Ασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.